• Aktrise Zane Aļļēna kļuvusi par medmāsu: Diennakts laikā saskāros ar vairākām nāvēm

    Sabiedrība
    Evija Kalnbērza
    21. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Instagram
    TV3 seriāla Nemīlētie medmāsiņas Zanes lomas atveidotāja nupat absolvējusi Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledžu un arī dzīvē vēlas strādāt šajā jomā.

    Saņēmusi stipendiju par teicamām sekmēm

    Aktrise Zane Aļļēna beidzamajos gados ieskaņo filmas, seriālus un animācijas filmas, filmējas seriālā Nemīlētie un Andreja Ēķa producētajā filmā Tabu. Trīs gadus paralēli aktrises karjerai viņa studēja māszinības. Zane sarunā ar PDz atzīst – šis viņai bijis īsts pārbaudījumu laiks, kad vajadzēja izkāpt no komforta zonas.

    «Man vienmēr septembrī bijusi sajūta, ka vajadzētu iet uz skolu. Domāju, ko varētu jaunu mācīties. Kultūras akadēmijā turpināt papildināt zināšanas savā aktrises profesijā maģistrantūrā? Varbūt studēt juristos vai apgūt biznesu? Visbeidzot apstājos pie medicīnas, jo manā draugu lokā ir vairāki mediķi.

    Nolēmu, ka vajadzētu mācīties ko tādu, par ko man ir pilnīgi tumša bilde.

    Sākumā gribēju tēmēt uz ārstiem, taču tad padomāju: kā tas būs – jaunā dakterīte tā ap piecdesmit?» pasmaida Zane.

    Tāpēc viņa pieņēma lēmumu studēt koledžā, un par labām un teicamām sekmēm aktrise tur saņēma arī stipendiju. Zane atzīst – gan pasniedzēji, gan studiju biedri, kas bijuši gan jaunāki, gan vecāki par viņu, ātri vien sazīmējuši, ka viņa ir aktrise.

    «Bija brīži, kad domāju – varbūt labās atzīmes man tiek daļēji uzdāvinātas, jo mani atpazīst aktrises profesijas dēļ. Taču es tiešām cītīgi un daudz mācījos. Vairākus mēnešus gulēju vien četras stundas, jo mācības bija jāapvieno ar aktrises darbu, dēla audzināšanu un mājas dzīvi. Īpaši grūts bija pirmais gads, jo es jau nebiju tikko pēc vidusskolas ar svaigām zināšanām ķīmijā un bioloģijā,» atceras viņa.

    Pastrādājusi ātrajā palīdzībā un operāciju zālē

    Aktrise jau koledžas laikā iepazina mediķa profesiju praksē. «Pastrādāju kā brīvprātīgā palīdze kopā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārstu brigādi un vienas diennakts laikā saskāros ar vairākām nāvēm… Līdz šim varēju runāt par un ap nāvi, īsti nesaprotot, kā tas patiesībā notiek. Pamazām, palēnām pieradu.

    Vēlāk bija prakse Onkoloģijas nodaļas operāciju zālē, kur ir ļoti smagi darba apstākļi.

    Dažām kolēģēm smacīgajā gaisā, redzot cilvēka iekšējos orgānus, kļuva slikti. Tomēr izturēju.»

    Zane saka – ir pateicīga, ka pacienti uzticējušies un ļāvuši viņai kā studentei veikt dažādas manipulācijas, piemēram, ievadīt katetru. «Par laimi, maskas pasargā arī no atpazīstamības, tāpēc varēju justies brīvāk,» stāsta Zane.

    Likteņa pirksts – medmāsiņas loma seriālā

    Vaicāta, kā liks lietā saņemto diplomu, Zane saka – vēl gadu turpinās mācīties, lai  šajā jomā iegūtu bakalaura grādu. «Esmu pamatīgi iekšā mācīšanās procesā un vēl nezinu, kur un kā praktizēšu. Taču medicīna mani ir apbūrusi. Man noteikti būs jāstrādā šajā profesijā, jo diploms ir jāuztur, un pēc pieciem gadiem tas tiek pārskatīts,» teic viņa.

    Zane smejas – īsta likteņa ironija mācību laikā bija zvans no TV3 seriāla Nemīlētie veidotājiem.

    «Man vaicāja, vai esmu gatava filmēties medmāsiņas Zanes lomā. Teicu, ka jau šajā pašā brīdī esmu gatava, jo tieši tobrīd biju praksē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā un stāvēju, ģērbusies medicīnas formā,» atceras viņa. Zanei vairākās seriāla epizodēs bija jāizspēlē medicīnisku manipulāciju veikšana, un pirmo reizi mūžā filmēšanas laikā viņai trīcēja rokas. «Kā medmāsa negribēju kaut ko izdarīt nepareizi, lai gan seriālā tas nemaz nebūtu tik svarīgi,» piebilst viņa.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē