• Ar bērniem uz Krētu – serpentīnu karuselis, cikādes un Vidusjūra

    Atpūta
    Laura Ikauniece
    19. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Kāds cilvēks uz salas teica – ja tev pieder divi olīvkoki Krētā, nabadzība tevi nepiemeklēs. Bet mēs padomājām – ja ceļojumā uz Krētu tev līdzi ir trīs bērni, garlaicība tevi nepiemeklēs!

    Vecākais dēls pirmo reizi ceļojumā kopā ar mums devās divarpus gadu vecumā, tas mums ar vīru šķita piemērots laiks – mazais jau paaudzies, vairs nekāda pamperošanās un pudeļošanās, tātad arī vecākiem mierīgāks prāts, turklāt šo ceļojumu dēls atceras arī tagad. Braucienu uz Krētu kopā ar dēlu Matīsu (6 gadi), meitu Alisi (9 mēneši) un abu māsīcu Rutu (9 gadi) uztvērām arī kā izaicinājumu pašiem sev, lai saprastu, cik viegli ir ceļot ar zīdaini.

    Akvaparks un zivju parks

    Jau pirmajā dienā lielajiem bērniem tiek apsolīts doties uz Krētas lielāko akvaparku. Turp braucam īrētā auto – akvaparks atrodas kalna galā. Šļūcamās trubas un slīdkalniņi, baseins ar imitētiem jūras viļņiem, atsevišķa atpūtas zona arī mazajiem peldētājiem ar pavisam sekliem baseiniņiem un šļūcamrenēm.

    Izklaides akvaparkā pamatīgi nogurdina. Ārā +34 grādi. Lai nobrauktu pa slīdkalniņu, ar pūsli rokās jāskrien basām kājām kalna galā un jāizstāv rinda. Bērniem tas ir pa spēkam, un, šķiet, viņi izmēģina visu, pa vidu teju līdz sirdstriekai pārbiedējot vecākus, uz mirkli pazūdot no redzesloka.

    Dodoties uz akvāriju, jāuzvelk siltāka jaciņa! Iekšā temperatūra ir diezgan zema un plānā krekliņā pēc mirkļa sāk salt, bet zivis gribas redzēt visas.

    Netālu no akvaparka apskatāms arī dinozauru parks un Krētas akvārijs. Dinozaurus pērn jau redzējām Lietuvā, tāpēc uzreiz laižam uz zivju parku. Bērni ir sajūsmā caur lielu stiklu vērot zemūdens pasaules ļaunos varoņus haizivis, bet citviet var redzēt arī zem akmeņiem paslēpušos astoņkāji, mazos jūras zirdziņus, zivis ar zebras rakstu vai elektrovioletā krāsā.

    Turpat akvārija kafejnīcā apēdam pa saldējumam un sākam mājupceļu pa serpentīnu kalniem. Pēc piecām minūtēm aizmugurē sēdošie pasažieri ar šokolādes saldējuma ūsām uz vaigiem saldi guļ. Diena izdevusies!

    Kur cilvēki vēl nesen dzīvoja alās…

    Nākamajā dienā atkal spiegdami, kliegdami riņķojam pa serpentīnu lokiem kalnos, pieturam tikai vietā, kur uz ceļa sastājušās kazas. Drosmīgās draudzenes nāk klāt un mango maizes garoziņas. Šodien brauciens ved uz pilsētu Matalu. Tiesa, tā vairāk ir mūsu, pieaugušo, vēlme apskatīt vietu, kur savulaik sešdesmitajos gados klints alās miera un apgaismības meklējumos bija apmetušies hipiji. Šīs alas bijušas lētākā viesnīca pilsētā, lai gan patiesībā tobrīd pilsētā bija vien beķereja un vēl šādas tādas nenozīmīgas bodītes.

    Lai gan joprojām ik gadu jūnijā Matalā tiek rīkoti festivāli, hipiju apmešanās alās netiek īpaši afišēta. Gudri gan bijuši tie hipiji – lai dzīvotu tādā vietā kā šī, tiešām varētu pietikt ar mīlestību vien. Jauks, silts līcītis, miers no vispasaules burzmas. Bērniem prieks par pašu pilsētiņas centru. Necentāmies iedziļināties un skaidrot mazajiem, kas īsti ir hipiji, ko viņi darīja, domāja un kā ģērbās, bet ļāvām priecāties par košās krāsās izraibināto asfaltu un jaukām bodītēm, kur meitenes varēja iegādāties matu aksesuārus ar košām puķēm, bet zēni – stilīgus T kreklus. Dienu noslēdzam ar ceļojuma must have – kārtējo saldējumu. Un pēc tam ar vēl vienu, jo dubults tak neplīst!

    Saldu vai sāļu peldi?

    Smējāmies, ka tiem, kuri saķēruši iesnas, aptiekā nav jāpērk nekāds degunā pūšamais sālsūdens – nirsti jūrā un iznirsti vesels. Ūdens patiesi ir sāļš, tāpēc, rūpējoties par mazāku un lielāku peldētāju ādu, pie publiskajām peldvietām it visur var atrast dušu, kur pēc peldes noskaloties.

    Ja plunčāšanās Vidusjūrā jau sāk apnikt, var doties ekskursijā uz Kournas ezeru, kas ir viens no diviem Krētā sastopamiem saldūdens ezeriem. Kournas ezeru ieskauj kalni, tas ir sapņaini zilzaļā un dzidrā krāsā, krastā gāgā zosu bars, bet mazie pieaugušā uzraudzībā var doties izbraucienā ar katamarānu. Patiesībā neko citu darīt pie Kournas ezera īsti nevar – katamarāns, fotosesija, zosu pabarošana vai arī krodziņš ar kārtējo saldējumu. Ja vēlas, var izbraukt ar gruntīgāku peldlīdzekli vai doties ekskursijā ar kuģīti apskatīt Krētas salas.

    Gāž no kājām

    Tūrisma gidi ieteica aplūkot pilsētu Plakia, kur esot labākās vietas snorkelēšanai jeb zemūdens pasaules krāšņumu apskatīšanai. Braucām turp divreiz, bet zivis tā arī neieraudzījām (visticamāk, šim nolūkam ar kuģīti jāaizbrauc līdz īstajām vietām, kur ūdenī redzami koraļļi, tātad arī zivis).

    Toties tagad zinām, ka mūsu Liepājas slavenie vēji patiesībā tāds nieks vien ir.

    Tūristi, mērojot ceļu uz Plakias, kādā vietā starp klintīm uz mirkli apstājas, lai izbaudītu īstu pūtienu – vēju, kas dusmīgs ārdās starp augstajiem kalniem un rauj visiem nost cepures. Spēj tik saķert bērnu aiz krāgas, kad viņš metas glābt savu vēja parauto cepuri.

    Arī pilsētā Plakias vējš nebija remdināms. Ratus gāza otrādi, un smiltis sitās sejā, nācās pludmales priekus ātri iemainīt pret astoņkāju un kalmāru nobaudīšanu kādā krodziņā aizvējā, kur visu maltītes laiku kā traka dziedāja cikāde. Galu galā, lai neuzmodinātu mazuli, viesmīle dziedātāju ar slotas kātu aizdzina prom, bet mēs saņēmām šefpavāra komplimentu – kūku, kas garšoja pēc… Ziemassvētkiem.

    Uķi-puķinātāji

    Krētieši dievina bērnus, bet apgalvot, ka Krēta būtu īpaši draudzīga bērniem, laikam nebūs īsti godīgi. Daudzviet pie veikaliem nav uzbrauktuvju, lai ratu stūmējiem nebūtu sev jāliedz iepirkšanās prieki. Ja uzbrauktuve tomēr ir, tie, kas pārvietojas ar motorolleriem, nemaz nekautrējas tieši pie uzbrauktuves noparkot savu braucamo (un neviens viņus par to nesoda!). Bērnu ēdienkarte dažās kafejnīcās ir pieejama, bet reti. Toties ikvienā krodziņā būs gatavi pakalpot un pagatavot mazajam gardēdim visu, ko vien viņš vēlas. Katrā viesnīcā, krogā vai veikalā būs arī kāds, kas piesteigsies pakutināt bēbja pēdiņu vai pačamdīt rociņu.

    Vai atpūta?

    Tomēr šķiet, ka vārdam atpūta kopā ar zīdaini būtu jāatrod kāds cits apzīmējums, jo negulētas naktis, pakārtošanās bērna ēšanas un gulēšanas ritmam un visa pārējā ikdiena nekur nepazūd arī ceļojumā. Taču, no otras puses, ir forši pusdienlaika pastaigā doties nevis pa ierasto Ziedoņdārzu, bet gar jahtu ostu kādā kalnu ieskautā pilsētiņā vai ļaut, lai bērniņu pusdienlaika snaudā ieaijā Vidusjūras viļņu šūpuļdziesma.

    Domājot par lielajiem bērniem – ko gan vajag vairāk par baseinu bez laika ierobežojuma un saldējuma diētu sešreiz dienā!? Viņiem bija laime pilnīga!

    P. S. Atgriežoties no ceļojuma kopā ar bērniem, vēl ilgi jūs savās skavās turēs melanholiski sapņainas ilgas kādu dienu nokļūt Krētā… tikai divatā. Kaut vai lai redzētu rozā smilšu pludmali Krētas dienvidrietumu daļā un iedzertu aukstās kafijas dzērienu frappe visos skaistajos Retimnas krodziņos.

    Ieteikumi tiem, kas plāno ceļot uz Krētu

    • Iegādāties kādu ziedi, kas palīdzētu sadziedēt insektu kodumus. Vasaras naktis ir karstas, gaisa kondicionieri virs bērnu gultiņām negribas darbināt, tāpēc caur atvērtu logu salido daudz odu. Iespējams, noderēs arī logā iekarams moskītu tīkls, kas bagāžā neaizņems daudz vietas.
    • Noteikti nepieciešams saules aizsargkrēms, zīdainim ar SPF 50+, lielākiem bērniem – ar SPF 20–30.
    • Tā kā lidojums ilgst 3,5 stundas, lielajiem bērniem laika īsināšanai palīdzēja planšete.

    Izmaksas

    Akvaparks Water city

    Bērnam, kura augums ir no 90 līdz 140 cm, ieejas maksa ir 17 eiro, pieaugušajiem – 25 eiro. Pērkot ekskursiju uz akvaparku no tūroperatora, vienam cilvēkam tas maksās ap 40 eiro. Ieteicams līdzi paņemt savas pusdienu maizes, uzkodas vai kādu kārumu. Nekur nav rakstīts, ka ienest ēdienu parkā ir aizliegts. Protams, var paēst arī kādā kafejnīcās, bet jārēķinās, ka cenas būs augstākas. Par diviem čīzburgeriem, divām paciņām frī kartupeļu un dzēriena pudeli samaksājām 22 eiro.

    Akvārijs Cret aquarium

    Ieejas maksa pieaugušajam – 9 eiro, bērniem līdz 4 gadiem – bez maksas, bērniem vecumā no 5 līdz 17 gadiem – 6 eiro.

    Kur iepirkties?

    Mums bija trauksme, redzot, ka meitai domātais piena maisījums tūdaļ beigsies. Kurā katrā Krētas veikalā šāds piena maisījums nebija nopērkams. Visbeidzot to izdevās sameklēt lielveikalā Inka, kas ir arī viens no ģimenēm draudzīgākajiem veikaliem Krētā. Šeit laipnā pārdevēja ļāva nogaršot un palīdzēja izvēlēties arī labākos aitas piena sierus.

    Kad ceļot?

    No maija līdz oktobrim. Vēl oktobrī gaisa temperatūra Krētā ir vidēji +24 grādi, bet ūdenī +23. Turklāt rudenī būs ienākusies arī šā gada augļu un vīnogu raža!

    • Ideja! Atmiņu kastīte
      Paņem līdzi kārbu, kurā salikt suvenīrus no ceļojuma, kas nav jāpērk par naudu. Mūsu kastē ir kalnos noplūkts timiāna čemurs, pludmalē salasīti balti akmentiņi, Krētas autoceļu karte, aprikožu džems no viesnīcas brokastu galda un muzeju un akvaparka apmeklējuma biļetes.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē