• Beļģu vidusskolēni petīcijā pieprasa atsākt mācības klātienē

    Attālinātās mācības
    Margarita Sēkliņa
    15. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Vecāko klašu skolēni Beļģijā ir apnikuši ar Covid-19 pandēmiju saistītie ierobežojumi, kuru dēļ viņi nevar uz skolu doties klātienē. Tādēļ jaunieši izveidojuši virtuālu petīciju par mācībām klātienē, ziņo aģentūra AP News.

    Beļģijā daļēji attālinātas mācības tika organizētas tikai tajās skolās, kurās mācās vairāk nekā 200 bērnu. Taču visstingrākie noteikumi – mācības pilnībā attālināti vai klātienē tikai vienu dienu – skāruši tikai vecāko klašu audzēkņus.

    Pusaudži uztraucas, ka attālinātās mācības ar laiku varētu ietekmēt viņu akadēmiskos panākumus, iespējas iestāties universitātē un vispārējo zināšanu līmeni, kā arī arvien biežāk, vienatnē mācoties caur datora ekrānu, zūd motivācija un koncentrēšanās spējas. Tāpat viņiem pietrūkst komunicēt ar vienaudžiem un skolotājiem.

    “Jau pusgadu mēs uz skolu dodamies tikai vienu reizi nedēļā. Tagad ieklausieties – mēs gribam uz skolu iet biežāk! Jā, jūs dzirdējāt pareizi!” skan Beļģijas pilsētā Ljēžā dzīvojošo skolēnu uzsaukums.

    Viena no vidusskolniecēm saka, ka bieži vien jūtas kā vecs cilvēks, kas mokās ar galvassāpēm, sāpēm mugurā, kā arī izjūt lielu stresu. Tieši tādēļ skolēni izveidoja petīciju un pieprasīja vairāk mācības organizēt klātienē.

    Skolēnu centieni vainagojās panākumiem, un jau notikušas tiešsaistes tikšanās ar Ljēžas mēru Villiju Demeijeru, kā arī izglītības nozares pārstāvjiem pilsētā. Amatpersonas apsolījās pārskatīt ar Covid-19 saistītos ierobežojumus, lai 16–18 gadus vecie skolēni varētu klātienē skolu apmeklēt vismaz pusi no nedēļas.

    Petīciju izveidojušo jauniešu izglītības iestādes direktors Rudijs Krītens saka, ka pilnībā atbalsta savus skolēnus un pievienojas viņu cīņai, lai skolā atrastos biežāk, jo viņi ir pierādījuši savu pacietību un centību visas pandēmijas laikā.

    “Otrdien pieņemtais lēmums atver durvis. Tas nozīmē, ka amatpersonas ir gatavas uzticēties jauniešiem,” saka skolas direktors.

    Jau kopš pandēmijas sākuma pavasarī, gan akadēmiskais personāls, gan vecāki un bērni daudz runā par attālināto mācību kvalitāti un iespaidu, ko tās varētu atstāt uz jauniešu dzīvi un nākotnes iespējām. Taču tā kā koronavīruss Eiropas valstīs turpina izplatīties, un ir pat atklāts jauns tā paveids, kas ir vēl lipīgāks, iespēja, ka mācības atsāksies agrākajā ritmā, ir ļoti maza.

    Francijā skolas pilnībā atvērušās septembrī, un kopš tā brīža nekas izglītības jomā nav mainījies, pat pēc oktobrī noteiktajiem papildus ierobežojumiem citās sfērās.

    Lielbritānijā visas skolas tika slēgtas pagājušajā nedēļā, saistībā ar tur atklāto jauno vīrusa paveidu.

    Savukārt Itālijā un Vācijā vecāki un skolēni attālināto mācību dēļ pat rīkojuši streikus. 

    Arī Latvijas vecāko klašu skolēni, kas mācās no 7. līdz pat 12. klasei, mācības jau kopš rudens brīvlaika turpina attālinātā režīmā. No 11. janvāra attālināti mācās arī 5. un 6. klašu skolēni.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē