• Budžeta klases ceļojums jeb Kā ceļot bez lieliem izdevumiem?

    Atpūta
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    20. decembris, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dzirdēts daudz notāstu, kā citiem izdevies apceļot puspasauli pa lēto. Aviokompāniju reklāmās arī itin bieži redzami solījumi superlētām biļetēm, taču, atverot biļešu rezervāciju lapu, top redzams, ka sakomplektēt lētu ceļojumu nav nemaz tik vienkārši. Lūk, daži pārbaudīti paņēmieni, kā atrast lētākas aviobiļetes un izdevīgākas naktsmājas.

    Lētas biļetes centīgi jāmeklē

    Neesmu ļoti pieredzējusi ceļotāja – ārzemju ceļojumos dodos vidēji divas reizes gadā, parasti kopā ar ģimeni. Taču izdevīgu lidojumu biļešu meklēšanā gan esmu sakrājusi bagātīgu pieredzi un zināšanas – draugi un paziņas vienmēr ir pārsteigti, kad uzzina summu, par kādu esmu atradusi aviobiļetes. Piemēram, uz Sardīniju pagājušajā rudenī četri cilvēki aizlidojām par 200 eiro turp un atpakaļ. Uz Maltu šogad novembrī četratā aizlidojām vēl lētāk – par 180 eiro. Lielākoties jau nenotiek tā, ka apsēžos pie datora, atveru aviosabiedrības mājaslapu un nopērku biļetes tieši savā iecerētajā laikā un cenā. Nē, parasti tas ir apmēram nedēļas vai vairāku jautājums. Jāseko līdzi aviosabiedrību rīkotajām akcijām (par tām parasti ziņas saņemu savā e-pastā), tāpat arī ik rītu un vakaru jāapskata, vai lidojumu cenas nav mainījušās, – īpaši svarīgi tas ir zemo cenu aviosabiedrību mājaslapās, jo viņi nemēdz paziņot katras izmaiņas, taču tās notiek – reizēm cenas mainās pat vienas dienas laikā. Vēl daru tā, ka datora ekrānā vienlaikus atveru vairākus meklēšanas logus vienai un tai pašai aviosabiedrībai – tas tādēļ, ka no Rīgas uz daudziem galamērķiem var aizlidot tikai ar pārsēšanos. Un tad jāskatās, caur kuru pilsētu izdevīgāk.

    Airbnb.com vai booking.com?

    Nākamais punkts, kur var meklēt iespējas ietaupīt, ir naktsmājas. Mēs ar ģimeni vienmēr apmetamies dzīvokļos, kurus atrodam un izīrējam mājaslapā airbnb.com. Zināms, ka tikpat populāra vai, iespējams, pat vēl populārāka mājaslapa ir arī booking.com, taču mēs vienmēr izvēlamies airbnb.com. Kāpēc? Lai gan abas mājaslapas piedāvā atrast naktsmājas visā pasaulē, tomēr ir atšķirība – proti, airbnb.com nepiedāvā viesnīcu un pansiju pakalpojumus, te savus dzīvokļus, mājas un atsevišķas istabas izīrē paši saimnieki. Jāņem vērā, ka īrēt airbnb.com ir izdevīgāk, ja vairākas naktis nakšņo vienā vietā, savukārt palikt vienu nakti var sanākt lētāk, īrējot caur booking.com.

    Ārzemju ceļojumos daudzi izvēlas nakšņošanu viesnīcā, jo tas šķiet pārbaudīts variants ērtības un drošības labad. Tā, protams, ir, taču viesnīcas lielākoties ir bezpersoniskas, tāpēc apmešanās airbnb piedāvātajās vietās noteikti ir interesantāka pieredze. Turklāt, ja laikus sāk meklēt naktsmītnes, var atrast īstas pērles gan atrašanās vietas, gan patīkamās cenas ziņā – tā ir krietni izdevīgāka nekā līdzvērtīgā vietā, apmetoties viesnīcā. Parasti airbnb.com meklējam entire place mājvietu – tas nozīmē atsevišķu dzīvokli, mājas daļu vai pat visu māju, kur ir sava ieeja un nav citu viesu. Vienmēr skatāmies, lai būtu arī terase vai vismaz balkoniņš. Un svarīgākais (kas arī ļauj krietni ietaupīt) – lai būtu sava virtuve ar visu ēst gatavošanai nepieciešamo. Ceļojot kopā ar ģimeni, tas ir īpaši svarīgi, jo visiem trīsreiz dienā paēst restorānos un kafejnīcās ir patiešām dārgi, bet šādi mēs brokastis un vakariņas paēdam mājās, līdzi ņemšanai sagatavojam sviestmaizes, lai pa dienu nebūtu jātērē nauda kafejnīcām vai restorāniem.

    Katram īrniekam ir tiesības uzrakstīt atsauksmi. Izīrētājs uz to var atbildēt, bet izdzēst nevar – tā paliek redzama visiem.

     

    Auto īre vai sabiedriskais transports?

    Prātīgāk un arī finansiāli izdevīgāk šo jautājumu ir saplānot pirms brauciena, nevis ierodoties ceļojuma galamērķī. Protams, katrā lidostā ir vairāki auto izīrēšanas kantori. Taču, pirmkārt, var gadīties, ka visi (vai visi lētākie) auto būs jau rezervēti; otrkārt, lētāk noteikti ir rezervēt auto iepriekš, pērkot pakalpojumu internetā. Arī to, vai konkrētajā valstī izdevīgāk īrēt auto vai pārvietoties ar sabiedrisko transportu, ieteicams noskaidrot jau laikus. Jāņem vērā arī tas, ka, piemēram, Lielbritānijā un arī Maltā satiksme ir ačgārna – jābrauc ir mums neierastajā kreisajā joslā, arī auto stūre un attiecīgi ātrumkārba atrodas otrā pusē. Ne visiem šoferiem ir pa spēkam ātri pielāgoties tādai satiksmei, tādēļ, ceļojot uz šīm valstīm, varētu būt ērtāk izvēlēties sabiedrisko transportu. Ir arī daudzi tādi ceļojumu galamērķi, kur sabiedriskais transports ir lēts, tāpēc ir krietni izdevīgāk pārvietoties ar to nekā īrēt auto. Tāpat arī, ja iecerēts pārsvarā atpūsties pludmalē, tad aizbraukt pāris ekskursijās uz kaimiņu pilsētām, kā arī no lidostas uz to aizbraukt ar autobusu vai vilcienu izmaksās mazāk nekā īrēt auto uz visu ceļojuma laiku. Savukārt, ja iecerēts apbraukāt iespējami vairāk vietu, kā arī ja ceļo kopā ar maziem bērniem, tad gan labāk īrēt auto. Te gan jāņem vērā, ka auto īrei arī ir dažādi varianti – nereti mazās vietējās kompānijās auto var noīrēt lētāk nekā starptautiski pazīstamās (Hertz, Avis, Sixt u. c.). Un vēl kāda nianse – ja gribi, lai, braucot ar īrēto auto, nebūtu jāsatraucas, ka to saskrāpēsi, iekļūsi negadījumā vai ka auto nozags, tad ieteicams īrēt auto ar pašrisku – tas būs nedaudz dārgāk, toties izīrētājs neieturēs tik lielu drošības depozītu (parastā īrē tas var būt pat 1000 eiro), ieturot vien pārsimt eiro par degvielu (parasti auto izīrē ar pilnu bāku un arī jāatdod ar pilnu bāku – ja viss kārtībā, ieturēto drošības naudu atgriež kontā).

    Pavaicā zinātājiem!

    Interneta dzīlēs var atrast daudzus sarunu forumus un blogus, kuros ceļotāji dalās ar saviem piedzīvojumiem un praktiskiem padomiem. Tos ir vērts palasīt. Protams, saglabājot kritisku prātu, jo – kas vienam šķiet ērti un lēti, citam tā var nelikties. Arī populārajā sociālajā tīklā facebook.com ir izveidotas vairākas grupas ceļotāju ērtībai: Ceļo bez bēdu, Latvieši ceļo un citas. Tām ieteicams pievienoties, ja nepieciešams noskaidrot kādu jautājumu. Diskusijās šeit var atrast gan jautājumus par bagāžu lidojot, gan ievērojamākos apskates objektus, kurus ceļotāji cits citam iesaka, gan ērtākos un izdevīgākos pārvietošanās veidus konkrētajā valstī. Tāpat der uzmeklēt arī tādas domubiedru grupas, kurās apvienojušies attiecīgajā valstī vai pilsētā dzīvojošie latvieši – ja nu ceļojumā gadās kāda ķibele, iespējams, ārzemēs dzīvojošie tautieši var līdzēt to risināt.

    UZMANĪBU!

    Izmaiņas rokas bagāžas pārvadāšanā

    Katrai lidsabiedrībai ir savi noteikumi bagāžas pārvadāšanai. Tie attiecas gan uz rokas bagāžu, kas tiek ņemta līdzi lidmašīnas salonā, gan reģistrēto bagāžu, kas jānodod reģistrējoties vai pie bagāžas galdiņa.

    Pirms pusotra mēneša – 1. novembrī – spēkā stājās izmaiņas rokas bagāžas pārvadāšanas noteikumos populārajās zemo cenu aviosabiedrībās Ryanair un Wizz Air. Lūk, šo un dažu citu Latvijā populāru aviosabiedrību noteikumi attiecībā uz bagāžas pārvadāšanu.

    Ryanair

    Jau šī gada sākumā aviokompānija paziņoja, ka lidmašīnas salonā bez maksas varēs ienest tikai vienu somu, bet koferis, kura svars nepārsniedz 10 kilogramus, būs jānodod bez maksas kā reģistrētā bagāža. Savukārt pasažieriem, kuri biļeti pirka ar Priority Boarding privilēģiju, palika spēkā iespēja bagāžu lidmašīnas kabīnē ienest tāpat kā līdz šim – vienu lielo un vienu mazo somu.

    Taču no 1. novembra iepriekš noteiktajā kartībā atkal ir izmaiņas – proti, Ryanair pasažieri lidmašīnas salonā bez maksas drīkst ienest tikai nelielu rokassomu vai mugursomu (42 × 20 × 25 cm), kuru var novietot zem sēdekļa. Ja vēlas ņemt vēl vienu somu, kas nepārsniedz noteiktus izmērus (55 × 40 × 20 cm) un svaru (10 kg), tā būs jāreģistrē kā nododamā bagāža (pērkot internetā kopā ar biļeti, par šo bagāžu jāmaksā 8 eiro, bet pēc tam piepērkot klāt – 10 eiro). Savukārt tiem, kas biļetes iegādājušies ar Priority Boarding privilēģijām, nekas nav mainījies – pērkot Priority pakalpojumu internetā kopā ar biļeti vienā virzienā, jāmaksā 6 eiro, un salonā tad var ņemt vienu mazo somu un vienu tā dēvēto ratiņsomu jeb mazo koferīti ar ritentiņiem (55 × 40 × 20 cm), kura svars nepārsniedz 10 kg. Ja pasažierim bez iegādāta Priority pie iekāpšanas vārtiem būs līdzi ratiņsoma (55 × 40 × 20 cm), būs jāmaksā papildu maksa 28,65 eiro apmērā. Savukārt, pērkot Priority pakalpojumu (vienā virzienā) lidostā Rīga pēdējā brīdī (40 minūtes pirms izlidošanas), jāmaksā 7 eiro (maksājot ar norēķinu karti) vai 10,65 eiro (skaidrā naudā).

    Wizz Air

    Kopš 2018. gada 1. novembra ikviens pasažieris bez maksas lidmašīnas salonā drīkst ienest vienu rokas bagāžas vienību (40 × 30 × 20 cm), kura ietilpst zem sēdekļa. Tie pasažieri, kuri iegādājušies biļeti ar Wizz Priority, bez maksas drīkst ienest vēl vienu bagāžas vienību ar maksimālajiem izmēriem 55 × 40 × 23 cm. Priority pakalpojuma cena vienā virzienā, pērkot internetā kopā ar biļeti, ir 11 eiro. Ja pasažierim pie iekāpšanas vārtiem būs līdzi mazā ratiņsoma bez iegādāta Priority, būs jāmaksā papildu maksa 25 eiro apmērā. Savukārt, pērkot Priority pakalpojumu (vienā virzienā) lidostā Rīga 40 minūtes pirms izlidošanas, jāmaksā 20 eiro.

    airBaltic

    Katram airBaltic pasažierim neatkarīgi no rezervācijas klases ir atļauts pārvadāt vismaz vienu līdz 8 kg smagu rokas bagāžas vienību, kuras izmēri nepārsniedz 55 × 40 × 23 cm. Lidmašīnas salonā katram pasažierim (izņemot zīdaiņus) ir atļauts pārvadāt:

    • ceļojot ar Basic vai Premium biļeti – 1 rokas bagāžas vienību (55 × 40 × 23 cm) + 1 personisko mantu (30 × 40 × 10 cm), turklāt to kopsvars nedrīkst pārsniegt 8 kg;
    • ceļojot ar Business biļeti vai PINS VIP karti – 2 rokas bagāžas vienības (katra 55 × 40 × 23 cm) + 1 personisko mantu (30 × 40 × 10 cm).

    ! Par personisko mantām tiek uzskatīta: rokassoma, klēpjdatora soma, fotoaparāta soma, beznodokļu zonas iepirkumu maisiņš, lietussargs.

    Lufthansa

    Lidojot ar Economy Class un Premium Economy Class biļeti, pasažieris kā rokas bagāžu lidmašīnas salonā drīkst ņemt vienu bagāžas vienību, kuras svars nepārsniedz 8 kg, savukārt, ceļojot ar Business Class un First Class biļetēm, – divas bagāžas vienības, no kurām katra nepārsniedz 8 kg. Maksimālie izmēri rokas bagāžas vienībai ir 55 × 40 × 23 cm. Papildus katrs pasažieris var lidmašīnas salonā ņemt līdzi vienu mazu bagāžas vienību, kuras izmēri nepārsniedz 30 × 40 × 10 cm, piemēram, klēpjdatora somu.

    Zini!

    Sporta inventāra, bērnu ratiņu, mūzikas instrumentu un citu specifisku priekšmetu pārvadāšanai katrai aviosabiedrībai ir atsevišķi noteikumi, kurus var izlasīt šo aviokompāniju mājaslapās.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē