• 36 praktiski un asprātīgi ieteikumi ceļotājiem

    Atpūta
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ceļojums — ja vien tas nav kārtējais nopietnais un neizbēgamais biznesstrips — ir gaidīts un lielisks notikums. Taču tajā pašā laikā pats ceļš uz galamērķis var būt diezgan nogurdinošs. Labā ziņa — to var atvieglot ar dažādām sīkām viltībiņām, ko esam apkopojuši no pieredzējušu ceļotāju ieteikumiem.

    Ceram, ka kāds no šiem padomiem noderēs jūsu nākamajā braucienā, bet savu pieredzi nekautrējieties atstāt komentāros. Kā saka — neturi sveci zem pūra!

    1. Izvairieties no sēdvietām pie avārijas izejām, izņemot, ja jūs esat gara auguma un jums tiešām nepieciešama lielāka telpa. Pasažieriem, kas izvēlējušies vai tikuši pie šīm vietām, ir mazāk citu ērtību, salīdzinot ar citiem, – visām mantām jāatrodas augšējā bagāžas nodalījumā, pasažieriem ir papildus atbildība un bieži vien šajās sēdvietās ir mazākas izklaides sistēmu iespējas.
    2. Pirms ieiešanas lidmašīnā padzerieties! Gaisa mitrums lidojuma laikā var nokristies līdz 10%, līdz ar to palielinās dehidrācijas risks, īpaši tiem ceļotājiem, kas bieži lido. Tāpēc pirms reisa izdzeriet vismaz vienu pudeli ūdens. Tāpat prātīgi būtu tieši pirms iekāpšanas apmeklēt labierīcības gadījumam, ja lidmašīna aizkavējas uz skrejceļa. Arī salonā paņemiet līdz ūdens pudeli.
    3. Ja jūs ceļojat ar rokas bagāžu, vietas ietaupīšanai līdzņemamos apģērba gabalus sarullējiet! Un atcerieties, ka apavi ir lieliska telpa, kur ievietot nelielas lietas kā zeķes vai apakšveļu.
    4. Tālu pārlidojumu laikā noteikti piecelieties, lai nedaudz izkustētos un izstaipītu kājas. Ilgstoša sēdēšana traucē asins cirkulācijai un var novest pie muskuļu krampjiem. Pastaigas laikā centieties netraucēt stjuartiem un atgriezieties savā sēdvietā pie pirmā pieprasījuma!
    5. Ja jūs jau iepriekš zināt, ka izvēlētajā naktsmāju vietā būs pieejama veļas mašīna, tā vietā, lai paņemtu līdz vairāk apģērba, iemetiet somā mazgāšanas līdzekļu paciņu.
    6. Ja rodas iespēja, jautājiet stjuartiem padomus par lidojuma galapunktu. Bieži vien viņi ir vietējie un var ieteikt labas izklaides vai maltīšu vietas!
    7. Ņemiet līdz paši savu izklaidi! Grāmatu, planšeti, varbūt pat darba dokumentus, jo ne vienmēr konkrētā lidsabiedrība piedāvā izklaidi salonā.
    8. Pie iespējas izvairieties no sēdvietām blakus maziem bērniem. Visu lidojuma laiku brēcošs vai niķīgs mazulis no pacietības izvedīs pat eņģeli, nemaz nerunājot par nervozākiem radījumiem. Starptautiskās aviolīnijās visbiežāk ģimenes ar bērniem sēdina pie avārijas izejām, jo tur ir visvairāk vietas bērnu ratiņu novietošanai.
    9. Ja jūsu reiss ir agri no rīta, noteikti pajautājiet viesnīcā līdzņemamās brokastis – tā jūs izvairīsieties no liekiem tēriņiem par nesamērīgi dārgo ēdienu lidmašīnā, atliks iegādāties tikai kafiju vai tēju.
    10. Nelidojiet saaukstējies, ja vien tas ir iespējams, īpaši, ja jums ir iesnas! Gaisa spiediena maiņa var slikti atsaukties uz bungādiņām, var pat uz laiku zaudēt dzirdi, nemaz jau nerunājot par sāpēm, kas piemeklē iesnu skartos lidojuma laikā!
    11. Obligāta lieta ir papildus lādētājs jūsu elektroniskajām ierīcēm. Tas neaizņem daudz vietas, bet reizēm var būt ļoti un ļoti noderīgs!
    12. Viesnīcā naktī turiet savu istabu tumsā. Var pat paņemt līdz bagāžā veļas knaģi, lai cieši aizvērtu aizkarus, ka neviens gaismas stariņš neielaužas istabā. Jo tikai pilnīgā tumsā organisms var izbaudīt vislabāko miegu un atpūsties. No lidojuma un ierasto apstākļu maiņas tam jau tāpat stresa pietiek…
    13. Sievietēm ieteikums bagāžā turēt plānu lielo lakatu – pareo. Lidojuma laikā ar to var apklāt galvu, tas noderēs kā aksesuārs pie lietišķa apģērba, kā baseina vai pludmales tērps, viegla apmetnis vai pat galdauts piknikā.
    14. Kā gludekli var izmantot arī matu taisnotāju (ja vien tas nav paredzēts matu gofrēšanai, protams). Taisnotājs pietiekami uzkarst un tā virsma ir gluda, lai izgludinātu apģērbu.
    15. Daži ceļojuma eksperti pirms un pēc lidojuma iesaka fizisku treniņu. Pirmkārt, fiziskas nodarbības palīdz organismam aklimatizēties, otrkārt, ja treniņi ir jūsu ikdienas sastāvdaļa, ķermenim (un prātam) patiks ierastā rutīna.
    16. Uz borta ņemiet līdz savas uzkodas – tas ļaus ne tikai ietaupīt, bet arī izvairīties no produktiem, kas jums negaršo, piemēram, paprikas vai zivīm.
    17. Dodoties uz lidostu, labāk izvēlēties bezpapēža apavus! Tas ļaus samazināt laiku, ko pavadāt drošības pārbaudē, jo apavus ar papēžiem būs jānovelk skenēšanai.
    18. Pirms lidojuma pie iespējas izpētiet attiecīgās lidostas plānu, īpaši, ja jūs lidojat ar transfēru un paredzēts pāriet uz citu termināli!
    19. Ļoti uzmanīgi ar krēslu kabatām! Izvairieties no to lietošanas, jo tur mēdz aizmirst visu – sākot ar brillēm un beidzot ar datoriem!
    20. Nepieciešamākās lietas turiet tuvumā, tuvākajās somu un čemodānu kabatās, lai pie tiem var ātri piekļūt, — ID karti, pasi un citus dokumentus, kā arī klēpjdatoru.
    21. Ja jums patīk lidojuma laikā novilkt apavus, dodoties izlocīt kājas vai uz labierīcībām lidmašīnas salonā, noteikti tos uzvelciet atpakaļ, jo tualete ir vieta, kur mitinās dažādas baktērijas…
    22. Esiet kā sīpols! Drēbes, kas uzvilktas kārtās, var novilkt vai uzvilkt, ja jums lidmašīnas salonā kļūst karsti vai vēsi.
    23. Neievietojiet rokas bagāžā iesaiņotas dāvanas (ja galapunktā paredzēta apdāvināšana). Drošības dienests jums noteikti palūgs tās atvērt.
    24. Parūpējieties par savu labsajūtu lidojuma laikā – atsvaidzinošs sejas ūdens vai dzēriens ar C vitamīnu palīdzēs mazināt noguruma pēdas sejā.
    25. Lai netraucētu citiem un pats varētu baudīt savas izklaides – mūziku, audiogrāmatu vai filmas – noteikti paņemiet līdz austiņas! Tas pats attiecas arī uz bērniem – arī viņu jautrās multenītes vai spēles ir kaitinošas ilgāka lidojuma laikā.
    26. Pie iespējas izvēlieties pietiekamu laiku starp lidojumiem. Ja tas ir par īsu, neparedzētas aizkavēšanās gadījumā jūs riskējat nokavēt savienoto lidojumu, bet, ja tas ir par ilgu – neizvairīties no ilgas nīkšanas lidostās. Optimālais ilgums starp reisiem ir vismaz 45 minūtes.
    27. Ņemiet līdz savus miega piederumus – acu masku, ausu aizbāžņus un kakla spilvenu (vietas taupīšanas nolūkos izvēlieties piepūšamo spilvenu!), jo ne visās lidsabiedrībās tos izsniedz pat nakts lidojumu laikā. Tas ļaus labāk atpūsties arī īsākos pārlidojumus.
    28. Lielāka izmēra apģērba gabalus labāk atstājiet mugurā nekā ietūcījiet bagāžā. Pirmkārt, tas ļaus samazināt bagāžas apjomu, otrkārt, mēteli vai jaku var izmantot kā spilvenu vai pledu.
    29. Daži iesaka dezinficēt gaisa ventilatoru virs sēdekļa, pirms ieslēgšanas notīrot ar mitri salveti un pirmo gaisa plūsmu novirzīt sāņus nevis savā sejā. Jo iepriekšējam pasažieris šajā krēslā varbūt bija apslimis un klepoja… Tas pats attiecas arī uz paplāti un šī nu ir lieta, ko starp lidojumiem nemazgā.
    30. Higiēnas apsvērumu dēļ nepieņemiet no stjuartiem segas un spilvenus, kas nav iesaiņoti plastikātā! Citādi iespējams, ka tos jau kāds lietojis, un jūs nezināt, kas…
    31. Ēdienu un dzērienu pasniegšanas laikā centieties neizmantot labierīcības – tā kā apkalpošana ir lēna, jūs aiz stjuartēm varat iestrēgt teju uz pusstundu…
    32. Nemainiet valūtu lidostās! Šajos kantoros ir vissliktākie maiņas kursi!
    33. Lidmašīnās, kurās tiek piedāvāts internets, lēnākais tas ir no rītiem un pirmdienās, jo šajā laikā visvairāk ceļo uzņēmēji, kas arī gaisā dara savas darba lietas.
    34. Ja jums regulāri jāceļo, izveidojiet savus bagāžas sakārtošanas paradumus. Tā pati soma, tā pati vieta katram apģērba gabalam un priekšmetam. Un somiņa ar tualetes piederumiem, ko varbūt nemaz neizpakot pēc lidojuma.
    35. Pēc lidojuma pie iespējas pieņemiet saules vannas. Tas ne tikai palielinās D vitamīna līmeni organismā, bet arī uzlabos garastāvokli pēc nogurdinoša lidojuma, lai arī cik īss tas bijis.
    36. Arī lidojuma laikā pirms miega neizmantojiet elektroniskās ierīces, tieši tāpat kā mājās! Jo lidojuma laikā miegs jau tā ir traucēts, jums nevajag to sabojāt vēl vairāk, jo zilā ekrānu gaisma liek izdalīties serotonīnam, nevis melatonīnam, kas veicina labu miegu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē