• Autosportista Mārtiņa Seska sezonas noslēgums – baisa avārija un pasaules čempionāta medaļa

    Autorallijs
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    25. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Facebook
    Nākamajā dienā pēc Moncas rallijā piedzīvotās baisās avārijas Latvijas autosportists kāpa uz goda pjedestāla, kļūstot par pasaules vicečempionu prestižajā WRC junioru klasē.

    Neviens latvietis to vēl nebija paveicis

    Ar kausu par šosezon izcīnīto otro vietu no Itālijas atgriezās Latvijas pārstāvji pasaules rallija čempionātā – pilots Mārtiņš Sesks un stūrmanis Renārs Francis. «Atgriezāmies ar dalītām jūtām. Rallija noslēgumā – smaga avārija, ietriecoties mājas sienā –, bet jau nākamajā dienā – kauss un vicečempionu tituls.

    Tagad galvenais atgūt veselību pēc rallija pēdējā dienā piedzīvotās avārijas. Bet gandarījums, protams, ir milzīgs, jo čempionāta kopvērtējumā esam sasnieguši nozīmīgāko panākumu Latvijas autosportā. Nevienam latvietim līdz šim nekas tāds nebija izdevies,» PDz atzīst rallija braucējs Mārtiņš Sesks.

    Auto aizmugurējā daļa avārijā cieta pamatīgi.

    Mediķi ieradās piecu minūšu laikā

    Autosportists teic, ka pēc avārijas braucēju veselībai nekas nopietni nekaiš. «Būs gan jādodas uz Angliju, uz smadzeņu klīniku, kur mūs pārbaudīs, vai tomēr nav kādi bojājumi, noteiks rehabilitācijas režīmu. Pats jau jūtos normāli, bet trieciens bija pamatīgs, un pēc tāda jāpadzīvo mierīgākā režīmā,» atzīst Mārtiņš.

    Viņš piebilst, ka šī, protams, nebija viņa pirmā avārija. «Tomēr pirmā nopietnā gan. To piedzīvojām tehnisku iemeslu, nevis pašu kļūdas dēļ – nenostrādāja bremzes,» uzsver sportists. Viņš piebilst, ka avārija kārtējo reizi pierādījusi rallijā ieviesto drošības pasākumu nepieciešamību un to, ka organizatori par sportistu drošību gādā nopietni. «Piecas minūtes pēc notikušā pie mums jau bija mediķi.

    Vēl pēc desmit minūtēm mēs jau bijām helikopterā un devāmies uz slimnīcu,» atceras Mārtiņš.

    Taujāts, vai jau atzīmējis panākumu, Mārtiņš teic, ka lielāka svinēšana atlikta uz vēlāku laiku. «Šābrīža Covid-19 ierobežojumi un situācija pasaulē par svētkiem liek aizmirst. Neko darīt, būs laiks padomāt, ko un kā pasākt nākamgad, kā atgriezties autosportā. Svētkus atliksim līdz brīdim, kad veselības situācija būs uzlabojusies. Tēvs, protams, apsveica. Gan manam, gan Renāra tēvam mūsu vicečempionu tituls, man šķiet, ir vēl lielāks prieks nekā mums pašiem. Viņi panākumu izdzīvo mūsu vietā,» nosmej Mārtiņš.

    Realizē tēva sapni

    Rallija ekipāžas Sesks/Francis tēvi – Uldis Sesks un Gunārs Francis – arī savulaik bija saistīti ar autosportu un brauca vienā ekipāžā. Vērtējot dēla sasniegto, Liepājas vicemērs Sesks PDz atzīst: «Ja dēli realizē tēvu sapni braukt ātri un būt vadošiem sportistiem pasaulē, tad vienīgais, kas sakāms, – malači! Mēs ar Gunāru braucām PSRS sabrukuma laikā, aizcīnījāmies līdz uzvarai PSRS junioru čempionātā. Tad varbūt nebija tādu iespēju, bet tas nekādi nemazina mūsu dēlu panākumu.»

    Uldis atzīstas, ka rallija pēdējā dienā, kad dēls iekļuva avārijā, uztraukums bija ļoti liels, lai arī drīz pēc notikušā kļuva zināms, ka puikām nav lielu veselības problēmu. «Toties uztraukumu atsvēra nākamā diena, kad, saskaitot punktus, noskaidrojās – Mārtiņš kļuvis par vicečempionu. No smagiem pārdzīvojumiem pēc avārijas līdz goda pjedestālam!

    Man asaras saskrēja acīs, tiešraidē skatoties, kā dēls saņem apbalvojumu uz lielās WRC rallija skatuves.

    Latvijas vēsturē nekas tāds nav bijis,» saka Uldis. Viņš ir pārliecināts, ka dēlam šis ir nozīmīgs solis rallista karjerā un panākumi vēl būšot. Arī Mārtiņš, stāstot par nākotnes plāniem, uzsver – rallijā viņam vēl daudz sasniedzamā. «Pat junioru klasē pati virsotne vēl nav pievārēta. Man ir tikai 21 gads. Šogad par čempionu kļuva sportists, kuram ir 29. Vēl ir diezgan daudz laika, lai kļūtu par čempionu,» rēķina viņš.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē