• Basģitārists, kuram patika eksperimentēt – Ivo Stankevičs

    Sabiedrība
    Evija Kalnbērza
    12. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No Ulda Rudaka privātā arhīva
    Par mūziķa Ivo Stankeviča aiziešanu mūžībā paziņoja grupas Inokentijs Mārpls solists Dambis jeb Raimonds Lagimovs. Skrips gājis bojā visai mīklainos apstākļos.

    «Vakar visu pilsētu pārņēma migla, bet no tās griezīgi skaidri sāka velties ārā atmiņu tēli un notikumi. Dienā, kad aizgāja brīnišķīgais cilvēks un fantastiskais basģitārists Ivo Stankevics jeb Skrips… Es tevi redzu, redzu, labais… Mūs vienoja tikai muzikāla draudzība, ne ikdienišķā. Tikāmies tikai mēģinājumos, ierakstos un dažos prezentāciju koncertos. 20 gadu laikā Ivo bija atsaucies iespēlēt basģitāru gandrīz 30 manās dziesmās. Gan senākās, gan tajās, kas tikai vēl izskanēs jaunajā albumā…

    Skrips bija sirsnīgs, brīvdomīgs un neprātīgi muzikāls. Ar siltām acīm, ar savu īpašo smaidu un humora izjūtu. Ne tikai panks, bet arī romantiķis. Paldies, paldies, paldies bezgalīgs par kopā piedzīvoto…» atvadu vārdus aizgājējam veltījusi aktrise Raimonda Vazdika.

    Ivo Stankevičs bija harismātisks, talantīgs sava aroda pratējs, turklāt ar intelektu, plašām zināšanām un lielisku humora izjūtu apveltīts sarunbiedrs, atzīst viņa draugi. Vēl nesen viņš kopā ar mūzikas apskatnieku Uldi Rudaku un grupas Inokentijs Mārpls solistu Dambi bija galvenais tēls režisores Aijas Bley filmā Mēs gribējām izmainīt pasauli. Vēl dažas dienas pirms aiziešanas Skrips piedalījies grupas Inokentijs Mārpls mēģinājumā. Kāda sieviete komentāros pie sēru vēsts pat minējusi, ka stundu pirms traģiskā notikuma ar viņu sasveicinājusies…

    Mūzikas apskatnieks Uldis Rudaks PDz kliedē runas par iespēju, ka Skrips no dzīves aiziet būtu izvēlējies pats. «Pazinu viņu ļoti labi, viņš arī par šādām lietām vienmēr runāja ar humoru.

    Diez vai viņš iedomātos izlēkt no trešā stāva… Katrā ziņā nešķiet, ka viņš būtu no tiem, kas vienkārši salūst.

    Varbūt laiku pa laikam kaut ko lietoja, bet, cik zinu, viņš ilgāku laiku bija atteicies no alkohola vispār… Kā mūziķis viņš bija baigais improvizators. Viņš negaidīti varēja uz skatuves izdarīt kaut ko iepriekš neparedzētu – manipulēt ar balsi vai pieiet pie sitaminstrumentiem. Piemēram, grupas Amorālā psihoze koncertā viņš piegāja pie mikrofona un kādas 10 minūtes izpauda interesantas skaņas, neviens nesaprata, ka tas patiesībā jau bija priekšnesuma sākums,» atminas Uldis.

    Mūzikas apskatnieks atzīst, ka Skrips bija muzikāli ļoti apdāvināts.

    «Satiekoties neskaitāmu koncertu aizkulisēs, ar viņu bija interesanti parunāt par dažādām tēmām. Aijas filmā viņš atklāja arī citiem līdz šim nezināmo – bijis aizdomās turamais saistībā ar narkotiku izplatīšanu. Taču ticis attaisnots,» tā Uldis.

    PDz Skripu, kurš bija tērpies kā daudzus pēdējos gadus – krāsaini svītrainā džemperī, tam līdzīgā cepurītē un pīnē savītu bārdiņu –, pēdējo reizi sastapa pērn augustā Latvijas Nacionālā teātra sezonas atklāšanas pasākumā. Viņš bija priecīgs, sacīja, ka viņam ir pamatdarbs – jau kādu laiku esot pievienojies teātra tehnisko darbinieku komandai.

    Savā mūziķa mūžā viņš bijis gan pasniedzējs, gan muzicējis neskaitāmos projektos – kopā ar Arni Medni, grupā Amorālā psihoze, arī projektā Ralfs Eilands&Regeja orķestris, turklāt nereti izpalīdzēja citām grupām koncertos, ja gadījumā viņu basists sasirdzis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē