• Kāpēc zīdainim asaro actiņas?

    Veselība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    19. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mazajam acis pilnas asaru, bet īsti paraudāt nevar – tas nozīmē, ka viņš ir viens no aptuveni 20% jaundzimušo, kam ir bloķēti asaru kanāli. Ko šādā situācijā darīt, kā kopt mazuļa actiņas? Konsultē: ANTRA TREIJA, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu acu slimību klīnikas acu ārste.

    Kas kaiš actiņām?

    Asaru kanāli ir mazu cauruļvadu un pūslīšu sistēma, kas no acs iekšējā kaktiņa asaras uzsūc uz degunu. Šie kanāli bērniņam izveidojas līdz apmēram astotajam grūtniecības mēnesim, un membrāna, kas sedz kanāliņus, bērnam piedzimstot, parasti plīst. Dažkārt, pagaidām neizskaidrotu iemeslu dēļ, šī membrāna neplīst, un tad bērniņam biežāk vienai vai dažreiz arī abām acīm ir bloķēti asaru kanāli. Dzīvē tas nozīmē to, ka mazajam ir traucēta asaru tecēšana. Ja tā ir, mazuļa dzīves pirmajā mēnesī vecāki ievēro, ka bērnam viena acs ir miklāka nekā otra, pastiprināti asaro un pēc miega parasti ir aizlipusi. Mazajam aci grūti atvērt, reizēm no acs stiepjas tāda kā izdalījumu stīdziņa.

    Daļai mazuļu bloķēti asaru kanāli izpaužas tikai ar miklu aci un nelielu diskomfortu, bet daļai ilgstoša asaru uzkrāšanās izraisa iekaisumu.

    Reizēm var izveidoties abscess – norobežota strutu uzkrāšanās, kad izveidojās tāds kā strutu maisiņš, un bērns aci nemaz nevar atvērt. Gan šajā, gan iekaisuma gadījumā nepieciešama asaru kanālu zondēšana, par ko vēstulē raksta māmiņa.

    Redzes attīstībai netraucē

    Aptuveni 80% bērnu līdz gada vecumam asaru kanāliņi pēkšņi atveras paši. Līdz ar to acu ārsti parasti iesaka nogaidīt un ar acs asaru kanālu zondēšanu, kamēr bērns sasniedzis sešu mēnešu vecumu, nesteigties.

    Labā ziņa ir tā, ka šī problēma netraucē bērna redzes attīstībai, tikai vairāk vai mazāk ietekmē bērna pašsajūtu.

    Katrs mazais to izjūt atšķirīgi – kādam no nemitīgas asaru slaucīšanas iekaist vaigs pie acs, kādam visu laiku tek abas actiņas, bet kāds cits nejūt gandrīz nekādu diskomfortu. Ja mazajam acs aizlipusi vai ir izdalījumi, tie katru rītu jānoslauka, lai uzlabotu bērna spēju skatīties. Dienas gaitā bieži slaucīt acis gan nevajag, jo tad var iekaist ap aci esošie audi. Tā kā bērna acīm kaitējums netiek nodarīts ne nogaidot, ne veicot zondēšanu, par tās nepieciešamību katrā gadījumā lemj vecāki kopā ar ģimenes ārstu vai acu ārstu, ņemot vērā arī to, cik šī problēma traucē bērnam.

    Asaru ceļu pilnvērtīga darbība svarīga visu dzīvi, jo asarošana un acu tecēšana ir ļoti traucējoša. Tāpēc, ja asaru kanāli tomēr neatveras arī pēc gada vecuma, jāveic zondēšana.

    Pētījumi apliecina – ja šo problēmu atrisina līdz pusotra gada vecumam, asaru ceļi dzīves laikā funkcionē labāk nekā tad, ja zondēšanu veic divu vai triju gadu vecumā.

    Pastiprināta asarošana, izdalījumi, iekaisums var būt simptomi arī citu nopietnu acs slimību gadījumā, tāpēc vienmēr jākonsultējas ar ārstu, lai izlemtu, kā rīkoties.

    Svarīgākais par asaru kanālu zondēšanu

    • Ja asaru kanāli neatveras vai izlemts par labu zondēšanai, līdz apmēram septiņu astoņu mēnešu vecumam to var veikt ar vai bez vispārējās narkozes pēc vecāku izvēles. Lielākam bērnam procedūru veic tikai vispārējā narkozē.
    • Asaru kanālu zondēšanu veic acu ārsts, kas pa asaru kanālu iebīda matam līdzīgu zondi un pārdala membrānu, kas noslēdz asaru kanālu, atjaunojot asaru noteci degunā.
    • Pēc procedūras, ticamākais, sāpju sajūtas bērnam nav, bet reizēm ir pietūcis plakstiņš. Parasti uzreiz var doties mājās; ja procedūra veikta narkozē, slimnīcā jāpavada apmēram puse dienas.
    • Pēc zondēšanas piecas dienas acīs jāpilina antibakteriāli acu pilieni, lai aizsargātu aci no iespējamas infekcijas. Ja bērnam jau pirms zondēšanas bijis iekaisums vai daudz izdalījumu, iespējams, pēc procedūras dažas dienas izdalījumu būs vēl vairāk. Ja bērnam bijusi tikai mikla acs, ticamākais, viņš jau otrā dienā jutīsies labi.
    • Reti, bet dažkārt nākas veikt atkārtotu zondēšanu, jo asaru ceļu anatomija ir dažāda un ne vienmēr rezultātu izdodas panākt ar pirmo reizi.

    Kā pareizi kopt mazuļa acis?

    • Ja mazuļa acis ir tīras, speciāla acu kopšana ikdienā nav nepieciešama. Taču daļai jaundzimušo aptuveni divas līdz četras nedēļas pēc dzimšanas no actiņām var tecēt izdalījumi, bālganas strutas, kas katru rītu jānotīra.
    • Acu tīrīšanai izmanto vārītu ūdeni vai vieglu kumelīšu tēju, ja bērnam nav alerģiskas reakcijas.
    • Acis tīra tikai ar vates tamponiņu vai mīkstu drāniņu. Nedrīkst izmantot kosmētikas kociņus!
    • Katras acs mazgāšanai ņem jaunu, tīru vatīti!
    • Aci tīra tikai virzienā no acs ārējā kaktiņa uz iekšējo.
    • Ja mazuļa acī sakrājies miedziņš, to var izņemt arī ar tīru, nomazgātu pirkstu, kam ir īss nags.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē