• 16 padomi, ja gribi ceļot ar prātu

    Dzīvesveids
    Ieva
    Ieva
    18. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock, no personiskā arhīva un
    Tā kā latvieši ir aktīvi ceļotāji arī rudenī, iesakām vairākus paņēmienus, kā veiksmīgāk sagatavoties ceļojumam, lai to varētu pilnvērtīgi izbaudīt, turklāt pēc iespējas mazāk kaitējot videi. Jo arī tas mūsdienās ir ļoti svarīgi.

    1. Taupi pirms ceļojums, nevis tā laikā

    Kas ir pirmais – atvaļinājuma pieteikšana vai ceļojuma galamērķa izvēle? Šis jautājums ir no kategorijas: kas bija pirmais – ola vai vista? Lai nu kā, tomēr galamērķis jāizvēlas atbilstoši tam, cik daudz laika tu vari veltīt ceļojumam, jo, piemēram, atvēlēt trīs dienas ceļojumam uz Ņujorku būtu muļķīgi. Citi būtiski faktori, izvēloties maršrutu, ir ceļabiedri un, protams, arī konkrētajam gadalaikam raksturīgie laikapstākļi, piemēram, vairākās Āzijas valstīs dzīvi diktē musoni. Nenāktu par sliktu izpētīt arī šābrīža politisko situāciju valstī – īpaši tad, ja iecerēts ceļot uz eksotisku valsti. Un, protams, budžets. Runājot par finansēm – būtu aplami taupīt naudu, esot ceļojumā, tas jādara pirms tam, lai braucienu var baudīt ar pilnu krūti, neierobežojot sevi un neraizējoties par neparedzētiem tēriņiem, kas ir gandrīz neizbēgami.

    2. Atrodi labāko aviobiļešu piedāvājumu

    Lai salīdzinātu dažādu aviokompāniju piedāvājumus, noder vietne Skyscanner, kas apkopo aviosabiedrību piedāvājumus noteiktajam galamērķim.

    3. Informācijai – blogi un interneta vietnes

    Spontanitāte un ļaušanās mirklim – tas, protams, ir patīkami, tomēr, lai izbaudītu labāko, ko katra vieta var sniegt, ir nepieciešama iepriekšēja izpēte. Ceļvežos atradīsi informāciju par gadsimtus seniem vēsturiskiem pieminekļiem, muzejiem un baznīcām, taču ceļveži nebūs labākais informācijas avots, ja runa ir par ēstuvēm un veikaliem. Par laimi, dzīvojam laikmetā, kad blogošana un ēdiens iet roku rokā un pastāv iespēja par katru pilsētu sameklēt lērumu blogu, kas iedziļinās vietējā gastronomijas industrijā (lielākoties tie rakstīti arī angļu valodā). Lielisks resurss, izvēloties vietu, kur ieturēties, ir Instagram platforma. Ieraksti interesējošo vietu meklētājā un apskaties, vai bildēs redzamās porcijas un interjers tevi apmierina. Bet, tā kā Instagram mēdz atainot tikai katras vietas skaistāko pusi, vērts palasīt arī atsauksmes. Visiem labi zināma atsauksmju platforma ir TripAdvisor, bet ir arī citas atsauksmju vietnes, piemēram, Zemato un Yelp. Arī iegūglējot interesējošo objektu, pie tās profila var atrast atsauksmju sadaļu, tāpat vērts ieskatīties, ko lietotāji raksta konkrētās ēstuves Facebook profila atsauksmju sadaļā. Ja negribas tik ļoti iedziļināties, vienkāršākais risinājums ir ieskatīties konkrētās pilsētas oficiālajā tūrisma vietnē – arī tur parasti ir atrodama pārskatāma un aktuāla informācija par iespējām papusdienot un pavakariņot.

    4. Aizmirsti par drukātajām kartēm

    Labākais veids, kā orientēties, ir Google Maps. Vēl esot mājās, atzīmē kartē vietas, uz kurām noteikti vēlies doties, kā arī savu naktsmītni, lai ikreiz nav jāraksta adrese. Tā būsi arī jau iepazinusies ar pilsētas izkārtojumu un varbūt kartē ieraudzīsi, piemēram, ka turpat aiz stūra ir restorāns ar skaisto lustru, ko atradi Instagram, interesējoties par labākajām ēšanas iespējām. Lai nebūtu jātērē mobilie dati, lejupielādē karti un lieto to, arī esot bezsaistē.

    5. Apģērbs – ne par daudz, ne par maz

    Lai neko neaizmirstu paņemt līdzi, izveido sarakstu un neatstāj koferu kravāšanu uz pēdējo brīdi. Apģērbu izvēlies tādu, kas atbilst laikapstākļu prognozei un ceļojumā ieplānotajām aktivitātēm – lai gan jaunās kurpes ir glītas, tās diez vai būs nepieciešamas, dodoties kāpt kalnos. Teicami būtu izplānot, ko katru dienu vilksi, un ņemt līdzi drēbes, kuras savā starpā viegli kombinēt. Smagākās drēbes un apavus velc, dodoties uz lidostu.

    6. Rullē un aizpildi tukšumus

    Lai čemodānā satilpinātu vairāk drēbju, tās nevis saloki, bet gan sarullē. Neatstāj kurpēs brīvu vietu, bet ieliec tur mazākus apģērba gabalus, piemēram, zeķes vai telefona lādētāju un citus gadžetus. Tādus pufīgus apģērbus kā dūnu jaka vislabāk likt vakuuma maisiņā – tad tie aizņems krietni mazāk vietas. Mazie ceļojumu kosmētikas trauciņi noderēs, lai tajos iepildītu ikdienas higiēnas līdzekļus, kas parasti ir lielos tilpumos, – šampūnu, krēmus. Šķidrumu pudelītēm zem korķa ieteicams palikt pārtikas plēvi, lai šķidrums somā neizlīst.

    7. Nododamā bagāža var pazust

    Ņem vērā – vienmēr pastāv iespēja, ka nododamā bagāža pazudīs, tāpēc nekad neliec tajā vērtīgus priekšmetus un lietas, bez kurām nevari iztikt. Tāpat atceries, ka viens no tiem koferiem, ko pa lidostas logu redzi, kā krāvēji bez žēlastības mētā, var būt arī tavējais, tāpēc elektrotehniku un citus plīstošus priekšmetus labāk ņemt rokas bagāžā.

    8. Atstāj vietu suvenīriem

    Ja kofera augšpusē paliek brīva vieta, neļaujies kārdinājumam aizpildīt to ar vēl kādu apģērba gabalu vai apavu pāri, jo kaut kur taču vajadzēs ievietot arī ceļojuma laikā nopirktos suvenīrus – pat ja esi apņēmusies neko nepirkt, pieredze liecina, ka šādas apņemšanās reti izdodas īstenot.

    9. Lieliskā drošības lente

    Lai čemodāns netīšām neatvērtos un lai nodrošinātos gadījumam, ja saplīst tā rāvējslēdzējs, noder apliekamā drošības lente ar drošības kodu. Tā arī pasargās tavu koferi no negodīgu svešinieku rokām, turklāt tas būs vieglāk pamanāms starp citām ceļasomām.

    10. Ieejas biļetes rezervē iepriekš

    Protams, pasaulslavenos tūrisma objektos vienmēr būs garas rindas. Varbūt pat tik garas, ka tā arī paliksi neapskatījusi kādu izcilu šedevru. Ja zini, ka noteikti vēlēsies izstaigāt, piemēram, Versaļas pili Parīzē, Ufici galeriju Florencē vai kādu citu populāru apskates objektu, internetā rezervē ieejas biļeti, vislabāk – mājās vēl pirms brauciena vai arī, jau uz vietas esot, dienu vai divas pirms apmeklējuma.

    11. Ne tikai pa dienu

    No pūļa iespējams izvairīties, arī nozogot sev dažas miega stundas un dodoties ielās rīta agrumā, piemēram, Kārļa tilts Prāgā no rīta sešos pavisam noteikti būs tukšāks nekā pusdienlaikā. Bet kādu citu dienu atļaujies pagulēt ilgāk un pa dienu nenokausē sevi, lai vari izbaudīt pilsētu arī nakts stundā. Var būt pat tā, ka tieši diennakts tumšajā laikā pilsēta parāda savu unikalitāti, piemēram, tapu bāri Madridē mostas tikai vēlās vakara stundās, bet Sanktpēterburgā tikai naktīs var vērot, kā paceļas un nolaižas tilti pār Ņevu.

    12. Apgūsti dažas frāzes vietējā valodā

    Vietējo cilvēku labvēlību gūsi ātrāk, ja pirms ceļojuma apgūsi dažas vienkāršas frāzes viņu valodā. Vai arī apjautājies par tām pirmajiem sastaptajiem, jo tā uzreiz arī uzzināsi, kā šos vārdus pareizi izrunāt. Vietējie vienmēr novērtē, ka vismaz centies izprast viņu valodu, turklāt, izrunājot nedaudz sarežģītākus vārdus, sagādāsi jautrus mirkļus gan sev, gan viņiem. Ja uz ielas satikts cilvēks izrāda patiesu prieku komunicēt, nekautrējies apjautāties arī par citām sev interesējošajām lietām, jo vietējie vienmēr zina labāk.

    13. Bezmaksas pastaigu tūres un sabiedriskais transports

              Lai iepazītu pilsētu profesionāla gida pavadībā, nebūt nav jāšķiras no lielām summām, jo gandrīz katrā lielajā pilsētā tiek piedāvātas bezmaksas pastaigu tūres. Google meklētāja ieraksti vārdus Free Walking Tours N (pilsētas nosaukums) un izvēlies vienu no piedāvājumiem, kas parādīsies. Lai reģistrētos, parasti jānorāda savs vārds, e-pasta adrese un tālrunis, kā arī tūre, uz kuru vēlies pieteikties. Parasti tās pieejamas katru dienu, naskākie gidi piedāvā pat vairākas reizes dienā. Šādas bezmaksas tūres darbojas pēc dzeramnaudu principa. Bet slinkākajiem tūristiem laba alternatīva visai dārgajām Hop on hop off autobusu ekskursijām ir sabiedriskais transports – apskati, kura tramvaja vai autobusa maršruts vispilnīgāk aptver pilsētu, un lec tik iekšā.

     

    14. Varbūt var iztikt bez lidošanas?

     Mēs nevaram ietekmēt to, cik daudz CO2 izmešu saražo lidmašīnas, taču varam veikt apzinātākas izvēles un mazināt sevi atstātās negatīvās sekas uz vidi. Iekams sēsties lidmašīnā, vērts apsvērt, vai uz galamērķi nevar nokļūt kaut kā citādi, piemēram, ar mašīnu, autobusu vai vilcienu. Kamēr mēs vēl tikai gaidām Rail Baltica, tikmēr gandrīz visa Rietumeiropa ir vilciena sliedēm savienota. Tāpat arī pa Eiropas lielceļiem kursē starptautiskie pasažieru autobusi, piemēram, Flixbus. Bet, ja lidmašīnai alternatīvu nav, tad vismaz vajadzētu izvēlēties tiešos reisus, jo CO2 izmeši visvairāk tiek radīti paceļoties un nolaižoties. Resursus taupot, neprintē lidojuma biļeti – to ērti vari parādīt savā viedtālrunī.

     

    15. Nemet zemē dvieļus

    Ja paliec viesnīcā, nemet zemē dvieļus jau pēc vienas lietošanas reizes tikai tāpēc, ka viesnīcā vari tā atļauties darīt (zemē nomests dvielis ir viesmīlības kultūrā pieņemta zīme, ka vēlies, lai tas tiek izmazgāts). Neaizmirsti, ka tas nozīmē arī lieku ūdens un mazgāšanas līdzekļu patēriņu. Un nekautrējies ņemt no viesnīcas numuriņa līdzi neizlietotos mazos ziepju un šampūnu iesaiņojumus – pēc tam tos parasti tik un tā izmet.

     

    16. Neatsakies no videi saudzīgajiem ieradumiem

     Ja ikdienā jau esi ieviesusi dažus videi saudzīgus paradumus (piemēram, nēsāt līdzi savu ūdenspudeli un auduma iepirkumu maisiņu), tad no tiem nevajadzētu atteikties tikai tāpēc, ka esi ceļojumā. Bet, ja vēl neesi sākusi to darīt, ceļojums ir laba iespēja, lai ieviestu sev videi saudzīgus ieradumus.

    Ļaujies dzīvei!

    Lai vai cik rūpīgi mēs iepriekš gatavotos, katra ceļojuma veiksme slēpjas tevis pašas attieksmē. Ceļojuma plāns ir vajadzīgs, taču stundu pa stundai sastādīts grafiks tikai radīs lieku spriedzi. Ja nesanāk apmeklēt kādu vietu, ko ļoti vēlējies, uztver to kā zīmi, ka reiz būs atkal jāatgriežas, un nepiktojies par ikdienišķām ķibelēm, kas varbūt mazliet pabojā ideālo ceļojumu, jo, kā teiktu francūži, – c’est la vie!

     

    Ceļoju tikai ar mugursomu

    SIBILLA ŠLĒGELMILHA, projektu vadītāja un ceļotāja:

    «Aktīvi ceļot sāku pirms apmēram septiņiem gadiem, nemitīgi meklēju un plānoju sev kādu ceļojumu. Parasti idejas par galamērķiem kaut kā atnāk pašas, bet, lai maršrutu papētītu sīkāk, izmantoju Instagram lietotni un tās opciju Save, kurā atrastās vietas un lietas saglabāju, katrai pilsētai iekārtojot savu mapīti.

    Aviobiļešu iegādei izmantoju Kiwi.com mājaslapu, kas apvieno vairāku aviokompāniju piedāvājumus.

    Uz tālākiem galamērķiem parasti dodos ar kādu kopā. Piemēram, pērn biju Amerikā, bet šogad došos uz Čīli. Nereti ceļot kopā ir arī lētāk.

    Lai netērētu dārgo laiku un tikpat dārgos mobilos interneta datus, galvenos ceļojuma notikumus, kā arī naktsmītni un autonomu es iesaku saplānot iepriekš. Tāpat, lai aiztaupītu sev liekus un, iespējams, nepatīkamus, pārsteigumus, iesaku jau iepriekš painteresēties, kādas ceļamērķī ir cenas.

    Ko ņemt līdzi? Pēc iespējas mazāk mantu! Es vienmēr ceļoju, ņemot līdzi tikai rokas bagāžu. Man tā ir mugursoma, jo to ir ērtāk pārnēsāt. Tajā parasti ielieku divus pārus apavu, divas bikses, apakšveļu, peldkostīmu, pāris T kreklu un jaku. Ceļojot liela nozīme ir apģērba kvalitātei, jo svarīgi, lai apģērbs nepieviļ dažādos laikapstākļos. Man vienmēr ir līdzi arī savi trauki – kafijas krūze, ūdens pudele, trauki ēdienam un tā gatavošanai, dakšiņa, nazītis, dažreiz arī metāla salmiņš. Labi zināms, ka tūrisma industrija ir liela dabas piesārņotāja, jo ceļojot visiem vajag visu tūlīt un daudz, taču es nevēlos būt daļa no tāda ceļošanas veida.

    Esot uz vietas, navigācijai izmantoju lietotni MapsMe, kur ērti var atzīmēt visas sev interesējošās vietas – apskates objektus, naktsmājas. Lietotne parāda arī visas populārākās pārgājienu takas. Kas būtiski – MapsMe darbojas offline, pirms tam vien nepieciešams lejupielādēt konkrēto reģionu. Cik gan reižu šī aplikācija mani ir izglābusi, esot augstu, kalnos!

    Mans mērķis ceļojot ir iepazīt un redzēt pēc iespējas vairāk. Uz apskates objektiem dodos agri, lai nebūtu jāuztraucas par tūristu masām. Man patīk vietējie tirgi, ēdnīcas un mazas ieliņas, ar prieku parunājos ar tantiņām tirgū, parotaļājos ar ziņkārīgiem bērniem, pamāju kādam sirmgalvim. Svarīgākais man ir būt šeit un tagad!»

     

    Jo mazāk mantu līdzi, jo labāk

    MĀRA SLEJA, modele:

    «Katram ceļojumam noteikti ir jāsagatavojas, vienalga, brauc ar riteni tepat pa Latviju vai lido uz Portugāli, lai īrētu mašīnu un dotos uz piekrasti sērfot. Nevis ieskrien benzīntankā pēc kafijas un maizītēm, bet sasmērē mājās garšīgas maizītes pati un pagatavo kafiju termosā. Šādi būs krietni lētāk, nepaķersies kāds lieks snikers, turklāt arī garšīgāk.

    Lieta, kas man vienmēr ir līdzi – arī ceļojot –, ir metāla ūdenspudele. Ieleju tajā krāna ūdeni, tad ielieku iekšā ogles gabaliņu, kas dažu stundu laikā attīra ūdeni un sniedz arī papildu minerālvielas. Šādus ogles filtriņus iespējams iegādāties beziepakojumu veikalos. Tāpat ceļojumos ņemu līdzi termosu, kā arī divas trīs plastmasas kastītes, kurās saliek dažādus našķus ceļam: ābolus, dateles, riekstus. Kastītes noder arī maltīšu pārpalikumiem, bet bērni ar tām var rotaļāties. Dodoties iepirkties, līdzi ņemu plānus pārstrādātas plastmasas maisiņus, kur salikt visu, kas sverams (cepumus, riekstus, kruasānus) un lielāku auduma maisiņu. Augļiem un dārzeņiem maisiņus nevajag, tos tāpat vienmēr pirms ēšanas mazgāju.

    Runājot par tīrību, mitro salvešu vietā var izmantot ūdeni un mazu dvielīti. Izmantoju šampūnziepes, kas der gan kā ziepes, gan šampūns, un zobu pastas tabletītes – vien tik daudz, cik vajadzēs ceļojuma laikā. Ja ceļojuma laikā paredzēts pašiem gatavot ēst un līdzi ir olīveļļa, kosmētikas noņēmēju var atstāt mājās, jo kosmētiku lieliski var notīrīt ar olīveļļu.

    Par suvenīriem – vai tev patiesi ir nepieciešams, piemēram, magnētiņš, kas, visticamāk, ražots nevis vietā, kur to iegādājies, bet gan Ķīnā? Ja gribi atvest kādam suvenīru, tad lai tas ir kaut kas tiešām vērtīgs, piemēram, skaists akmens no pludmales, kas tev jo īpaši iepatikās. Lieliska piemiņas lieta ir fotogrāfijas, bet tas nenozīmē, ka vajadzētu pavadīt ceļojumu, visu laiku vērojot pasauli caur telefona fotokameru. Pieredze un iespaidi krājas nevis telefona bilžu galerijā, bet prātā.»

     

    Zelta padomu izlase ceļotājam

    * Meklējot aviobiļetes, katru reizi izdzēs sīkdatņu vēsturi, lai nepalielinātos biļetes cena.

    * Ja esat vairāki ceļotāji, veido kopējo plānu vietnē Google Docs.

    * Jau mājās lejupielādē karti un lieto to bezsaistē, lai nav jātērē mobilie dati.

    * Nododamajā bagāžā neliec lietas, bez kurām nevarēsi iztikt, jo koferi mēdz noklīst.

    * Biļetes uz slavenām apskates vietām pērc internetā – nebūs jāstāv rindā.

    * Šampūnziepes – cilvēces izgudrojums, kas ļauj taupīt vietu un naudu.

    * Paņem līdzi savu ūdenspudeli un auduma iepirkšanās maisiņu.

    * Pārtikai paķer līdzi plastmasas kastīti – tas būs labāk nekā desmit plastmasas maisiņi, kuros ievīstīta viena siermaize.

    * Ja ceļojuma laikā plāno gatavot, kosmētikas noņēmēju vari atstāt mājās: to lieliski aizstās olīveļļa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē