• Mammu diskusija par vīrieti aukles lomā: Nevēlos, lai svešs vīrietis pārģērbj manu meitu!

    Pirmskola
    Santa.lv
    Santa.lv
    23. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aizvadītajā nedēļā sociālajos tīklos skaļi izskanēja kāda vīrieša sarūgtinājums par to, ka, piesakoties bērnudārzā uz audzinātājas palīga vakanci, vadītāja viņam uzreiz atteikusi, aizbildinoties, ka vecākiem nepatiks, ja vīrietis viņu bērniem tīrīs dibenus. Kā to vērtē mammas? Un ko nosaka darba likums?

    Ar savu pieredzi Krists Sirsniņš, kurš pats ir septiņus un gadu vecas meitas tētis, dalījās Facebook.lv, atklājot, ka saskāries ar dīvainu situāciju Vecmīlgrāvja dārziņā. «Pieteicos uz vakanci par audzinātāja palīgu un biju neizpratnē, ka man dārziņā vadītāja telefonsarunā teica, ka labprāt pieņemtu, taču esot šķērslis – esmu vīrietis! Teica, ka vecāku sapulcē esot runāts, ka vīriešus, it īpaši, ja jāmazgā bērniem dupši (mainot autiņbiksītes), nevēlas!» 

    Pēc vecāku domām, vīrieši, kas vēlas strādāt dārziņā visšmucīgākos un fiziski smagākos darbus (tīrīt grīdas, podus, galdus un, protams, mainīt autiņbiksītes un mazgāt dupšus), varot būt pedofili un apgramstītāji.

     



    Jau pavisam drīz par to aizsākās diskusija arī populārajā Facebook.lv domubiedru grupā Atsaucīgo māmiņu forums, kur lielākā daļa mammu pauda atbalstu Kristam Sirsniņam, asi vēršoties pret tām grupas dalībniecēm, kuras sacīja, ka tiešām negribētu, lai viņu meitām dibenus aiztiek vīrietis.

    Diskusijas temats: Dāmas, jūsu domas? Vīriešiem- bērnudārza darbiniekiem jā vai nē?

    Anita:
    Why not! JĀ! Ja sievietes jau gadu desmitus mauc stroikā, kapēs gan BD nevarētu strādāt vīrietis!
    Tad jau TĒTIS ar nemaz savu bērnu nevar apmazgāt!

    Alīna:
    Ģimenēs, kur ir vientuļā māmiņa, šāds aukle vīrietis būtu tikai plus, jo bērns izprastu arī to, ka vīrieši pilda šādus pienākumus, lai nākotnē radot savu ģimeni tas būtu skaidrs. Ja ne mājās vīrietis, tad vismaz dārziņā..

    Zane:
    Mums ir audzinātājs. Tas ir super! Bērni ir sajūsmā. Esmu PAR! Pat ļoti vajag vīrieti audzinātāju. Ir taču jautājumi, kurus vīrietis puisim vieglāk, ērtāk un motivējošāk var paskaidrot. Šaubu nav, tētis arī var, bet ir dažādas situācijas un jautājumi bērniem ir tieši tad, kad ir.

    Evija:
    Nav iebildumu. Arī sievietes var būt pedofiles, ja satraukums ir par to.

    Aija:
    Lielāks vīriešu īpatsvars izglītības iestādēs ir ne tikai vēlams, bet arī veicināms. Ļoti skumji, ka šāds gadījums.

    Alise:
    Es noteikti esmu pret dzimumu stereotipiem. Nav vainas tajā, ka vīrietis pilda aukles pienākumus. Pirmsskolas izglītība ir ļoti feminizēta, jo ir nostiprinājies viens “pareizs” viedoklis par to, ka bērnus vislabāk var audzināt sieviete. Mūsdienās tas tā vairs nav. Ir vīrieši, kas to spēj paveikt daudz labāk.

    Jekaterina:
    Nu es, piemēram, arī nevēlos, lai kaut kāds svešs vīrietis pārģērbj manu meitu 🤷🏻‍♀️

    • Irina Jekaterinai:
      Un kaut kādas svešas tantes puišus var pārģērbt? Dīvaina jums domāšana, ar klapēm uz acīm.
    • Andra Jekaterinai:
      Un, ja sveša sieviete ģērbj dēlu, tad tas ir normāli?Abos dzimumos var būt cilvēki ar nosliecēm. Ja tāda domāšana, tad bērnudārzs vispār ir viena  nedroša vieta 🤔

    Laura:
    Ja pa godīgo, tad pa godīgo. Uzskatu ka turpmāk sievietes-auklītes NEDRĪKST mazgāt mazu puišu dupšus. Nekad, nekur un nekādos apstākļos. Basta.

    Liga:
    Man ar liktos dīvaini, jo tomēr vīrietim no dabas nav attīstīts mātišķais rūpju sindroms. Savs bērns ir savs, bet lai ietu ņemties kā vista ar cāļiem bērnudārzā, tur jābūt kam apakšā.

    Anna:
    Man vairāk laikam šķiet, ka jāaizdomājas cik normāli ir visi tie, kas bērnu ikdienas aprūpē saredz «grābstīšanos» un sazin ko vēl 😳 kā vispār var savilkt tādas paralēles.

    Mūsu bērnudārza grupiņā ir audzinātājs vīrietis, un neko sliktu vispār nevaru pateikt. Tāpat tas neliekas nekas nenormāls. Nedaudz nepierasti- tas gan, bet nekas vairāk.

    Škiet, ka daudz svarīgāk ir tas, lai cilvēks būtu savā vietā, lai darītu darbu no sirds, nevis dzimuma dēļ. Vai tā būtu sieviete autoservisā, vai vīrietis bērnudàrzā/skolā.

    Ieva:
    Nezinu kāpēc, bet nu galvā nevar salikties kopā kapēc vīrietis vēlētos strādāt bērnu dārzā par auklīti, par pedagogu vēl ok, bet nu vīrietis un auklīte bērnu dārzā..man nelīmējas kopā🤷‍♀️

    • Ieva atbild Ievai: Jo sievai ir darbs ar slīdošo grafiku, tāpēc kādam no abiem jāspēj izņemt bērni no b/d laikus?

    Viktorija:
    Nebūtu nekādu pretenziju. Ir redzēti daudzi gadijusi kad vīrieši daudz labāk tiek galā ar bērniem nekā sievietes. Sanāk, ja mans vīrs mazgā meitai dibenu tad man būtu jāsāk aizdomāties ka viņš varētu būt pedofils? 😁

    Dace:
    Es būtu tikai par. Un arī, ja man būtu meitas (man ir 3 dēli) būtu par. Un kritiskai atlasei gan pirms, gan darbu jau darot jābūt pret abiem dzimumiem. Ne viena vien sieviete ir pieļāvusi kļūdas šai darbā.

    Bet. Kamēr mātes par bērnudārza grupas whatsapp čatā kategoriski lūdz neaicināt vīriešus (šo bērnu tēvus!) jo lieki, nesaprot, u.t.t., nekas attieksmē pret vīrieši-bērni komunikāciju nemainīsies. Nezinu, man vīrs no 9 dienu vecuma spēja pilnvērtīgi aprūpēt zīdaiņus (arī barot – ar atsaukta piena pudeli sākumā), ar ko šīs spējas pret svešu bērnu pēkšņi izzustu?

    Iveta:
    Vācijā seko līdzi principam, lai darbinieku dzimumsadalījums būtu 50:50. Vīrieši kā audzinātāji ir absolūti fenomenāli un spēj gan ienest balansu kolektīvā, gan radīt veselīgu piekštatu bērniem. ❤️

    Naula:
    Viennozīmīgi par, kāpēc ne? Ar ko viņš varētu būt sliktāks audzinātājs kā jebkura sieviete? 🤷🏼‍♀️

    Agnese:
    Man meitai bērnudārzā ir vīrietis audzinātājs. Ļoti patīk. Mēs gan neatrodamies Latvijā.

    Jolanta:
    Par. Es iedomājos kāda harmonija un miers valdītu grupiņā… 😍 Jo būsim reali, sievietēm (ne visām) grūti savaldīt savus nervus , un bieži tas attēlojas bernu raustīšanā , balss pacelšanā un nedod dievs – sišanā… Bet večiem kaut kā tas viss izpaliek, un viņu kompānija noņem spriedzi.

    Santa:
    Tas, kas ir mulsinoši – vai tiešām, stājoties šādā darbā, nav jābūt kādai izziņai par psihisko veselību, uz kuras pamata tad arī var vērtēt – ir vai nav iespējams gramstītājs/a, neatkarīgi no dzimuma. Sanāk, ka vadītāja diagnozi uzstāda pati.

    Kristīna:
    Varētu padomāt, ka sieviešu pedofilu nav, vēl kā ir, tikpat dēmoniskas kā vīrieši pedofili. Tikai nez kāpēc daudziem prātā ir, nu kā, sieviete-pedofīle, tā taču nevar būt. Kā tad, rūgti maldi!

    Ruta:
    Vispār tā ir diskriminācija dzimuma sakarā… tad jau dārziņos strādājošās sievietes nevar mazgāt dupšus mazajiem puisīšiem! 🤨

    Ilze:
    Man meitai Īrijā B/D arī audzinātājs,bija virietis un nebojā nekadu problēmu. Tad jau vīrieti ginekologu vai sievieti urologu ari vajag atstādināt,pilniga diskriminācija 💯

    Angel:
    Gan mazām meitenēm, gan puisīšiem nav jāpierod , ka tik intīmu lietu kā pamperu maiņu veic vīrietis, nē un viss! Sieviete- saistās ar māti. Ja tas ir vīrietis tad tikai un vienīgi bērna tēvs!

    • Santa atbild Angel:
      Vai jūsuprāt vīrieši ir zemākas attīstības pakāpes cilvēki, kas neatbild par savu rīcību?
    • Inese atbild Angel:
      Lūk, šis ir dīvaini. Sieviete mazus bērnus drīkst apgrāpstīt, kā Jūs sakāt, bet vīrietis nē, nē, nē. Slimīgs ir šāds uzskats, nevis vīrietis, kas ir gatavs rūpēties par bērniem. Par kāda gadsimta dzimumaudzināšanu Jūs runājat? 🤔 Un ko tad darīt tiem, kam piem, bioģiskais tēvs tālajās zilajās un bērnam ir patēvs? Vai vēl «trakāk», abi vecāki adoptējuši? Arī šajā gadījumā vīrietim/viņa tēvam neļauj bērny aprūpēt? 🤔 Auklis taču nav viņa tēvs pēc adopcijas vai vīrietis,kurš uzņēmies atbildību un ikdienas rūpes tēva vietā .
    • Inese atbild Angel:
      Mums bērnu ārsts arī ir vīrietis. Nu traki, pedofīls kaut kāds, izrādās. 😂

    Zanda:
    Jā, jā un vēlreiz jā! Es ļoti gribētu redzēt vairāk vīriešu bērnu dārzos un skolās, pedagogu un atbalsta personāla profesijās. Nu kas tas, ir, ka bērnam jāperas starp vienām vienīgām sievietēm. Labi, ja kādam fiziku vai sportu pamatskolā vīrietis māca…

    Lelde:
    Es tikai priecātos, ka dārziņos un skolās būtu vairāk pedagogu – vīriešu!

    • Alda Leldei: Pedagogs nav auklis 2gadniekam. 🙂 Es arī esmu PAR vīrieti pedagogu, bet ne par aukli tik maziem, kuri neprot izmantot labierīcības. 🙂
    • Lelde Aldai: Arī aukli, jo vai tad arī mājās tēvi bērniem “pieslēdzas” tikai no brīža, kad bērns prot pats izmantot labierīcības? ☺️ Mans brālis ir pieskatījis manus bērnus un nav bijusi problēma tādēļ, ka viņš ir vīrietis.

    Linda: 
    Man personīgi liekas, cik cilvēkiem ir pašiem samaitāts prāts, ja spēj ko tādu izdomāt! Respektīvi tad arī mammas nevar dēliem mazgāt dibenus, un tēti meitām. Nu reāli man arī viss personīgi nelīmējas kopā.

    Elīna:
    Nebūtu pret! Meitai dārziņā sporta skolotājs ir vīrietis, bērni viņu vienkārši dievina! 🙂

    Anete:
    Esmu šokā, ka nepieņem darbā, jo vīrietis. 😳Kāda tumsonība, cik atpalikusi sabiedrība esam… 🙄 Personīgi man nekas nav pret, ja vīrieši ir sanitāri, skolotāji, sēž mājās ar bērniem vai dara jebko, kas ITKĀ ir sieviešu darbi.
    Veiksmi šim kungam atrast jauku dārziņu, kurā viņa vēlmi strādāt novērtēs👍

    Krista:
    Es arī esmu viena no tām māmiņām, kura nevēlētos, lai svešs vīrietis mazgātu manam bērnam dupsi. Ir tik daudz citas profesijas, kurās sevi var īstenot kā vīrietis, kurš vēlas darbu saistīt ar bērniem. Pasākumu vadītājs, organizēt pulciņus mazuļiem, bērnu pieskatītājs atrakcijās, piedalīties nometnes vadīšanā, organizēt interesantus kursus pirmskolas vecuma bērniņien, lai vieglāk uzsākt skolas gaitas utt.

    • Zanda Kristai:
      Jo sievietes vienkārši SAPŅO slaucīt tos dibenus. Ideālajā pasulē visi, kas vēlas strādāt ar bērniem būtu animatori un dakteri, bet realitāte ir tāda, ka tās kakainās pakaļiņas kādam ir arī jāsakopj.

    Inese:
    Tas noteikti būtu neierasti, bet, ja padomā un aizdomājas dziļāk, es domāju tas pat būtu vērtīgi, ka ir vīrietis, kurš iesaistās bērnu audzināšanā. Ņemot vērā, cik % daudz bērnu aug bez tēva, šī būtu iespēja saprast, ko nozīmē vīrišķas/tēvišķas rūpes saņemt 🤷‍♀️

    Ko par šo situāciju saka darba likums?

    Atbilstoši darba likumam šāds bērnudārza vadītājas lēmums ir uzskatāms par diskriminējošu un nepieļaujumu, tāpēc Kristapam ir tiesības vērsties tiesības sargājošās iestādēs! Darba likuma 26. panta 5. daļa nosaka, ka tieša diskriminācija pastāv, ja salīdzināmā situācijā attieksme pret personu saistībā ar tās piederību pie noteikta dzimuma ir, bija vai var būt mazāk labvēlīga nekā pret citu personu.

    Savukārt Darba likuma 32. pants paredz arī to, ka darba sludinājums (darba devēja paziņojums par brīvajām darba vietām) nedrīkst attiekties tikai uz vīriešiem vai tikai uz sievietēm, izņemot gadījumu, kad piederība pie noteikta dzimuma ir attiecīgā darba veikšanas vai attiecīgās nodarbošanās objektīvs un pamatots priekšnoteikums. Par šī panta pārkāpšanu var piemērot sodu.

    Kas attiecas uz vecāku iebildumiem, ja viņiem nepatīk kāda bērnudārza darbinieka dzimums vai vecums, arī tie ir juridiski nepamatoti un diskriminējoši. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē