• Ilzes Pīlēnas Berlīnes adreses

    Dzīvesveids
    Ilze Pīlēna
    29. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Berlīne ir pilsēta, kur var izjust visas pasaules ietekmes un tendences, kur vienkopus sadzīvo gan konservatīvās kultūras piekritēji, gan pašas modernākās mākslas un kultūras izpausmju cienītāji. Par Berlīnes zināmajām un nezināmajām pērlēm stāsta ILZE PĪLĒNA, Integrālās izglītības institūta izpilddirektore.

    Berlīne ir manas radošās iedvesmas metropole. Jā, protams, man ļoti mīļa ir arī Parīze ar savu impresionismu, modi un franču virtuvi; Vīne ar smalko, izjusto šarmu un skaisto operas namu; Londona ar pasaules elpu Eiropā, cilvēku un notikumu blīvumu; bet Berlīni es definētu kā savas radošās iedvesmas metropoli.

    Nezinu nevienu citu pilsētu, kas būtu tik daudzpusīga un vitāla, brīva savās izpausmēs. Viesmīlīga pret katru, kas tai atveras ar sirdi, izprotama katram, kas pasauli redz atvērti, kas multikulturālismā redz vairāk pozitīvā nekā negatīvā.

    Berlīnē nav nekā no impēriskuma kā Vīnē vai Minhenē, te vislabāk jūtas vidusslānis – liberāls, atvērts un akceptējošs.

    Berlīnē ik uz soļa var izjust visas pasaules ietekmes un tendences, te vienkopus labi sadzīvo gan konservatīvās kultūras piekritēji, gan pašas modernākās un liberālākās mākslas un kultūras izpausmju cienītāji. Ja Berlīne tevi ir ievilkusi, tad tā aizķeras arī dvēselē – ar savu kultūras infrastruktūru, Mīsa van der Roes jauno Nacionālās mākslas galerijas ēku, Hansa Šarūna filharmoniju, Berlīnes Valsts operu, izcilu mākslas notikumu uz izstāžu mājvietu Martin – Gropius – Bau, ar pasaules kara bunkuriem Feuerle un Sammlung Boros, kuros redzamas unikālas mākslas kolekcijas īsteniem stila gardēžiem.

    Ar inovatīvu gastronomisko kultūru no mišelīna zvaigžņu restorāniem līdz demokrātiskiem, radošiem konceptiem. Te nāk prātā Džona Kenedija teiciens Ich bin Berliner (Es esmu berlīnietis), kas teikts, apliecinot cieņu šai brīvības citadelei, toreiz vēl betona žogiem apņemtai un sadalītai Berlīnei.

    Ir ļoti grūti no lielā veseluma izdalīt tikai dažas adreses, kuras vērts apmeklēt viesojoties Berlīnē…

    Ko apskatīt?

    • Berlīnes Filharmonija

    Shutterstock
    Shutterstock

    Pati ēka ir arhitekta Hansa Šarūna meistardarbs, ar lielisku akustiku un skatāmību no jebkuras sēdvietas. Tā ir izcilu koncertu un skaņdarbu mājvieta, kurā bieži uzstājas pasaules mēroga zvaigznes, tāpēc regulāri sekoju līdzi programmai un laicīgi – pusgadu vai pat gadu iepriekš – pērku biļetes.

    • Berlīnes Foto muzejs un Newton Foundation

    Viena no labākajām fotomākslas izstāžu telpām Berlīnē. Tās pirmais stāvs ir veltīts izcilajam fotogrāfam Helmūtam Ņūtonam, bet otrais – aktuālām foto ekspozīcijām.

    • Galerija Bastian

    Vienmēr ir vērts sekot līdzi mākslas galerijas Bastian izstādēm. Tā ir samērā jauna, tikai kopš 2007. gada atvērta galerija (autors – pazīstamais britu arhitekts David Chipperfield), kuras telpās tiek veidotas gan labas klasiskās, gan laikmetīgās mākslas ekspozīcijas.

    • Waldbuhne

    Shutterstock
    Shutterstock

    Vasaras laikā neaizmirstams notikums ir apmeklēt vienu no Eiropas lielākajām un skaistākajām brīvdabas koncertzālēm Waldbuhne (Meža skatuve), kas ir kā liels amfiteātris, jo būvēts pēc senā grieķu teātra Epidaurus parauga. Katru gadu tā pulcē skatītāju tūkstošus un zvaigznes no visas pasaules

    • Berlīnes valsts opera

    Staatsoper Unter den Linden ir viena no vecākajām operām Eiropā, kurā var dzirdēt un redzēt izcilākās pasaules zvaigznes. Tagad opera ir atvērta pēc vairāku gadu ilgušas renovācijas, līdz ar to tās apmeklējums ir ar dubultu vērtību.

    • Neue National Galerie

    Shutterstock
    Shutterstock

    Jaunās Nacionālās galerijas ēku projektējis slavenais vācu arhitekts Mīss van der Roe.  Galerijā notiek izcilas laikmetīgās mākslas izstādes, bet tās fondos atrodama iespaidīga ekspresionistu mākslas kolekcija. Patreiz ēka ir remontā, tāpēc ļoti gaidu, kad renovācija tiks pabeigta, jo šī galerija vienmēr bijusi manā obligātajā maršrutā.

    • Potsdamas laukums (Potsdamer Platz)

    Shutterstock
    Shutterstock

    Izcilā vācu izcelsmes amerikāņu arhitekta Helmūta Jāna grandiozs veikums īpašā vietā starp divām sadalītajām Berlīnēm. Nojaucot žogus pēc Vācijas atkalapvienošanās, te tika radīts Eiropas vēsturē unikāls modernās arhitektūras komplekss ar birojiem, veikaliem, restorāniem, kas reprezentē augstu starptautiski ļoti spēcīgu autoru arhitektoniskās izteiksmes mākslu. Helmūts Jāns, Renco Piano, Normens Fosters – tie ir tikai daži izcilo arhitektu uzvārdi, kuru veikumus te var redzēt.

    • Brīnišķīgs panorāmas skats

    Kafijas vai tējas pauzei varu ieteikt vienīcas Waldorf Astoria 15.stāva bibliotēku, no kuras paveras brīnišķīgs panorāmas skats uz senās baznīcas Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche roboto siluetu. Baznīca Otrā pasaules kara laikā tika sagrauta, un tās robotais torņa siluets ir atstāts kā oriģināls pilsētvides objekts. Bibliotēkā laiku var kavēt, šķirstot dažādus mākslas albumus, tajā vienmēr ir ļoti atbrīvota un harmoniska atmosfēra. Bibliotēka ir pieejama visiem apmeklētājiem, ne tikai viesnīcas viesiem.

    • Brauciens ar kuģīti pa Šprē upi

    Shutterstock
    Shutterstock

    Ja ir labs laiks, Berlīni var iepazīt kuģīša braucienā pa Šprē upi un kanāliem. Izbraucot cauri visam Berlīnes centram, pusotrā stundā var nolasīt Berlīnes izaugsmes rokrakstus no 19. gadsimta vidus līdz pat mūsdienām. Muzeju sala (Museum viertel), kancleres Angeles Merkelas mājvieta (Kanzleramt), Vācijas parlaments, kas atrodas moderni pārbūvētā vēsturiskā Reihstāga ēkā, 19 gs. elektrostacijas, astoņdesmito un deviņdesmito gadu modernā dzīvojamā apbūve, unikāli tilti no 19 gs. vidus – šis uzskaitījums tikai ieskicē piedzīvojuma intensitāti pusotrā stundā.

    Kur iepirkties?

    • KaDeWe tirdzniecības centrs

    KaDeWe un citi Kurfurstendamm ielas veikali būs piemēroti dažādām gaumēm. Sestais prestižajā KaDeWe veikalā ir gastronomijas stāvs, kur viens otram blakus atrodas daudz dažādu bāru – zivju, austeru, kūku, steiku, šampaniešu utt. Te ar interesi un baudu var pavadīt vairākas stundas.

    • Bikini centrs

    Demokrātiski inovatīvu konceptu iepirkšanās piekritējiem īstu baudu sniegs pirms dažiem gadiem rekonstruētais Bikini centrs, kurā jauna arhitektu komanda ļoti saudzīgi, bet ar izdomu ir apgājusies ar sešdesmito gadu vēsturisko mantojumu. Bikini centrā atrodas interesanti koncepta veikali, kuros var nopirkts jauno vācu dizaineru izstrādājumus, šeit ir arī radošas kafejnīcas, bērnu rotaļu vietas.

    Ja ir laiks kādam kokteilim, tad uzbrauciet Bikini centram blakus esošās dizaina viesnīcas 25hours jumta stāvā Monkey bar – turklāt ietaupīsiet zooloģiskā dārza apmeklējumu, jo varēsiet to vērot pa plašajiem logiem.

    Kur paēst?

    1. Viens no maniem favorītiem ir Berlīnes zvaigžņu pavāra Tim Raue restorāns ar inovatīvu virtuvi, kurai ir gaumīgs šobrīd aktuālais Āzijas pieskāriens, izcila apkalpošana, demokrātiska atmosfēra un lieliska vīnu izvēle. 2018. gadā pasaules 50 labāko restorānu reitingā tas ierindots 37. vietā.

      Pauly Saal. Publicitātes foto
      Pauly Saal. Publicitātes foto

    2. Vēl viens mans nemainīgs favorīts Berlīnē jau vairāk kā 10 gadus ir restorāns ar klasisku, bet nebūt ne garlaicīgu itāļu virtuvi Bocca di Bacco. Restorāns atrodas ļoti skaistā vēsturiskā ēkā ar klasisku, tīru interjeru. Viesojos tur samērā bieži, tomēr restorāns nebeidz mani pārsteigt ar savu šarmu, nemainīgi augsto un draudzīgo servisu, lieliskiem ēdieniem un vīnu.
    3. Pauly Saal atrodas vēsturiskā ēkā, kas 19.gs. tika būvēta kā Berlīnes ebreju kopienas meiteņu skola, bet šodien tās sporta zālē saimnieko Berlīnē populārs un iecienīts restorāns ar inovatīvu virtuvi un stilīgu interjeru, kura galvenais simbols ir gara, sarkani balta raķete. Ēkas pārējos stāvos atrodas vairākas iecienītas mākslas galerijas.
       

    Berlīnes pagalmi

    No 19 gs. Berlīne ir veidojusies kā daudzstāvu apbūves pilsēta ar iekšpagalmiem – daudzos no tiem tagad ir atraktīvas kafejnīcas, izstāžu telpas, radoši veikaliņi, aģentūras. Pagalmi Berlīnē dzīvo savu alternatīvo dzīvi, īpaši patīkami tas ir vasaras sezonā. Viena no šāda tipa  kafejnīcām: Schwarzes cafe.

    Hacescher Markt

    Shutterstock
    Shutterstock

    Interesants, autentisks rajoniņš netālu no Muzeju salas Austrumberlīnes pusē. Manuprāt, šī ir vistuvāk  Berlīnes modernajai telpai transformējusies teritorija, kurā var pavadīt pusi dienas un būt laipni gaidītam labos āra krodziņos un alternatīvos veikaliņos.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē