• 7 maģiskas brīvdabas izklaides Lietuvas mežos

    Atpūta
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Laimonas Ciūnys
    Lietuva, ceļotājiem spēj piedāvāt atpūtu un piedzīvojumus dabā. Apslēptie dabas brīnumi atrodas dziļi mežos. Ciemiņi var izmēģināt zālīšu ievākšanu, spāru vērošanu vai meža peldes.

    Ekotūrisma popularitāte pieaug: cilvēki, kuri vēlas ceļot pēc karantīnas apstākļos, dod priekšroku piedzīvojumiem dabā, izbraucieniem ar teltīm un pārgājieniem, tādējādi izvairoties no pūļiem, dodoties tālāk no lielām pilsētām. Dziļie, zaļie un maģiskie Lietuvas meži ir lieliska vieta, lai izbaudītu mieru nomaļās vietās, ceļojot ar kājām, divriteni vai ar kemperi. 

    Ceļotāju maršrutu populārākās pieturvietas un izklaides iespējas Lietuvas mežos:

    1. Tauriņu un spāru vērošana. Tauriņu un spāru vērošana var būt tik pat aizraujoša kā putnu vērošana. Lietuva ir vienīgā vieta pasaulē, kur spāres tiek profesionāli iezīmētas un uzskaitītas. Kā zinātnieki novērojuši, šie mazie radījumi spēj apceļot tūkstošus kilometru. Ventes ornitoloģijas stacijā tiek atklāti un izzināti spāru migrācijas noslēpumi. Netālu no stacijas, Lietuvas rietumu daļā, ekotūrisma entuziaste Daiva Stanislovaitiene piedāvā tauriņu, spāru un putnu vērošanas tūres ar iespēju apmesties skaistā villā. 
    2. Meža gramafons. Meža skaņu ķērāju iespējams atrast Kuršu kāpā – dabas rezervātā, Lietuvas rietumu daļā. Trīs metrus augstā, gramafonam līdzīgā konstrukcija apkopo dabas skaņas.

      Rasuole Andruliene
      Rasuole Andruliene

      Ciemiņiem iekšā jāpavada apmēram pusstundu, lai piedzīvotu šo maģisko un mierīgo meža simfoniju.
    3. Pasaulē lielākais sapņu ķērājs. Sapņu ķērāji pasargā mūs no sliktiem sapņiem. Tiem, kas bieži redz murgus, jāapciemo priežu mežs Austrumlietuvā esošajā Asvejas reģionālajā parkā.  Pasaulē lielākais sapņu ķērājs ir gandrīz 13 metrus augsts un tā diametrs sasniedz desmit metrus. Tas ir izveidots no viena kilometra virves, 700 vilnas detaļām, 319 pērlītēm un kopā tas sver 156 kilogramus.

      Sapņu ķērājs atrodas eko kūrorta Golden Forest teritorijā. Kūrortā atrodas arī meža labirints ar četriem elementiem, kuru var ieveikt tikai izmantojot intuīciju, pie šī labirinta norisinās ikgadējais Masters of Calm festivāls aktīvai un apzinīgai kopienai.
    4. Zālīšu ievākšana. Zālītes un zāļu tējas arī Lietuvā ir daļa no tradicionālās medicīnas. Vairākums lietuviešu zina tradicionālās medicīnas pamatus: zālītes, kuras palīdz gremošanai, atvieglo klepu un paredzētas saaukstēšanās un gripas simptomu ārstēšanai. Tomēr daži dodas vēl tālāk.


      Ziemeļaustrumu Lietuvā, mežu ieskautā pilsētā, Anīkšķos, profesionāls zāļu vīrs Ramūnas Daugelavičius apvieno tradicionālo lietuviešu pieredzi ar zināšanām no citām kultūrām un zinātniskajām metodēm, sniedzot unikālu zālīšu pieredzi. Sākot no garšvielu ievākšanas līdz īpašām tējas ceremonijām, uguns rituāliem un sakņu kafijai – visi iespējamie veidi, kā izbaudīt dabas dāvanas. 
    5. Meteorīta krāteris. 165 miljonus gadu atpakaļ, milzīgs meteorīts nokrita netālu no Verpiai, centrālajā Lietuvā. Eksplodējot, izraisītā uguns iznīcināja visu dzīvību Lietuvas teritorijā un aiz sevis atstāja 50 kvadrātkilometru plašu krāteri. Labākais veids, kā apmeklēt šo vietu ir ar riteņiem, dodoties pa vienu no maršrutiem, kas ved cauri krāterim.
    6. Meža kāpas. Smilšainās kāpas parasti ir ierasts Baltijas jūras skats. Tomēr dažas atrodas tālu prom no jūras, dziļi mežā.

      Tautvydas Pažarskis
      Tautvydas Pažarskis

      Dienvidlietuvā, priežu mežā esošā kāpa pilnīgi pārvērš ierasto ainavu un piedāvā unikālu iespēju pabūt neskārtā dabā.
    7. Meža peldes. Japāņu tradicionālais shinrin-yoku vai meža pelde ir veids kā dziedēt un atjaunot garu, kas novārdzis ikdienas steigā starp darbu, pienākumiem un tehnoloģijām. Iegrimšana dziļajos meža skatos, skaņas, aromāti un pat garša palīdz atbrīvoties un atjaunot intelektuālo koncentrēšanos un spēku. Sertificēts shinrin-yoku gids, Mila Monk sniedz privātas un grupu tūres dažādos Lietuvas mežos.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē