• Polijas tūrisma operators sīvās konkurences un zemā pieprasījuma dēļ pārtrauc darbību Latvijā

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    21. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Pēc nepilna gada darbības Polijas tūrisma operators Itaka sīvās konkurences un zemā pieprasījuma dēļ septembrī pārtrauks darbu Latvijā, aģentūrai LETA pastāstīja Itaka Latvija izpilddirektors un Itaka valdes loceklis Dominiks Milovskis.

    Viņš skaidroja, ka Itaka Latvijas tirgu plāno atstāt līdz ar klientu pēdējo atgriešanos no ceļojumiem vasaras sezonā, kas būs šī gada 20. septembrī. 

    Milovskis stāstīja, ka patlaban Itaka Latvija kā jauns tūrisma operators tirgū saskaras ar augstu cenu spiedienu. «Šāda situācija būtu turpinājusies arī nākamajās sezonās. Latvijā izaicinājums ir tas, ka piedāvājuma cenām jābūt zemākām par tās izmaksām,» viņš skaidroja.

    Viņš atzīmēja, ka Itaka ir svarīgi strādāt balansētā konkurencē, kas nodrošina rentablu un ilgtermiņa darbību tūrisma nozarē. Nākamajās sezonās Itaka šādu iespēju nesaskata, līdz ar to tūrisma operatora vadība pieņēmusi lēmumu koncentrēties uz Lietuvas tirgu. «Taču mēs turpināsim vērot Latvijas tūrisma tirgus tendences un meklēsim iespējas atsākt darbību,» piebilda Itaka valdes loceklis.

    Runājot par līdzšinējo pieprasījumu pēc Itaka pakalpojumiem Latvijā, Milovskis atklāja, ka pieprasījums bija, taču, neskatoties uz piedāvājumu klāstu, reklāmām, pieprasījums nebija pietiekams, lai tas piepildītu visas vietas lidmašīnās. Līdz ar to Itaka samazināja ceļojumu piedāvājumu klāstu. 

    «Iespējams, viens no iemesliem, kāpēc pieprasījums nebija pietiekams, ir tāpēc, ka Itaka kā jauns tūrisma operators neveicināja uzticību Latvijas iedzīvotājos, ko mēs nevarētu teikt par situāciju Lietuvā. Zīmīgi, ka vairākums klientu, kas devās ceļojumā no Rīgas lidostas bija lietuvieši nevis latvieši. Tas arī atspoguļo situāciju,» skaidroja Milovskis, papildinot, ka tajā pašā laikā, atgriežoties no Itaka piedāvātā ceļojuma, Latvijas klienti bija apmierināti ar Itaka pakalpojumu un piedāvājumu kvalitāti. 

    Milovskis uzsvēra, ka Itaka otro gadu turpinās piedāvāt ceļojumus Baltijas reģionā, strādājot Lietuvā. «Otrais darbības gads Lietuvā prognozēts veiksmīgāks, līdz ar to mēs plānojam piedāvāt jaunus ceļojuma galamērķus 2020. gadam. Tāpat mūsu pakalpojumi ir pieprasīti no Baltkrievijas tūrisma aģentiem, tāpēc plānojam atvērt otru franšīzi arī Minskā,» viņš teica. 

    Darbu Latvijā Itaka Latvija sāka pērnā gada decembrī. 2019. gadā attīstībā kompānija plānoja investēt ne vairāk kā 1,5 miljonus eiro.

    2017. gada jūnijā tika panākta vienošanās, ka Itaka iegādāsies Lietuvas tūrisma operatoru Novaturas, kas Latvijā strādā ar zīmolu Novatours. Tomēr novembrī Novaturas lielākais akcionārs Polijas privātā kapitāla investīciju fonds Enterprise Investors paziņoja, ka atteicies no plāniem pārdot Novaturas, šo lēmumu pamatojot ar Novaturas dinamisko izaugsmi un tā finanšu rezultātiem, kā arī neiespējamību paredzēt regulējošo procesu ilgumu". Šomēnes Novaturas paziņoja, ka plāno kotēt akcijas Varšavas un Viļņas biržās.

    Itaka Holdings, kas pieder Polijas kapitālam, ir lielākais tūrisma operators Centrālajā un Austrumeiropā. Polijā tas kontrolē 34% tirgus. 2018. gadā tūrisma operatora apgrozījums bija 2,5 miljoni zloti (581 980 eiro).

    Itaka Latvija darbības licenci saņēma 2018.gada 5.decembrī, un tā apdrošināšanas garantija ir 30 000 eiro.

    Kā liecina Firmas.lv informācija, Itaka Latvija reģistrēta 2018. gada 30. oktobrī, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmums pilnībā pieder Polijā reģistrētai kompānijai Itaka Holding Sp. Z o.o..

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē