• Lapsas māja saimnieces īpašās receptes bez cukura: Iemācījos arī cept pankūkas no zirņu miltiem

    Uzturs
    Evija Kalnbērza
    15. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Konditorejas Lapsas māja saimniece Liene Zemīte PDz atklāj – savus ēšanas paradumus mainījusi pēc garākas sarunas ar savu masieri, kura ievēro Anti Candida programmu.

    Anti Candida programma paredz izslēgt no ēdienkartes dažādus ogļhidrātus, glutēnu un laktozi, lai sakārtotu vielmaiņu un veselību. Liene aizdomājusies – šāds uzturs bieži tiek ieteikts smagi slimiem cilvēkiem, arī vēža slimniekiem, kas ir viņas paziņu lokā. «Diemžēl daudzi to neņem vērā, turklāt mūsu veikalos nav tik vienkārši nopirkt šādai diētai nepieciešamos produktus. Cilvēki apmierina saldumu kāri ar bulciņu vai šokolādīti, jo netic, ka ar uzturu var kaut ko mainīt. Saku domāt, kā varētu palīdzēt šiem cilvēkiem, un izstrādāju īpašas receptes,» PDz teic Liene.

    «Sākumā nolēmu pati uz savas ādas izmēģināt dzīvi bez cukura. Tas man bija eksperiments. Braukāju pa visiem Rīgas veikaliem, lai sadabūtu atļautos produktus. Pati neesmu liela maizes ēdāja, tomēr brokastīs esmu radusi apēst šķēli labas maizes. Minētajā programmā pieļaujami tikai griķu, kvinojas, zirņu, kokosa un amaranta milti, nedaudz arī rieksti.

    Veikalos gatavu maizi, kādu šīs programmas laikā būtu pieļaujams ēst, nopirkt nevar. Visur klāt ir soda un cepamais pulveris. Tādēļ pamazām sāku likt kopā atļautos produktus, pievienoju arī maltās linsēklas, čia sēklas un ceļteku pulveri, un sanāca pašai sava maize,» atklāj konditore.

    «Tā gan izmaksā padārgi,» piebilst viņa. «Iemācījos arī cept pankūkas no zirņu miltiem.»

    Zemīte secinājusi, ka izcept cepumus bez cukura arī ir iespējams, bet tie sanāk mīksti, nav tik kraukšķīgi. «Konditorejas izstrādājumiem labāku garšu dod gī sviests, bet cukuru var aizstāt ar eritritola un stēvijas maisījumu,» iesaka viņa. 

    «Mēnesi šo programmu izmēģināju, zaudēju pāris kilogramu un jutos vieglāk un labāk.

    Šajā programmā nevar lietot alkoholu, un man izpalika vakaros glāze vīna. Pa retam iemalkoju tīru džinu vai džinu ar ūdeni,» stāsta Liene. «Eksperimentējot ar atļautajiem produktiem, radās arī doma izveidot kūku, kurā ir avenes un mellenes, jo no šīm ogām sanāk lieliskas bezcukura kūkas. Un, ja vēl ir atļauts kazas siers, tad recepšu iespējas ir bezgalīgas,» iedrošina Liene. Viņa iedvesmojas no internetā atrodamām ārzemju receptēm un  konsultēja pie dietoloģes Andas Radziņas.

    Lienes vadītajā uzņēmumā jau kļuvusi pieprasīta maize un kūkas pēc jaunajām receptēm. «Man plānā ir arī šokolādes trifeļu kūka, kas taps no Beļģijā pasūtītās šokolādes bez cukura.»

    «Protams, ikdienā jācep arī jau ierastie konditorejas gardumi. Darba dēļ nevaru pilnībā atteikties no cukura uzturā, jo man viss jāpagaršo. Taču pēc šīs diētas organisms mazāk prasa kartupeļus un  veikalā nopērkamo maizi. Lai gan vairs Anti Candida programmu vairs neizmantoju, esmu sākusi ēst veselīgāk, uzmanīgāk lasu produktu sastāvdaļas. Izņēmums ir tikai vīra gatavotās labākās kartupeļu pankūkas pasaulē!» tā Liene.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē