• Vēnu varikozes profilakse grūtniecības laikā

    Slimības
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    10. septembris, 2009
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Pirmie vēnu mezgliņi uz kājām nereti parādās tieši grūtniecības laikā. Ko ar tiem darīt? Konsultē fleboloģe SANDRA PRĀVE.

    Grūtniecība un varikoze

    Grūtniecības laikā vai pēc tās hormonālā līdzsvara izmaiņu dēļ atslābst visa gludā muskulatūra, arī vēnu sieniņu plānais muskuļu slānītis. Vēnas vairs nespēj sarauties, tās izspiežas un pēc tam redzamas arī zem ādas. Turklāt, augot lielākam puncim, palielinās dzemde un reizē ar to spiediens mazajā iegurnī, tiek traucēta venozā attece.

    Dažkārt vēnu vai kapilāru zari, kas saskatāmi grūtniecības laikā, pēc tam mēdz izzust, taču tas nenozīmē, ka problēma ir atrisināta. Vēnu sieniņas jau ir izstieptas, un nākamās grūtniecības laikā varikoze saasināsies, jo plānais asinsvada sieniņas muskuļu slānītis vairs nespēj atjaunot elastību.

    Varikozi ietekmē arī iedzimtība. Ja abiem sievietes vecākiem ir varikoze, tad iedzimtības drauds ir 90 procenti. Ja varikoze ir vienam no vecākiem, iespēja, ka meitai slimība var iedzimt, ir 30 procenti. Sievietei, kurai varikoze ir iedzimta, visbiežāk tieši grūtniecības laikā parādīsies pirmās varikozes pazīmes.

    Ja uz kājām sāk parādīties kaut vai nelieli vēnu mezgliņi, jādodas uz pārbaudi, jo nereti mēdz būt bojātas lielās vēnas, kaut arī vizuālais defekts ir neliels. Vēnu stāvokli pārbauda ar ultraskaņas metodi (Ls 12–14). Pārbaude ir pilnīgi nesāpīga, ilgst aptuveni 30 minūtes, speciālista ieteikumus pacients saņem uzreiz. Pārbaudi var veikt arī grūtniecības laikā, tā ir nekaitīga un neatstāj iespaidu uz auglīti.

    Profilakse – kustības un atpūtu kājām!

    Pēc pārbaudes ārsts ieteiks profilakses pasākumus.

    * Regulāras pastaigas, izvairoties no ilgstošas sēdēšanas vai stāvēšanas.

    * Ja darbā ilgstoši jāsēž, kājas jācenšas turēt pēc iespējas augstāk un kustināt pēdas, lai darbotos apakšstilbu muskuļi.

    * Ja jāstrādā stāvus, var censties pastaigāt šurpu turpu vai pusdienu pārtraukuma laikā atvēlēt kaut piecas minūtes intensīvai staigāšanai.

    * Pēc iespējas biežāk atgulties un sasliet kājas gaisā, lai nodrošinātu labāku asins atteci.

    * Grūtniecēm, kurām ir liels varikozes risks, iesaka valkāt kompresijas zeķes. Piemērotāko kompresijas zeķu veidu ieteiks ārsts.

    * Ja grūtniecības pēdējie mēneši ir vasarā, pēc iespējas biežāk iebrist līdz kāju lieliem ūdenī un raitā solī staigāt. Tā būs laba masāža kāju un pēdu vēnām un asinsvadiem.

    Ievērojot profilakses pasākumus un valkājot kompresijas zeķes, vēnu stāvoklis nepasliktinās.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē