• Andreja Ērgļa ieteikumi veselīgai dzīvei: Ir jāēd trīs reizes mazāk!

    Veselīgs dzīvesveids
    Gita Vīksne
    17. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    «Jo sliktāki laiki, jo ātrāk ir jākustas,» saka kardiologs, kurš Pasaules sirds dienā sparīgi nūjoja pa Vidzemes tirgus teritoriju.

    «Pirms diviem gadiem sirds veselība Latvijas iedzīvotājiem bija mazliet labāka,» PDz atzīst Latvijas Kardiologu biedrības prezidents, kardiologs Andrejs Ērglis. Pagājušajā trešdienā viņš bija sastopams Vidzemes tirgus teritorijā, kur ar Sirds dienas festivālu tika atzīmēta Pasaules sirds diena.

    «Pandēmijas dēļ esam kļuvuši slinkāki. Mums atļauts strādāt attālināti, tādēļ visu dienu pavadām pie datora un vairs neizejam no mājas. Taču sevī vajag atmodināt mazo velniņu, kas neļauj sēdēt mierā. Cilvēkam ir regulāri jākustas, turklāt, jo sliktāki laiki, jo ātrāk,» atgādina kardiologs.

    «Latviešu tauta ir ļoti inteliģenta, bet mums sevi ir mazliet jāpiespiež. Ja ne citādāk, tad vismaz dienā nostaigāt 7000 līdz 1000 soļu,» saka kardiologs.

    Dakteris pats regulāri nododas fiziskajām aktivitātēm.

    «Piemēram, šovakar došos uz hokeja treniņu. Ja esmu Latvijā, reizi nedēļā spēlēju hokeju senioru komandā. Jokojot esmu teicis Dinamo Rīga puišiem – ja jums kādreiz vadzis lūst, varu doties palīgā! Uz mūsu senioru treniņiem nāk arī bijušie hokejisti. Agrāk, institūta laikos, es spēlēju arī basketbolu Latvijas čempionātā,» lepojas Andrejs, kas regulāri nodarbojas arī ar tenisa spēlēšanu.

    Labs miegs

    «Sirds ir tāds pats mehānisms kā citi – jo ātrāk tā strādā, jo ātrāk nolietojas. Tāpēc miegam ir liela nozīme. No stresa ikdienā izvairīties ir grūtāk, taču miega daudzumu mēs varam mēģināt regulēt paši. Tā trūkums būtiski ietekmē asinsspiedienu un pulsa frekvenci. Tāpēc vajadzētu gulēt vismaz septiņas, deviņas stundas diennaktī. Miegam jābūt ne tikai pietiekami ilgam, bet arī labam. Tādēļ uz nakti nedrīkst pārēsties. Mana sieva, dzirdot, ko tagad saku, smietos, jo arī es diemžēl ik pa laikam pirms miega mēdzu apēst kaut ko garšīgu. Tas nav pareizi.»

    Andreja Ērgļa ieteikumi

    • Veselīgs ēdiens mazākās devās

    «Mēs visi mazliet grēkojam, un dažkārt to arī vajag darīt. Taču jāsaprot – ja darām kaut ko ne pārāk labu savai veselībai, pretī jāliek kaut kas veselīgs. Arī tas, ko ēdam, ietekmē mūsu sirds veselību. Tā ir normāla ikdienas diēta ar vairāk dārzeņiem un mazāk taukiem. Mēs esam raduši ēst trīs reizes par daudz! Tiklīdz apēstā daudzumu samazināsim, sāks notikt labas lietas.»

    • Četri svarīgi skaitļi

    «Katram par sevi obligāti jāzina četras lietas: holesterīna līmenis, cukura līmenis, asinsspiediens un pulsa frekfence. Normāls asinsspiediens jebkurā vecumā ir 120/80 mm Hg. Pulss nedrīkstētu pārsniegt 70 sitienus minūtē, bet holesterīna līmenim jābūt ne augstākam par pieci, zema blīvuma holesterīnam jeb, kā tautā sauc, sliktajam holesterīnam nebūtu jāpārsniedz trīs, bet cukura līmenim jābūt ap seši. Ja tā nav, jālieto medikamenti. Turklāt regulāri, nevis tā – tiklīdz kļūst labāk, pārtrauc to darīt.»

    • Alkoholu ar mēru!

    «Nesen bija vesels raksts par to, vai ārstiem ir ētiski neieteikt cilvēkiem alkoholu. Nekad jau nav pierādīts, ka alkohols mazās devās būtu kas slikts. Galvenā problēma ir alkohola deva. Nedrīkst visas devas sakrāt līdz nedēļas beigām, izmantot tās vienā vakarā, bet nākamajā dienā mocīties. Tā ir milzīga slodze sirdij! Trīs reizes nedēļā pa mazai vīna glāzei – to gan var. Pasaules Veselības organizācija saka – vīriešiem esot atļautas ne vairāk kā 13 alkohola devas nedēļā (viena alkohola deva atbilst 12 gramiem absolūtā alkohola).

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē