• Aktiera Iklāva ģimene piedzīvo mežu ugunsgrēkus Francijā: Pelni krita no debesīm kā sniegs

    Ugunsgrēks
    Gita Vīksne
    1. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: INSTAGRAM
    «Bija sirreāla sajūta, un viss smaržoja pēc deguma,» PDz stāsta Valmieras Drāmas teātra aktieris Pauls Iklāvs, kurš ar ģimeni jau vairākas nedēļas uzturas meža ugunsgrēku pārņemtajos Francijas dienvidos.

    «Naktī zvanīja ugunsdzēsēji un teica, lai visi paliek mājās un nelieto gaisa kondicionierus. Tā kā mums ir mazs bēbis un šeit ir karsts – vakar bija +35 grādi –, tas bija grūti izdarāms. Bija nenormāli daudz dūmu un sirreāla dūmaka,» pastāstīja aktieris Pauls Iklāvs.

    «Esam ciemos pie draudzenes mammas, kas šeit dzīvo,» par uzturēšanos Francijas dienvidos PDz sacīja viņš. Pauls ar dzīvesbiedri Anitu Lūsi un dēlu Matiasu atrodas vien 14 kilometru attālumā no vietas, kur plosās pamatīgi mežu ugunsgrēki.

    «Kādu dienu bijām devušies pārgājienā pa mežu. Mums pretī brauca auto, un no tā izlēca vīrietis un paziņoja: «Nekavējoties ejiet atpakaļ!» Bija sācies mežu ugunsgrēks. Sākumā tas bija 40 kilometru attālumā no mums, tad – jau daudz tuvāk. Neteikšu, ka bijām nobijušies, taču sajūtas bija interesantas, jo nekad nevar zināt, uz kuru pusi vējš to ugunsgrēku var nest.

    Vienā brīdī gāja mums tieši virsū, bet tad mainījās vēja virziens, un tas aizgāja mums garām. Vienā brīdī ugunsgrēks tika lokalizēts, bet nākamajā dienā jau sākās citā vietā,» – tā Pauls.

    Par to, ka tuvējā apkārtnē plosās ugunsgrēks, liecinājuši dūmu stabi, kas cēlušies virs koku galotnēm.

    «Viss smaržoja pēc deguma, un pelni krita no debesīm kā sniegs. Šodien ziņās vēstīja, ka ugunsgrēka dzēšanā iesaistīti 15 helikopteri. Esot nodegušas arī vairākas mājas, un viens cilvēks diemžēl gājis bojā,» pastāstīja Iklāvs un piemetināja – viņam un tuviniekiem gan viss esot kārtībā.

    «Ja kaut kas notiktu, mēs ātri evakuētos un dotos citā virzienā,» piebilda viņš. Daudzi apkārtējie ceļi gan ugunsgrēka dēļ jau esot bloķēti. «Vienīgā vieta, caur kuru varam tikt prom no šejienes, ir Sentropēza. Sestdienās, kad tur tiek rīkots tirgus, turp dodas tūkstošiem mašīnu un sastrēgumā jāsēž vairākas stundas. Pat negribu iztēloties, kas notiktu, ja mūsu evakuācija notiktu caur Sentropēzu,» aktieris atzina. Francijā jau vairākas nedēļas ir pamatīga svelme.

    «Lietu pēdējo reizi piedzīvoju, vēl būdams Latvijā. Te kaut kas lietum līdzīgs bija pirms vairāk nekā trijām nedēļām, lai gan kārtīgs latvietis to par lietu nesauktu. Ir liels sausums, tāpēc jāpieņem spēles noteikumi, un tie paredz arī meža ugunsgrēkus.

    Vietējie gan saka, ka 90 procentos gadījumu tā esot ļaunprātīga dedzināšana.

    Te pat klīst joks, ka mežus it kā dedzinot paši ugunsdzēsēji, lai viņiem vienkārši būtu ko darīt,» pasmaidīja Iklāvs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē