• Rundēnu Valna dūbē Latgalē izveidota jauna dabas taka

    Izklaide
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Rundānu Velna dobe
    Foto: Publicitātes foto
    Rundānu Velna dobe
    Latgalē izveidota jauna dabas taka 1,5 kilometru garumā, kas ved uz 2020. gada ģeovietu – dabas pieminekli Rundānu Valna dūbe, informē Dabas aizsardzības pārvalde.

    Pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas direktore Anda Zeize stāsta, ka, pieaugot interesei par Rundānu Valna dūbi, radās nepieciešamība nodrošināt piekļuvi šim dabas piemineklim. Ludzas novada pašvaldība vienojās ar zemes īpašniekiem, un vietējie iedzīvotāji Rundēnu pagasta pārvaldes vadītāja Aleksandra Sovāna vadībā sāka dabas takas atbrīvošanu no krūmiem un sakritušajiem kokiem.

    Jau martā bija plānota kopīga Pārvaldes un Ludzas novada pašvaldības  talka, tomēr Covid-19 ieviesa savas korekcijas un iecerētā talka varēja norisināties maija vidū.

    Talkas laikā izveidotā 1,5 kilometrus garā taka ved no vietējās nozīmes autoceļa V517 līdz Rundānu velna dobei un apļveida lokā ieskauj šo objektu. Izveidotas arī skatu vietas, no kurām paveras ainava uz dabas pieminekli.

    Rundānu Valna dūbe atrodas Latgales augstienes austrumu daļā Rundēnu paugurainē, šo dabas pieminekli veido dobs paugurs, kas ir nedaudz stiepts rietumu-austrumu virzienā, bet ovālais iedobums tā centrā ir 83 m garš un 66 m plats. Valna dūbes padziļinājumā ir izveidojies daļēji ar krūmiem apaudzis purviņš un pat vasaras vidū tā vidusdaļā saglabājas ūdens lāmas. Pētījumi liecina, ka kūdras uzkrāšanās sākusies pirms 5500–6500 gadiem, bet pirms tam šeit pastāvējis ezers.

    Ģeologi, kas pētījuši Rundānu Valna dūbes apkārtni, ir vienisprātis, ka savdabīgās reljefa formas ir radušās pēdējā leduslaikmeta noslēgumā, aptuveni pirms 15 000 gadiem.

    Tomēr to izcelsme un iekšējā uzbūve līdz šim pilnībā nav noskaidrota.  Šādi reljefa veidojumi ir izplatīti daudzās vietās Latgalē un citur Latvijā, pārsvarā augstienēs. Rundānu Valna dūbe tiek vērtēta kā lielākā šāda tipa forma visā apkārtnē.

    Dabas pieminekļa teritorijā atrodas Eiropas savienības aizsargājams biotops nogāžu un gravu meži. Dabas piemineklim ir arī paleoģeogrāfiskā vērtība – kā liecībai par deglaciācijas un vēlāku laikaposmu vidi.

    Jaunveidotās takas sākums: https://bit.ly/Velnadobe. Drīzumā informācija par to tiks ievietota arī Pārvaldes veidotajā mobilajā lietotnē Dabas tūrisms.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē