• Bikše atsakās no 80 000 eiro un uzdāvina milzu medmāsu indiešiem

    Māksla
    Gita Vīksne
    19. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Aigars Bikše un viņa milzu medmāsiņa.
    Foto: F64
    Aigars Bikše un viņa milzu medmāsiņa.
    «Nekad mūžā nebiju piedzīvojis tik krāšņu atklāšanu,» PDz saka tēlnieks un Saeimas deputāts. Viņa slavenā medmāsas skulptūra no Mākslas muzeja pagalma Rīgā pārcēlusies uz Indiju.

    «Man bija sajūta, ka Latvijā šī skulptūra savu dzīvi jau bija nodzīvojusi,» par iespaidīga izmēra medmāsiņu, kas pirms diviem gadiem svinīgi parādījās pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, PDz saka tēlnieks Aigars Bikše. Sešus metrus augstā skulptūra aprīļa sākumā aizceļoja uz Indiju. Tās transportēšanu uz tālo zemi organizēja indieši. «Mēs Latvijas pusē to iekrāmējām īpašā jūras konteinerā, un pēc apmēram pēc 40 dienām tā bija nonākusi Indijā,» stāsta Bikše.

    «Godīgi sakot, jau brīdī, kad šī skulptūra tika veidota, man bija neliela nojausma, ka vajag domāt arī par to, lai kādreiz varētu kaut kur to aiztransportēt. Tāpēc medmāsiņas lielums uzreiz tika pielāgots jūras konteinera izmēram. Pirms veda prom, nomontējām tikai plaukstas. Vairāk tādēļ, lai pārvietojot tās netiktu apskādētas. Bet citādi – to veda vienā gabalā,» atklāj Aigars.

    Vaicāts, kāpēc medmāsiņa devusies tieši uz Indiju, Aigars  stāsta: «Vairākas slimnīcas, no kurām viena bija arī Meksikā, vērsās pie manis ar jautājumu – vai es varētu izgatavot viņiem tādu pašu skulptūru, kāda bija mums. Ar indiešiem izvērtās viskonkrētākās sarunas, taču taisīt jaunu medmāsiņu nešķita ekoloģiski pareizi. Aprunājos ar cilvēkiem, kas bija iesaistīti tobrīd vēl Rīgā apskatāmās skulptūras realizēšanā, un piedāvāju indiešiem mūsu medmāsiņu. Viņi piekrita, un tā nu mēs šo skulptūru uzdāvinājām Bareli slimnīcas māsu koledžai.»

    Tēlnieks neslēpj – bijuši arī interesenti, kas medmāsiņas skulptūru gribējuši nopirkt. «No kāda muzeja saņēmu piedāvājumu pārdot skulptūru par 80 000 eiro. Tādai nopietnai skulptūrai, kāda ir šī, tā nav diez ko liela naudas summa,» PDz saka Aigars.

    Viņš no piedāvājuma atteicies.

    «Man šķita nepareizi to tirgot.

    Nav tā, ka es negribētu naudu. Noteikti neesmu altruists, taču uzskatu sevi par diezgan godīgu cilvēku. Manuprāt, vairs nedzīvojam tik šausmīgi nabadzīgi, lai grābtu naudu pāri jebkādiem morāles un ētikas principiem. Šīs skulptūras radīšanā piedalījos ne tikai es, bet arī gandrīz 20 uzņēmumi. Viena kompānija gādāja robotus, kas izgrieza skulptūru, citi ražotāji – putuplastu, vēl cits uzņēmums –instrumentus. Ja es būtu skulptūru pārdevis, nauda būtu jāsadala visiem. Man būtu jārēķina, cik tad katram no šīs summas pienākas,» skaidro Bikše.

     

    «Par savu lēmumu dāvināt skulptūru neesmu vīlies, jo indieši to pieņēma ārkārtīgi sirsnīgi,» stāsta Aigars. «Nekad mūžā neesmu redzējis tik krāšņu atklāšanu, kāda bija mūsu skulptūrai. Kad iebraucām teritorijā, mūs sagaidīja daudz cilvēku ar Latvijas un Indijas karodziņiem rokās. Tika atskaņota Latvijas himna, un mēs tikām aicināti piedalīties īpašā hinduistu veiksmes un labklājības veicināšanas rituālā. Lielā vāzē bija eļļa, un katrs no tās aizdedzināja vienu svecīti. Kad tika pacelts pār skulptūru pārklātais baltais audums, sāka birt sarkanu rožlapiņu lietus un gaisā pacēlās desmitiem baltu balonu. Tas bija neticami skaisti.»

    Vairāk par Aigara Bikšes un viņa milzu medmāsiņas piedzīvojumiem lasiet žurnālā Privātā Dzīve!

    • Slavenais Latvijas režisors Nastavševs pārdevies Krievijai? Taisa izrādes un dziedās Putina atklātajā centrā.
    • Laima Vaikule izstāsta, kādēļ paliek Amerikā. «Man tagad jāizcīna pašai savs karš...»  
    • Igora Lingas uzdzīve Šveicē šokē visus. Viņš paziņo «Neko nenožēloju! Panki nemirst!»
    • Pirms Lieldienām apbedīs "Opus Pro" mūziķa Alex pīšļus. Aija Andrejeva saka: «Sākumā bieži redzēju tēti sapnī.»
    • Apzog uzņēmējas Jaunozolas māju Mežaparkā. Aiznes pat zelta peļu slazdu!
    • Kā klājas bijušajam policijas šefam Ķuzim. Viņš atklāj: «Slimība vēl nepadodas…»  
    • Burvji un astrologi prognozē, kad beigsies karš Ukrainā.
    Privātā Dzīve nr15_16

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē