• 54 mirušie, viens vainīgais. Kur Sergets dabūs 5 miljonus kompensācijām?

    Aktuāli
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    25. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Sešus gadus pēc notikušās Zolitūdes traģēdijas, kurā sagruva lielveikals Maxima un bojā gāja 54 cilvēki, tiesa piesprieda sešus gadus cietumā būvinženierim Ivaram Sergetam un uzlika par pienākumu cietušajiem kompensācijās samaksāt vairāk nekā piecus miljonus eiro.

    Lai arī prokuratūra apsūdzību bija izvirzījusi deviņām personām – būvniekiem, arhitektiem un būvniecības uzraudzītājiem –, sodu tiesa piesprieda tikai būvinženierim Ivaram Sergetam, kura vainu uzskatīja par pierādītu.

    Notiesātā Ivara Sergeta advokāts Artūrs Zvejsalnieks PDz sacīja: «Ivars Sergets nekādus komentārus un vērtējumu šobrīd nesniegs. No savas puses varu teikt tikai vienu – patīkami, ka ir drosmīgi tiesneši, kas nevis peld pa straumi, bet pieņem arī blakus lēmumus, norādot uz katastrofāli zemo izmeklēšanas kvalitāti,» pauda Zvejsalnieks. Viņš arī atzina, ka Sergets diez vai spēs rast tādu naudas summu, lai samaksātu kompensācijas traģēdijā cietušajiem. «Viņam vienkārši šādu naudas līdzekļu nav!» sacīja advokāts.

    Bijušā Saeimas deputāta Imanta Burvja dēls Andrejs bija viens no 54 traģēdijā bojāgājušajiem. Žurnālam PDz Imants atzina – viņam šāds tiesas spriedums nav bijis pārsteigums. «Es tieši apbrīnoju, ka ir kāds vainīgais. Protams, Sergets ir pieļāvis kļūdu, bet viņš ir pieļāvis matemātisku kļūdu, nespējot konstatēt, ka divi plus divi ir četri. Viņam sanāca seši.

    Bet ne jau tas bija galvenais iemesls traģēdijai. Iemesls bija cits – toreizējā premjera Valda Dombrovska valdības akceptētā sistēma, kas noveda pie tā, ka būvniecībā bija nekontrolēts haoss, iepriekšējo standartu atcelšana un jaunu neradīšana. Ja nebūtu šīs Maximas, būtu kas cits un nav zināms – mazāk vai vairāk traģisks,» uzskata Burvis.

    «Pēc šī sprieduma uzzināšanas manas ģimenes sievietes – vedekla un sieva – izplūda asarās, nesaprotot, kā tas var būt, ka sešos gados atrasts tikai viens vainīgais, kuram uzkrauta atbildība par visu. Skaidrs, ka Sergets nespēs ne kompensācijas samaksāt, ne arī viņa sēdēšana cietumā slāpēs to daudzo traģēdijā cietušo atriebības kāri. Cilvēks jau ir tāda būtne – kad izjutis sāpes, vēlas atriebību. Taču diez vai tā tiktu apmierināta arī tad, ja cietumā saliktu visus apsūdzētos,» teic Burvis. Vairāk lasiet jaunākajā PDz numurā!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē