• Baidens un viņa pirmā lēdija — caur ģimenes traģēdijām un uzvarām

    ASV
    Inese Mizovska
    23. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vida Press
    Trakajā sacensībā par ASV prezidenta amatu Baidens spēlēja ar citām kārtīm nekā viņa enerģiskais konkurents Donalds Tramps. Bijušais viceprezidents tika parādīts kā rāms ģimenes cilvēks, kurš, izgājis cauri lielām personiskām traģēdijām, spēj saprast citu zaudējumus un augstu vērtē sievas lomu savā dzīvē un karjerā.

    Viesojies Latvijā

    20. novembrī Džo Baidens svinēs 78. dzimšanas dienu. Pagājušā gadsimta 70. gados viņš tika dēvēts par vienu no visu laiku jaunākajiem ASV senatoriem, bet vēlēšanu laikā tika uzsvērts – ja uzvarēs, tad kļūs par vecāko prezidentu ASV vēsturē. 2009. gadā Džo tika inaugurēts ASV viceprezidenta amatā, un 2011. gadā toreizējais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers Vašingtonā Baidenam pasniedza Triju Zvaigžņu ordeņa II šķiras apbalvojumu. Baidens augstajā amatā tika pārvēlēts un pirms četriem gadiem vasarā ASV viceprezidents viesojās Latvijā. 

    Viņa konkurenta Donalda Trampa fani pārmet Baidenam lēnīgumu un to, ka viņš mēdzot pārteikties, uzstājoties publikas priekšā. Arī Tramps viņu esot nodēvējis par miegaino Džo. Savukārt atbalstītāji slavē ieturēto uzvedību un empātiju. Baidena ārsts noliedz runas, ka Džo būtu nopietnas veselības problēmas. Viņam gan esot sirds aritmija un sezonāla alerģija, taču tas netraucēšot pildīt prezidenta pienākumus.

    Priekšvēlēšanu laikā Baidenam tika atgādināti viņa dēla Hantera grēki – tas, ka viņš jaunībā esot aizrāvies ar apreibinošām vielām.

    Uzpeldēja pat Džo bijušās darbinieces Taras Rīdas stāsts, ka 1993. gadā Baidens esot viņai uzmācies. Uz to viņš sacīja: «Es nebalsotu par sevi, ja ticētu Tarai Rīdai.»

    Sieva – ideāla pirmā lēdija

    Džo Baidena sieva ir gatava cīnīties par savu vīru pirmajās rindās un prezentēt viņu Amerikai vislabākajā veidā. «Mēs pārdzīvojam patiešām grūtu laiku, un mums vajadzīgs kāds stiprs plecs, uz ko balstīties. Es zinu – ja mēs uzticēsim šo nāciju Džo, viņš katras amerikāņu ģimenes labā izdarīs to, ko izdarīja savai ģimenei. Viņš atkal apvienos mūs, dos grūdienu attīstībai arī šajā smagajā mirklī un turēs vārdu, ko devis Amerikai,» pirms vēlēšanām ASV pilsoņus uzrunāja Džila Baidena.

    Ja nepieciešams, viņa spēj aizstāvēt vīru ne tikai ar vārdiem. To apliecina martā uzņemts video, kad divas protestētājas ar plakātu Nē piena produktiem! metās pie Baidena, Džila viņu aizsedza ar savu augumu. Citā reizē, kad žurnālists pasākumā ar telefonu slepus filmēja Baidenu, Džila viņu padzina. Pēc tam TV raidījumā The View viņa savu rīcību skaidroja: «Mums taču ir jāaizstāv tos, kurus mīlam!»

    Baidena atbalstītāji uzskata, ka 69 gadus vecā Džila pirmās lēdijas lomai der lieliski – simpātiska, aktīva, ar labu izglītību. Angļu valodas skolotāja visu mūžu ievērojusi veselīgu dzīvesveidu un regulāri piedalās skriešanas maratonos. Viņa vienmēr ir uzskatījusi – ģimenes vai vīra augsto amatu dēļ nedrīkst atteikties no saviem sapņiem un mērķiem. «Es zināju – ja ļaušu sev piebremzēt, tad Džo dzīve mani pilnībā aprīs,» pirms 10 gadiem, kad Baidens bija ASV viceprezidents, viņa stāstīja žurnālam People.  Tolaik viņa pasniedz angļu valodu koledžā. «Man ir savs darbs, sava dzīve, kurā es cilvēkiem varu būt noderīga.»

    Priekšvēlēšanu laikā kanālam CBS Džila atzina: «Ja mēs tiksim līdz Baltajam namam, es turpināšu strādāt.

    Es gribu, lai cilvēki novērtē skolotāja darbu un izturas ar cieņu pret šo profesiju.»

    Džila 19 gadu vecumā bija precējusies ar futbolistu, taču gadu pirms tikšanās ar Džo jau bija šķirtene. Ar savu otro vīru iepazinās aklajā randiņā, kuru noorganizējis Džo brālis. Tovakar viņi devušies uz kino, un Džila pēc tam mātei teikusi – sastapusi īstu džentlmeni! Interesanti, ka Džo vairākas reizes bildināja Džilu, tikai piektajā viņa teikusi jā. Intervijās Džila stāsta – viņai vajadzēja būt drošai, ka šīs attiecības izdosies, jo negribēja nodarīt pāri Džo dēliem.

    Viņi bija zaudējuši mammu, un Džila nevarēja puikas pievilt. Pirms kāzām Baidens atklāti jautājis līgavai, vai viņa spēs būt kopā ar Džo, zinot viņa jūtas pret mirušo sievu. Džila atbildējusi: «Ikviens, kurš spējis mīlēt tik dziļi, spēs to reiz atkal…» Kāzas un meitas Ešlijas piedzimšana politiķim ļāvusi atdzimt jaunai dzīvei.  Pagājušajā Valentīndienā Baidens sociālajos tīklos aizkustinoši atzinās sievai mīlestībā.  

    Smagi zaudējumi un domas par pašnāvību

    «Katra ģimenei, kas piedzīvojusi traģisku zaudējumu, jāatrod savs ceļš cauri tumšajiem laikiem, un Džo to saprot. Viņš to ir piedzīvojis,» vēlēšanu dienā tviterī ierakstīja Džila. Iespējams, tādējādi viņa uzrunāja vēlētājus, kas zaudējuši tuviniekus Covid-19 dēļ. 

    Vēlēšanu dienā Baidens apmeklēja sava dēla kapu. Bijušais Delavēras štata ģenerālprokurors Bo Baidens pirms pieciem gadiem zaudēja smagā cīņā ar smadzeņu vēzi. Tas nav vienīgais sāpīgais zaudējums Baidena mūžā.

    Pirms daudziem gadiem traģiska autoavārija atņēma viņam sievu un meitu.

    Nīliju Baidens sastapa, vēl būdams students. Viņš atpūtās Bahamu salās, kad pie baseina pamanīja daiļo amerikānieti. Tā bija mīlestība no pirmā acu skatiena. Baidens vēlāk intervijās stāstīja, ka viņu savaldzināja Nīlijas skaistais smaids un zaļās acis. Pēc piecarpus laulībā pavadītiem gadiem Ziemassvētku laikā Baidens piedzīvoja traģēdiju. Todien sieva kopā ar bērniem – abiem dēliem un meitu – devās iepirkties. Autoavārijā dzīvību zaudēja Nīlija un Baidenu gadu vecā meitiņa.  Vēlāk viņš atzinās – kādu brīdi pat bijušas domas par pašnāvību, taču viņš nedrīkstēja pamest dēlus šajā nelaimē.

    Nekustamo īpašumu un amerikāņu auto fans

    Baidenu pāra bagātība esot aptuveni 9 miljoni dolāru, 4 miljonus no tiem veido nekustamie īpašumi. «Jau skolas laikā mani interesēja nekustamie īpašumi,» 2008. gadā savā grāmatā Promises to Keep: On Life and Politics rakstīja Baidens. Ieguldīt naudu nekustamajos īpašumos viņš sāka 20 gadu vecumā, ņemot hipotekāro kredītu, pērkot un pārdodot mājas.

    Patlaban gan viņš dzīvojot smalkos, īrētos apartamentos, kur viņam ir liela garāža vismaz 20 mašīnām. Baidens ir autofans, īpaši viņam patīk amerikāņu spēkrati. Viņa garāžā ir vairākas korvetes. Nesen viņš atzinās, ka ar nepacietību gaida, kad tiks laista klajā Chevrolet Corvette elektriskā versija – īsts superauto, kas pārdošanā nonākšot 2023. gadā. Tā Baidens pauž rūpes par vidi, uzsverot elektromobiļu priekšrocības. Savukārt par īstu dizaina pērli viņš uzskata Shelby Cobra, un šāds auto esot arī viņa kolekcijā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē