• Boriss Teterevs – cilvēks, kurš prata dalīties

    Sabiedrība
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    15. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Projektus un jomas, kuras daudzu gadu garumā atbalstīja Boriss Teterevs, grūti pat uzskaitīt – to ir simtiem.

    Rundāles pils, Rīgas Krievu teātris, Rīgas Stradiņa universitāte, neskaitāmas mākslas izstādes, koncertuzvedumu cikls Latvijas gredzens, atbalsts Dzintaru koncertzālei, dzīvnieku glābšana un aizsardzība, Spēlmaņu nakts balvas – tā ir tikai niecīga daļa no projektiem, kurus atbalstīja mecenāti Boriss un Ināra Teterevi.

    Par to apbalvojumi un godinājumi tikuši gan Borisam, gan Inārai, gan abiem kopā – Latvijas Zinātņu akadēmijas lielā medaļa, Triju Zvaigžņu ordenis, Cicerona balva, UNESCO balva par mecenātismu, Goda biedra statuss vairākās augstskolās un Latvijas Zinātņu akadēmijā.

    Teterevs bija studējis medicīnu, bet līdz 2008. gadam nodarbojās ar uzņēmējdarbību. Pirms 10 gadiem viņš kopā ar sievu dibināja labdarības fondu un pievērsās mecenātismam.

    «Es nekad neaizmirsīšu, kā viņš teica: «Es gribētu nomirt ar vienu dolāru kabatā.» Viņš saprata, ka naudai tikai tad ir jēga, kad ar to var kaut ko labu panākt – pasauli vērst labāku, cilvēkiem dot prieku un atbalstīt labas lietas,» intervijā žurnālam IEVA reiz atzina mākslas vēsturnieks, kādreizējais Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis.

    • Rundāles pils atjaunošana

    Teterevu ģimene atbalstu Rundāles pils muzeja atjaunošanai un darbībai sniedza kopš 1997. gada. Savukārt 2010. gadā Teterevi un Rundāles pils muzejs vienojās par nozīmīgu atbalstu gadiem ilgušo pils restaurācijas darbu pabeigšanai. 2011. gadā tika atklāta Biljarda zāle, 2013. gadā – restaurētais hercoga otrais darba kabinets, bet 2014. gadā apmeklētājiem tika atklāta hercoga bibliotēka un Lielā galerija.

    • Slavenu mākslinieku izstādes

    Pateicoties Borisam Teterevam, cilvēki Latvijā varēja ieraudzīt pasaulslavenu mākslinieku darbus. Izstādē Prado 12 raksturi, kuru 2017. gadā varēja baudīt mākslas muzejā Rīgas birža, bija apskatāmi 12 šedevri no Prado Nacionālā muzeja fondiem. Šī izstāde bija Borisa un Ināras Teterevu dāvana Latvijas valsts simtgadei. Liels notikums visas Baltijas mērogā.

    • Palīdzība dzīvniekiem Latvijā un pasaulē

    Teterevu ģimenei rūp dzīvnieki. Viņi atbalstījuši ziloņu glābšanas programmu Taizemē un kalnu gorillu glābšanu Ruandā. Tāpat Teterevu fonds atbalsta dzīvnieku aizsardzības pasākumus Latvijā. Līgatnes dabas takās palīdzēja uzcelt Lāču jauno māju lācenītei Ilzītei un lācēniem Puikam, Mikam un Madei.

    • Holivudas filmu producēšana

    Tetereva kaislība bija kino. Amerikā viņš pat nodarbojās ar filmu producēšanu, lai gan vēlāk atzina – piedzīvojis pamatīgu vilšanos un materiālus zaudējumus. Viena no filmām, kuru producējis Teterevs un kura viņam pašam šķita laba, bija Džona Favro kinolente Šefpavārs uz riteņiem. «Man nebija mērķa kļūt par dižu amerikāņu producentu. Man vienkārši bija interesanti. Mēs ar sievu vienmēr esam aizrāvušies ar kino,» PDz savulaik teica Boriss, kura albumā bilžu ar slaveniem aktieriem netrūka. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē