• Spieta krustmāte Inga Utena-Logina pusgadu pierakstījusi savas domas

    Kultūra
    Evija Kalnbērza
    12. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Muzikālo ģimeņu saietu Spiets krustmāte un grāmatas Cilvēks Godmanis autore uzskata – šis ir piemērotākais laiks elektronisko grāmatu lasīšanai. Viņa šajā formātā izdevusi savas domas četrās daļās.

    Domājusi par vairāk nekā 500 cilvēkiem

    Darbs Katram sava grāmata galvā tapis piecus gadus. Autore saka – tā ir viņas mīlestības vēstule laikabiedriem, un tāpēc tā ir tik neparedzama un brīžiem pat traka. «Grāmatā piefiksēti notikumi pusgada garumā, un šajā laikā cauri prātam var iziet domas par vismaz 500 cilvēkiem,» saka Inga, kas 2016. gadā sāka pierakstīt savas domas un izjūtas par laiku, personām un tēmām, kas virmojušas apkārt.

    Virkne sabiedrībā zināmu personu ietekmējuši aprakstītos notikumus – Gustavs Terzens, Gundega Skudriņa, Baiba Sipeniece-Gavare, Zigmars Liepiņš, Igo, Olga Rajecka un daudzi citi.

    «Man pašai tas bija pārsteigums – neticami, par kādiem cilvēkiem mēs ikdienā mēdzam aizdomāties, pazīstamiem un nepazīstamiem, esošiem un bijušiem. Mēs visi esam saistīti ar saviem laikabiedriem, un katrs atstāj savu nospiedumu. Grāmatā krustojas arī laicīgās un kultūrvēsturiskās līnijas, priekšstati un īstenība. Tā domāta visiem, kuri domā par sevi. Katrs ieraudzīs to, kas tieši viņam ir svarīgs un varbūt pat vēl neapjausts.  Tā parāda, kas notiek, kad nolem piefiksēt laiku.

    Mēs ikdienā nepamanām tauriņa efektu, cik ārkārtīgi viens pateikts teikums aizviļņojas līdz teju visiem, ietekmē katra mūžu.

    Tas ir satriecoši – sevišķi, atkāpjoties laikā, to var labi redzēt,» teic Utena.

    Vaicāta, kāpēc nolēmusi izdot tieši e-grāmatu, Inga saka: «Manuprāt, ir īstais brīdis šim formātam. Laikā, kad lietu piegādes kavējas, pie e-grāmatas var tikt 15 sekundēs. Ja tā padomā, tad kādreiz taču mēs arī filmas neskatījāmies datorā. Iespējams, drīz nonāksim arī pie e-grāmatām un savas virtuālās bibliotēkas.

    Tāda lasīšana patiesībā ir ļoti ērta – var mainīt burtu izmēru, iezīmēt sev svarīgas vietas tekstā. Turklāt to var lasīt dažādās viedierīcēs – gan datorā, gan telefonā –, un tā vienmēr būs atvērta lappusē, kur apstājāties,» jaunā formāta priekšrocības uzskaita Inga un piebilst – fiziski viņas grāmata būtu ļoti smaga, jo tajā būtu 870 lappušu, bet tagad tādu nēsāt līdzi savā elektroniskajā lasītājā ir tīrais nieks, maksājot vien tik, cik kinobiļete. Grāmatai ir četras daļas, un var arī iegādāties katru atsevišķi.

    Rakstījusi grāmatu visām paaudzēm

    Par iedvesmu jaunajam darbam kalpojusi pašas uzrakstītā iepriekšējā grāmata, kas iznāca 1997. gadā.

    «Mana pirmā grāmata Cilvēks Godmanis bija ļoti populāra un tolaik tika izdota 18 000 eksemplāros. Jau tad mani interesēja, kā no cilvēka būtības rodas tas, kas notiek valstī, kas notiek ar katru no mums. Savā jaunajā darbā šo visu skatu vēl plašāk, analītiskāk, esmu veikusi lielu pētniecisko darbu. Domāju, grāmata būs interesanta visām paaudzēm,» pauž autore. To jau apliecināja Ingas dēls Toms Ritvars Logins – pavārs un topošais Jaunā Rīgas teātra aktieris. «Viņš ar savu vērtējumu man deva vislielāko gandarījumu. Dēlam bija interesanti,» teic Inga.

    Ārkārtējās situācija dēļ grāmatas atvēršanas svētku un tikšanās ar autori nebija.

    Inga atzīst – daudzi paziņas pēdējā laikā jautā, kur Inga ir pazudusi.

    Patiesi – sabiedrībā Spieta krustmāte nebija redzēta jau krietnu laiku pirms pandēmijas sākuma. Autore teic – dzīvē bijušas citas prioritātes, kurām viņa pilnībā nodevusies, – ģimene.

    «Tagad es atgriežos radošā darbā pēc bērnu Ritvara un Malvīnes­­­­ audzināšanas. Gribēju pati piedzīvot viņu augšanu, un vismaz man radošais darbs ir greizsirdīgs uz dzīvi. Rakstot šo grāmatu, es principā pagāju malā no savas līdzšinējās dzīves.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē