• Andrejs Ēķis veido seriālu par Latvijas slavenāko narkokurjeru Rolandu Privertu

    Kino un TV
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    5. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem
    Biogrāfiska grāmata, mūzikas video un tagad arī seriāls – Latvijas slavenākais narkokurjers beidzamajā laikā uzmanību saņem pārpārēm. Jau drīz Priverta bīstamie piedzīvojumi būs redzami televīzijas ekrānos.

    Režisors Andrejs Ēķis no komēdiju žanra pārmeties uz krimināldrāmu un pirmo reizi veido seriālu par narkotiku tirdzniecības aizkulisēm. Viņu iedvesmoja latviešu narkokurjera Rolanda Priverta biogrāfiskā grāmata Nebaidies ne no kā. «Man simpatizē, ka viņam nav bail rakstīt par to, kas viņš īstenībā ir. Pie manis šī grāmata nonāca nejauši, to man izlasīt iedeva dēls. No viena gan man kļuva bail – grāmata ir populāra jauniešiem, no 18 līdz 30 gadu veciem cilvēkiem,» PDz stāsta Ēķis. 

    Režisors ar Privertu personīgi nav bijis pazīstams.

    «Pirmo reizi satikāmies, kad nolēmām, ka taisīsim filmu. Privertam šī doma patika. Viņam gan bija viens noteikums – lai viņš filmā netiek parādīts kā kretīns. Pārējo atstāja mūsu ziņā,» atceras Andrejs. «Radās sajūta, ka Privertam ārkārtīgi patīk, ka par viņu runā. Viņam patīk uzmanība, patīk šokēt. Tāpēc domāju, ka par viņu vēl dzirdēsim.»

    Latviešu kokaīna karali seriālā Nebaidies ne no kā atveidos Dailes teātra aktieris Kaspars Dumburs.

    «Esam izvēlējušies ļoti talantīgu, jaunu, spēcīgu un pievilcīgu aktieri. Vizuālās līdzības ar Privertu viņam nav, bet tas arī nebija svarīgākais. Vēl pirms 50 gadiem, skatoties filmu, bija skaidrs, kurš ir labais, kurš sliktais. Tagad viss ir mainījies. Šodien ļaunais varonis ir pat interesantāks nekā labais, pozitīvais,» spriež režisors. «Man bija ļoti interesanta Priverta psiholoģija, ka pasaule pieder stiprajiem un vājajiem te nav vietas. Filma jau nebūs par tiem, kas lieto narkotikas, bet tiem, kas tirgo. Priverta galvenā ideja, ar ko viņš lielās, – viņam patīk adrenalīns. Tu dari kaut ko neatļautu, riskē un nemitīgi staigā pa naža asmeni.

    Priverts 18 gadus savas dzīves ir atsēdējis dažādu valstu cietumos,» atgādina Ēķis.

    Priverta vārds Latvijā plaši izskanēja pagājušā gadsimta beigās. 1999. gada sākumā viņu kopā ar toreizējo Latvijas Modeļu asociācijas prezidenti Dairu Silavu Rīgas lidostā aizturēja par mēģinājumu Latvijā ievest gandrīz divus kilogramus kokaīna. Augstākā tiesa 2000. gada novembrī Privertam piesprieda brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, taču viņš tika atbrīvots pirms termiņa.

    «Grāmatā par šo gadījumu rakstīts maz. Priverts kaut kā apgājis šo savu dzīves lappusi. Bet mēs to notraktēsim tā, kā gribam,» sola režisors un atklāj, ka Silovu atveidos aktrise Maija Doveika.

    «Man ir četri bērni un pieci mazbērni, tāpēc lieliski saprotu, kāda morāle jāieliek šajā filmā. Pie mums visi izvairās runāt par narkobiznesa tēmu. Kad piedalījāmies valsts konkursā, mums teica – mēs nedosim naudu narkotiku filmai. Bet, ja par to nerunāsim, mēs nezināsim, kā tas īsti notiek, kā tevi savervē, kā tevi kā mūli izmanto narkotiku pārvešanai.

    Nevar izlikties, ka šādas problēmas nav. Jauniešiem šķiet, ka narkotiku kontrabanda ir kaut kas baigi stilīgs, kā jau viss aizliegtais.

    Taču neviens neparāda, ar ko tas beidzas. Mēs bijām aizbraukuši arī pie Rīgas narkotiku apkarošanas pārvaldes priekšnieka, lai saprastu, kā īsti tas notiek,» stāsta Ēķis.

    PDz mēģināja sazināties arī pašu Rolandu Privertu, taču tas neizdevās. Viņš nesen esot devies uz Bolīviju, kur Privertam pieder desu ražotne. Iepriekš viņa uzturēšanās Bolīvijā beidzās traģiski. Viņš tur ticis aplaupīts un piekauts. Bēgot no uzbrucējiem, Priverts salauza kāju. Bolīvijas slimnīcā viņam kļuva vēl sliktāk un, baidoties zaudēt kāju pavisam, viņš tika atgādāts uz slimnīcu Rīgā. «Esmu kļuvis par kropli uz mūžu!» iznākot no klīnikas, PDz sacīja viņš. Pērn vasarā Priverts nofilmējās grupas Singapūras satīns mūzikas videoklipā dziesmai Bambaleo, kur atveidoja pats sevi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē