• Brikmaņi pārdevuši māju un 6 mēnešos uzcels jaunu: Mēs nemainām partnerus, mēs mainām mājas

    Māja
    Gita Vīksne
    11. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    «Ticu, ka jau pēc pusgada dzīvosim mājā pie upes,» PDz saka grupas Dziļi violets solists. Nupat ģimene pārdevusi savu iepriekšējo mājvietu un vēlas pierādīt, ka uzbūvēt sapņu māju nav neprātīgi dārgi.

    Pārdod savu māju Ozolniekos

    Pandēmijas sākumā – aizvadītajā pavasarī – šovmeņa un grupas Dziļi violets solista Naura Brikmaņa noskaņojums bija čābīgs – krīze apstādināja izklaides industriju, un viņš lauzīja galvu, kā lai pelna iztiku. Brikmanis bija izlicis pārdošana visu, bez kā varētu iztikt – savu auto, moci un pat saulessargu. Taču pamazām dzīve sakārtojās, un tagad Brikmaņu ģimenei ir pavisam citas – ļoti patīkamas – rūpes. 

    Kopā ar sievu Aiju un meitu Elizabeti pagājušā gada beigās viņš pārcēlās uz pagaidu dzīvokli, jo tic – jau pēc pusgada ievāksies savā sapņu mājā, kas taps uz nesen iegādāta zemes gabala Ozolnieku novadā. Kā tas notiks, Aija un Nauris rādīs kanāla 360TV jaunākajā realitātes seriālā Ģimene burkā.

    «Lai gan mūsu iepriekšējā māja Ozolniekos bija brīnišķīga, jau ievācoties zinājām – tas ir uz laiku,» PDz stāsta Nauris Brikmanis.

    «Dvīņu māju pirkām pirms diviem gadiem, jo sapratām – uzcelt pašiem savu nav laika. Tas nebija ideālais variants, bet par 99 procentiem atbilda tam, ko tobrīd meklējām,» atceras Aija. «Mums pietrūka vienas svarīgas sastāvdaļas – upes līdzās,» piebilst šovmenis. Dvīņu māja bija jau 13. Brikmaņu dzīvesvieta, un to viņi nesen pārdeva. Ar pagaidu dzīvesvietas, kur apmesties, kamēr Brikmaņu jaunā māja vēl taps, atrašanu gan nav bijis viegli. «Sākumā meklējām Rīgā, beigās jau pa visu Latviju.

    Piecas dienas pirms izvākšanās vēl nezinājām, kur dzīvosim turpmāk,» atceras Nauris.

    Tagad ģimene iekārtojusies dzīvoklī Krustkalnos. «Te esam tikai pusotru mēnesi. Ar apsaimniekotājiem vienojāmies, ka īres līgumu varam noslēgt uz pusgadu. Forši, ka dzīvoklis nav jāīrē uzreiz uz gadu,» teic Aija.

    Kur likt mantas?

    Par lielāko izaicinājumu, pārceļoties no mājas uz pagaidu mitekli – dzīvokli, kļuvušas daudzās mantas. Ne visām atradusies jaunajā vieta. «Paldies mantu glabātuvei Self Storage, jo deviņus kvadrātmetrus līdz pat griestiem varējām piepildīt ar mēbelēm. Lai gan dzīvoklis nav mazs, pārvācoties no divreiz lielākas mājas, ir daudz lieku mantu. Mantu glabātuve ir ērts risinājums, to var atslēgt ar telefona palīdzību, un tajā var iebraukt ar automašīnu līdz pat durvīm,» priecājas Nauris.

    «Izmantojām arī tirgošanās iespēju. Jaunajā mājā gribam citu interjeru, tādēļ daļu mēbeļu pārdevām. Mums paveicās, jo satikām ģimeni, kas sākumā gribēja nopirkt tikai vienu televizora skapīti. Kad uzzināja, ka mums ir vēl citas labas lietas, ko piedāvāt, iegādājās gandrīz visas,» stāsta Aija.

    «Viņi atbrauca ar busiņu, iegāja telpā, kurā bijām salikuši tirgošanai domātās mantas, un teica – ņemam šo, šo un šo, bet mēs teicām – dāvanā mēs jums iedosim vēl šo!» atceras Nauris.

    Nopērk zemi pie upes

    Brikmaņi ir pārliecināti, ka grib dzīvot tieši mājā, nevis dzīvoklī. «Divus gadus dzīvojām dvīņu mājā un apjautām, cik tas ir forši, ka meita var spēlēties ar kaimiņu bērniem svaigā gaisā pašu pagalmā. Rīgas centrā tas nav iespējams – atvērt dzīvokļa durvis un izlaist bērnu paspēlēties uz Brīvības ielas,» atklāj Nauris.

    Vietu, kur būvēt pašiem savu māju, Brikmaņi ieraudzīja internetā.

    «Aija feisbukā atrada sludinājumu. Aizbraucām apskatīties un jau pēc divām stundām sapratām – mēs to gribam,» atceras Nauris.

    «Sludinājumā tika piedāvāti septiņi zemes gabali vienā lielā teritorijā. Sākuma mūs uzrunāja zemes gabals, kuru no visām pusēm apskaloja upe. Šķita – tā ir mūsu sapņu vieta. Taču izrādījās, ka tas jau pirms divām nedēļām ir pārdots,» atminas Aija. «Izvēlējāmies citu un, kad jau bijām izlīdzinājuši zemi un patīrījuši upes krastu no vecajiem koku zariem, sapratām – šis ir vēl labāks par to, ko bijām noskatījuši,» tā Nauris.

    Brikmaņi plāno, ka jau pēc pusgada dzīvos mājā, kuras celtniecība vēl pat nav sākusies. «Tas izklausās nereāli, taču viss ir iespējams, ja vien mazliet iespringst. Jau esam iesnieguši būvprojektu apstiprināšanai. Māju būvēsim no SIP paneļiem, kas ir jauna būvniecības tehnoloģija. Tā īpaši izplatīta Kanādā. Šādas mājas celtniecība ir ar zemu pašizmaksu, un būvniecības laiks no pamatiem līdz gatavai ēkai nepārsniedz trīs četrus mēnešus,» skaidro Nauris.

    «To, kādu māju gribam, uzzīmējām paši. Uz balta papīra lapas ar visparastāko zīmuli tapa vairāki varianti, līdz atradām ideālo,» stāsta viņš.

    «Izmantojām arī virtuālo rīku mājas dizaina plānošanai Sweer Home 3D. Norādot konkrētus mājas sienu, durvju, logu un mēbeļu izmērus, ikviens amatieris var 3D formātā no visām pusēm apskatīt, kā tas varētu izskatīties realitātē. Šādi vizualizējot, dažas ieceres arī mainījām. Tad gājām pie arhitekta un projektētāja, kas pielāgojās mūsu iecerei,» atklāj Brikmaņa sieva.

    Nauris – ainavu arhitektes dēls

    Tagad sākusies patīkamākā daļa – iekārtojuma plānošana topošajai mājai. Pārim šajā ziņā jau ir liela pieredze, kā nekā 12 gadu laikā nomainītas 14 dzīvesvietas un pašu spēkiem iekārtoti trīs dzīvokļi un viena māja. «Tas ir ļoti interesants process. Iespējams, tieši tādēļ esam tik bieži mainījuši dzīvesvietas,» lēš Aija. «Mēs nemainām partnerus, mēs mainām mājas,» smejas Nauris.

    «Naurim ir apbrīnojama spēja pacietīgi ar lineālu rokās precīzi uzzīmēt katru sienu. Viņš līdz milimetra precizitātei zina, cik gara ir gulta, cik plats ledusskapis, cik dziļš virtuves skapītis,» vīru slavē Aija.

    «Zīmējot sapņu mājas projektu, staigāju pa mūsu iepriekšējo dzīvesvietu un skatījos, kuras vietas man patīk, kuras ne. Aizņēmos no savas mammas, kas ir ainavu arhitekte, lāzera metramēru un mērīju telpu platību. Pēc tam iezīmēju to jaunās mājas plānā.

    Šādi rīkojos, lai izvairītos no situācijām, kādas jau esam piedzīvojuši – ienes guļamistabā gultu un saproti, ka nekam citam vairs nav vietas.

    Ļoti svarīgs ir arī griestu augstums. Savai sapņu mājai gribam augstus griestus. Standarta augstums ir 2,7 metri, mēs šaujam uz 3,5,» stāsta Brikmanis.

    Neņems kredītu un cels māju ekonomiski

    Brikmaņi tic grāmatas The Secret idejai par to, ka ikviens mērķis ir sasniedzams, ja to vizualizē – ierauga un sajūt tā, it kā tas jau būtu piepildījies.

    «Ja to dara tikai viens no mums, nekas nevirzās uz priekšu. Taču, kad abi nonākam pie vienotas vīzijas par to, ko vēlamies, pie kārotā arī tiekam. Tā bija ar visu – gan ar īpašuma pirkšanu un pārdošanu, gan automašīnas iegādi un tirgošanu. Mums ir tā – vai nu nesanāk vispār, vai viss notiek uzreiz,» atzīst Nauris.

    Būvēt māju Birkmaņi apņēmušies bez kredīta palīdzības.

    «Negribam ņemt nekādus kredītus, jo tikko no tāda veiksmīgi tikām vaļā. Pateicoties iepriekšējās mājas pārdošanai, mums ir iekrājumi. Tie gan ir šokējoši mazi,» stāsta šovmenis, kas mājas būvniecībai bija iekrājis ap 70 000 eiro. «Vairs jau nav tik daudz. Ir vairākas lietas, uz kurām var lieliski ietaupīt. Piemēram, neveicot ārējo apdari vai neieliekot durvis visām telpām. Gribam lauzt stereotipu, ka uzbūvēt pašiem savu māju ir ļoti dārgi. Daudzi dzīvokļi, īpaši Rīgā, maksā vairāk nekā laba māja netālu no galvaspilsētas. Jā, būvēt māju ir dārgi, ja to dara kā agrāk – no ķieģeļiem, ar betona pamatiem.

    Ir jāiet līdzi laikam, jāizmanto jaunas tehnikas un materiāli. Ne velti Rainis ir teicis – pastāvēs, kas pārvērtīsies!

    Arī mēs visu laiku maināmies. Esam mainījuši prioritātes, izvēloties dzīvi 40 kilometrus no Rīgas, nevis pašā pilsētā. Zemes cenu atšķirības Pierīgā un tālāk no galvaspilsētas ir tiešām lielas. Mūsu paziņas nesen par naudas summu, kādā iegādājāmies zemes gabalu Ozolnieku novadā, nopirka trīs reizes mazāku zemes gabalu Pierīgā,» teic Nauris.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē