• Veselīgas brokastis augošam bērna organismam

    Uzturs bērniem
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    18. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ko ēdīsim brokastīs? Brokastis bērna augošajam organismam ir svarīgākā ēdienreize. Taču, lai mazais ik rītu brokastotu ar prieku, vecākiem jāpiedāvā ne vien veselīgs, bet arī daudzveidīgs uzturs. Konsultē uztura speciāliste Lizete Puga.

    Sātīgi un veselīgi

    Ir bērni, kas grib ēst brokastis uzreiz pēc pamošanās, citi labprātāk brokasto tikai pēc 40 minūtēm. «Tomēr būtu svarīgi ieturēt brokastis pirmās stundas laikā pēc pamošanās. Ja ģimenei neizdodas pabrokastot kopā mājās, bērns veselīgu brokastu uzkodu var arī apēst pa ceļam uz bērnudārzu vai skolu,» iesaka uztura speciāliste Lizete Puga.

    Brokastīs var gatavot gan siltos, gan aukstos ēdienus, taču pats galvenais, lai tie būtu vērtīgām uzturvielām bagāti un saturētu saliktos ogļhidrātus, kas papildinās organisma enerģijas rezerves un nodrošinās ilgāku sāta sajūtu. Saliktie ogļhidrāti, kas atrodami pilngraudos, dārzeņos un augļos, organismā sadalās lēnāk nekā vienkāršie ogļhidrāti – baltie milti, mannas putra, produkti ar augstu cukura koncentrāciju, saldi jogurti, brokastu pārslas, bulciņas, biezpiena sieriņi, sulas un konfektes.

    Pilnvērtīgs brokastu ēdiens būs dažādu graudaugu putras, pilngraudu pankūkas, maizītes, kas papildinātas ar vērtīgām piedevām, mušļi, augļu vai ogu smūtiji ar riekstiem vai auzu pārslām.

    Labs olbaltumvielu avots ir olas. «Taču tikai olbaltumvielas vien nedos enerģiju, tāpēc klāt var piedāvāt pilngraudu maizi, dārzeņu salātus, kādu augli.» Bērnu iemīļotos biezpiena sieriņus uztura speciāliste gan iesaka atstāt brīvdienām vai svētku dienām, jo tas ir deserts, kura sastāvā ir divas tējkarotes cukura un tikpat daudz tauku. Starp citu, veselīgus biezpiena sieriņus var pagatavot arī mājās, cukura vietā pievienojot žāvētus augļus.

    Saldu vai sāļu?

    Vienveidīgs ēdiens brokastīs ir viens no iemesliem, kādēļ bērni bieži vien vispār atsakās no rītiem ēst. «Putra ir ļoti veselīga, taču vai paši pieaugušie gan no rīta, gan vakarā gribētu ēst putru?»

    Lai dažādotu ēdienkarti, brokastīs var gatavot gan veselīgus saldos ēdienus, gan arī sāļos. Piemēram, var pagatavot biezpiena plācenīšus ar banānu.

    Tie būs saldi, taču veselīgāki nekā saldie biezpiena sieriņi ar šokolādi un daudz cukura.

    Viens no brokastu ēdieniem, ko iesaka uztura speciāliste Lizete Puga, ir dažādi pilngraudu kēksiņi Tāpat var variēt ar dažādu graudaugu putrām. Starp citu, neapēsto brokastu putru nākamajā rītā var sacept arī kā pankūkas. «Bērniem ļoti svarīgs ir ēdiena izskats. Putra, izcepta pankūkās, mazajiem, iespējams, patiks labāk nekā putra bļodiņā,» iesaka uztura speciāliste. Tāpat nevajag baidīties no ceptiem ēdieniem. «Droši var bērnam brokastīs piedāvāt ceptu olu, taču svarīgi to nepārcept un taukvielas lietot ar mēru (ja pievienosim vienu tējkaroti eļļas, tas jau būs par daudz!). Ēdienu nevajadzētu fritēt!»

    Vai brokastīs bērnam var piedāvāt arī treknākus ēdienus? Uztura speciāliste Lizete Puga skaidro: «Jo tālāku ceļu produkts gājis, jo būs vairāk apstrādāts un neveselīgāks. Ja no rīta bērnam piedāvājam gaļu, tas var būt uz maizītes plānās šķēlēs sagriezts vakariņās gatavotais cepetis vai kotlete, taču cīsiņš jau būs gājis krietni garāku ceļu, turklāt arī bērnu cīsiņi satur ļoti daudz sāls, kas, tieši tāpat kā cukurs, lielā daudzumā bērna organismam ir kaitīgs.»

    Ko dot padzerties?

    Sen zināma patiesība, ka slāpes vislabāk var remdēt ar ūdeni vai nesaldinātu tēju, jo, tiklīdz tējai pievienojam cukuru vai medu, tas jau ir kā ēdiens. Uztura speciāliste Lizete Puga iesaka mājās no saldinātiem dzērieniem izvairīties. Līdz divu gadu vecumam bērnam nevajadzētu dot arī kakao, jo tas var radīt agrīnu pieradumu pie kofeīna.

    Augsts cukura līmenis ir arī augļu sulās (īpaši sulas dzērienos un nektāros). Turklāt viena glāze augļu sulas pielīdzināma veselam apelsīnam vai ābolam, arī glāze piena arī pielīdzināma ēdienam.

    Ja bērnam brokastīs piedāvā kādu no šiem dzērieniem, svarīgi izdzert ne vairāk kā 100 vai 150 ml. «Tieši sulas, piena, saldas tējas vai pat liela daudzuma ūdens izdzeršana ēšanas laikā ir viens no iemesliem, kādēļ šķiet, ka bērnam nav apetītes, – kuņģis tiek aizpildīts ar šķidrumu, puncis ir pilns, un brokastu ēdienam vienkārši vairs nav vietas. Taču sāta sajūta pēc tam būs ļoti īslaicīga,» skaidro uztura speciāliste.

    Ja bērns negrib ēst brokastis

    Ja mazais neiet dārziņā un uzreiz pēc pamošanās vēl negrib ēst, brokastis var piedāvāt pēc kāda laiciņa – iespējams, bērns vēl nav kārtīgi pamodies un nejūt izsalkumu. Ja mazais apmeklē bērnudārzu, brokastis noteikti jāietur vai nu mājās, vai dārziņā.

    Ja bērns nepaēdīs, vēderiņš būs tukšs līdz pat pusdienlaikam.

    «Labāk piecelties nedaudz ātrāk un atrast laiku brokastīm mājās. Taču tām noteikti jābūt pilnvērtīgām, un brokastis nevajadzētu aizvietot ar našķiem, cepumiem vai saldo sieriņu. Bērnam var piedāvāt banānu, kas arī ir ātrs un veselīgs brokastu ēdiens, kādu maizīti vai kēksiņu, ko ērti paņemt rociņā.»

    Zināji?

    Pētījumos pierādīts, ka regulāra brokastu ēšana uzlabo bērna koncentrēšanas spējas un vairo kognitīvo funkciju, uzlabo garastāvokli, kā arī palīdz saliedēt ģimeni. Jo veselīgākas brokastis, jo veselīgākas būs arī dienas pārējās ēdienreizes un samazināsies vēlme našķēties starp ēdienreizēm.

    Padomi veselīgākām brokastīm

    • Sāli var aizvietot ar garšaugiem, cukuru – ar augļiem vai ogām.
    • Ieviešot uzturā pilngraudu miltus, sākumā tos var pievienot ēdienam proporcijā pusi uz pusi ar baltajiem miltiem, pamazām palielinot pilngraudu miltu daudzumu. Auzu pilngraudu milti ir saldenāki nekā, piemēram, rudzu milti un bērnam garšos labāk. Šādi var jaukt arī saldinātos un bezpiedevu jogurtus.
    • Brokastu ēdienu var pagatavot kopā ar bērnu jau iepriekšējā vakarā. No rīta būs mazāka steiga, bet vakarā – jauki pavadīts laiks ar ģimeni.
    • Brokastīm ir piemēroti arī ēdieni, ko bērns var paņemt rokās. Tos būs ērti ēst arī tad, ja sanācis aizgulēties un brokastis jāietur pa ceļam.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē