• Rīta Panorāmas vasaras studijas aizkulises: Mēs tiešām sēžam ārā!

    Kino un TV
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    8. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: MĀRTIŅŠ ZILGALVIS (F64)
    Jau otro vasaru LTV raidījums Rīta Panorāma skatītājus uzrunā no speciāli izveidotas āra studijas. Tāda ir tikai dažām televīzijām pasaulē.

    Sākumā – tika 15 minūtes

    Rīta Panorāmas vadītāja Linda Abu Meri PDz stāsta – doma par āra studiju radusies spontāni. «Pirms trijiem gadiem vasarā izdomājām – kā būtu, ja raidījuma sākumā mēs izietu uz brītiņu ārā? Vienkārši sasveicinātos ar skatītājiem un nolasītu ziņas līdz pirmajai reklāmas pauzei. Tās bija 15 minūtes. Sākumā vadītājiem šo laiku nācās stāvēt kājās, vēlāk mums atnesa slaveno sarkano soliņu,» atminas Linda.

    Viņiem tā iepaticies, ka lūguši paildzināt ētera laiku uz terases.

    «Bija āķis lūpā, un drīz vien izteicām vēlmi kādu ārā nointervēt,» atceras viņa. «Pandēmijā televīzijas vadība izdomāja – koncerti nenotiek, un var samērā lēti noīrēt skatuves tehniku un beidzot uztaisīt kārtīgu āra studiju,» priecājas Linda.

    Patīk gan pašiem, gan skatītājiem

    Tiešraides āra studijā Rīta Panorāmas vadītājiem sniedz īpašas emocijas. «To var salīdzināt ar svaiga gaisa malku. Turklāt šāda studija pasaulē ir liels retums. Esmu redzējusi britu rīta raidījumu, kas tiek vadīts ārpus telpām, bet to viņi dara tikai īpašos gadījumos, un vienu ķīniešu raidījumu, kur studija uztaisīta uz debesskrāpja platformas. Tiešām iespaidīgi,» stāsta Linda.

    «Šī ideja patika ne tikai mums, bet arī skatītājiem – to apliecināja labie raidījuma reitingi, tāpēc šajā sezonā mums jau ir pašiem sava tehnika, kas ilgtermiņā atmaksāsies. Šo studiju var izmantot arī citiem raidījumiem un pasākumiem.»

    Sporta žurnālists Reinis Ošenieks atzīst: «Ārā strādāt ir skaisti. Ir svinīguma un nedaudz arī festivāla pieskaņa, jo skaņa, ko cilvēki dzird ēterā, ir citādāka nekā studijā. Ik pa laikam var dzirdēt, kā uzpūš lielāks vējš un metāla konstrukcijas nedaudz čīkst.»

    Bija ļoti auksti!

    Pirmās nedēļas āra studijā bija izaicinošas.  «Ak Dievs, kā mēs salām! Ārā gāju vasaras mētelītī un aptinusies ar šalli, tikai ejot kadrā, to visu nometu nost. Sēdēju plānā vasaras kleitiņā, bet zem tās vilku džinsus un botas, lai būtu siltāk,» atzina Linda.

    Viesi gan nekad neesot sūkstījušies, ka rīta agrumā jāsēž ārā.

    «Lielākoties uz intervijām nāk vīrieši uzvalkos, viņiem ir daudz siltāk nekā sievietēm kleitiņās. Bet arī sievietes nekad nav uztraukušās, ka vējš varētu izjaukt frizūru,» stāsta viņa.

    «Tagad par aukstumu vairs nav jāsatraucas, jo izvietotas lielās, sildošās lampas. Šorīt bija tik silts, ka mēs raidījuma laikā tās pat izslēdzām,» atklāj Linda.

    Pierāda skatītājiem, ka viss ir pa īstam

    Rīta Panorāmas komandu nebiedē ne lietus, ne stiprs vējš. «Ir bijis, ka vējš tik liels, ka papīri iet pa gaisu un mati plīvo uz visām pusēm. Arī lietus ir gāzis, bet tas tik skaisti izskatās! Tās dramatiskās debesis fonā piešķir īpašu auru – it kā tu būtu kādā Holivudas kino,» pasmaida Linda.

    «Arī mūsu viesi atzīst – izjūtas āra studijā ir fantastikas. Joprojām daudzi atnāk un brīnās: «Es domāju, ka jums aizmugurē ir dikti labas kvalitātes ekrāns.» Nē, mēs tiešām sēžam ārā, un tā Rīga, kas redzama fonā, ir īsta,» smejas Linda.

    Arī Reinis piebilst: «Daudzi skatītāji arī netic.

    Pagājušajā gadā uztaisīju video, ko ievietoju savā TikTok un Instagram kontā. Tajā es pārlēcu pāri studijas malai. Augstums tur bija kādi divi metri, bet izskatījās tā, it kā es lēktu Daugavā.

    Tā es izdarīju, lai cilvēki pārliecinātos, ka mums nav mākslīgs fons ar mākslīgi papūstu vējiņu.»

    Ošenieks saka: «Man ļoti gribētos, lai āra studijas tradīcija dzīvotu iespējami ilgāk. Esmu kolēģiem teicis – es šādu studiju gribētu visā Latvijā. Piemēram, vienu nedēļu esam Kuldīgā, vienu Liepājā. Protams, tas būtu dārgs projekts un tomēr – neaizmirstams piedzīvojums. Es ceru, ka mani kāds sadzirdēs!»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē