• Vēl negribu nākamo! Kāda ir droša kontracepcija zīdīšanas laikā?

    Kontracepcija pēc dzemdībām
    Linda Sārts
    11. decembris, 2013
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai zīdīšana ir droša aizsardzība, lai neiestātos jauna grūtniecība? Sevišķi iecienīts šis izsargāšanās veids ir māmiņām, kuras atbalsta dabisku kontracepciju. Kādi vēl ir kontracepcijas varianti barojošai māmiņai? Konsultē ginekoloģe Māra Zumente.

    Uz krūts barošanu nevar paļauties

    «Zīdīšana pilnībā nepasargā sievieti no iespējas apaugļoties. Par piemēru varu minēt pacienti, kurai nesen piedzima dvīnītes. Trešo mazuli viņa apzinīgi baroja ar krūti (medicīniski to sauc par pilna apjoma zīdīšanu, kad ievēro striktu bērna ēdināšanas režīmu), tomēr palika stāvoklī. Un nu ģimenē aug jau pieci bērni! Šis nav vienīgais gadījums, kad tā noticis,» stāsta Dr. Zumente. Ja nav menstruāciju, sievietei nav nekāda atskaites punkta, savukārt, ja menstruācijas ir atsākušās, tas ir rādītājs, ka aptuveni pirms divām nedēļām bijusi iespēja palikt stāvoklī… Kad māmiņa bērnu baro ar krūts pienu, vairāk izstrādājas hormons prolaktīns. Tas ir galvenais hormons, kas ražo pienu, līdz ar to organismam var nepietikt enerģijas ražot tos hormonus, kas atbildīgi par ovulāciju. Un tomēr nekad īsti nevar zināt, kurā brīdī organisms saņemas un piestrādā arī uz ovulācijas pusi. Varbūt mazulis sācis mazāk zīst, varbūt māmiņa ir vairāk atpūtusies, un var gadīties, ka ovulācija notiek. Zīdīšanu kā kontracepciju var izmantot tās sievietes, kurām nav iebildumu laist pasaulē vienu mazuli pēc otra, ja gadījumā tā sanāk. Savukārt, ja sieviete skaidri apzinās, ka nevēlas nākamo bērnu, prātīgi būtu izvēlēties drošu kontracepcijas metodi un nākamo bērnu plānot pēc kāda laika. Sievietei arī jāzina, ka, iestājoties jaunai grūtniecībai, uzreiz jāsamazina krūts barošana jau esošajam mazulim. Turklāt jārēķinās, ka pašas organisms nav vēl atkopies pēc iepriekšējās grūtniecības, dzemdībām, negulētām naktīm. Sievietes dzīves režīms pilnībā ir pakļauts bērnam, nevis pašai, tāpēc kontracepcijas jautājums ļoti atbildīgi jāpārdomā.

    Spermicīdi – tieši pirms dzimumakta

    Populārākā kontracepcijas metode, ko iesaka jaunajām māmiņām drīz pēc dzemdībām, ir izsargāšanās ar spermicīdiem. Latvijas aptiekās šis preparāts nopērkams ar vienu nosaukumu – Farmatex. Tas var būt krēma, svecīšu, vaginālo kapsulu vai tablešu veidā. Atkarīga no tā ir arī preparāta cena. Spermicīdus ievada makstī tieši pirms dzimumakta, un to drošība ir aptuveni 81–82%, kas bērna barošanas jeb laktācijas laikā ir pietiekami augsts rādītājs. Preparāts ir vienreizējs kontracepcijas līdzeklis, tas nav jālieto ik dienas, bet tikai dzimumakta laikā. Spermicīdi neatstāj negatīvu iespaidu ne uz mammas organismu, ne uz pienu. To blakusparādība var būt alerģiska reakcija gan sievietei, gan vīrietim. Biežāk un vairāk tā mēdz izpausties vīriešiem, kad var sākties nieze, dedzināšana un citas nepatīkamas sajūtas. Taču tas negadās bieži.

    Vecais labais prezervatīvs

    Arī prezervatīvs zīdīšanas periodā ir piemērota kontracepcija, jo arī tas jālieto tikai dzimumakta laikā. Un, protams, tas ir bez jebkādām negatīvām blakusparādībām, ja vien par tādām neuzskata individuālu nepatiku. Vienīgais teorētiskais mīnuss – prezervatīvs ir absolūti nedrošs, ja pēkšņi mīlēšanās laikā saplīst. Tomēr par labu prezervatīviem jāatzīmē, ka pēdējā laikā tos ražo aizvien izturīgākus un kvalitatīvākus. 

    Atceries: Ja baro mazuli ar krūti, tu nedrīksti lietot ne kontraceptīvos plāksterus, ne vaginālos riņķus, jo abi satur kombinētos hormonus!

    Meklējam ovulāciju!

    Māmiņas, kas priekšroku dod iespējami dabiskai izsargāšanās metodei, no grūtniecības var izvairīties, nosakot ovulācijas dienas. Aptiekās nopērkami ovulācijas noteikšanas testi. Ja tos veic ilgstoši, sieviete sāk izprast savu organismu pēc dažādām pazīmēm. Tomēr jaunajai māmiņai mazuļa dēļ ir saspringts dzīves ritms, tāpēc nav viegli regulāri veikt testus un vērot ovulāciju. Tas ir derīgi, bet sarežģīti, jo prasa daudz laika. Turklāt jāzina, ka sastopamas arī tā sauktās ekstraovulācijas jeb papildu ovulācijas. Tās bieži notiek absolūti netipiskos laikos – īsi pirms vai tūliņ pēc menstruācijām – laikā, kad sieviete apzinās, ka nu var droši mīlēties bez izsargāšanās. Bet paliek stāvoklī! Daktere Zumente uzsver, ka viņas praksē bijušas daudzas šādas pacientes, tāpēc paļauties tikai uz ovulācijas dienas noteikšanu ginekoloģe neiesaka.

    Hormonālā kontracepcija

    Krūts barošanas laikā pieļaujama tikai viena veida hormonālā kontracepcija – gestagēnu saturoši preparāti jeb minipilles (no Ls 4 līdz 10 – dažādi ražotāji, dažādi preparāta sastāvi). Kombinētos hormonu preparātus, kas satur gan estrogēnu, gan gestagēnu, šajā laikā lietot ir aizliegts! Minipilles nesatur estrogēnus, tāpēc nekaitē mātes pienam. Gestagēns sabiezina dzemdes kakla gļotas un tādējādi aizkavē spermatozoīdus, neļaujot tiem sasniegt olšūnas. Tāpat tas padara dzemdes iekšējo sieniņu plānāku, līdz ar to tajā nav iespējams ieligzdoties apaugļotai olšūnai. Dažos gadījumos šis preparāts neļauj notikt ovulācijai. Minipilles 99% gadījumu uzskata par efektīvu kontracepciju. Galvenais trūkums – tabletes jālieto katru dienu vienā noteiktā laikā, ar precizitāti līdz trim stundām. Tās var radīt neregulāras menstruācijas, kā arī asiņošanu menstruāciju starplaikos, izraisot bažas par grūtniecības iestāšanos.

    Spirāli – vara vai hormonālo?

    Lai izvairītos no apaugļošanās, zīdīšanas laikā sieviete var izvēlēties arī spirāles (jeb intrauterīnās sistēmas) ievietošanu dzemdes dobumā. Ir metāliskas un hormonālas spirāles, un tās ievada tikai ārsts.

    • Latvijā pieejama tikai viena veida hormonālā spirāle – Mirena. To veido cilindrs, ko gatavo īpašā procesā, un tas ir roku darbs, tāpēc spirāle ir diezgan dārga. Cilindrā ievietots hormons levonorgestrels, kas piecus gadus katru dienu ar pulksteņa mehānisma precizitāti izdala aptuveni 20 mikrogramu šā hormona. Mirena nodrošina, ka sabiezinās dzemdes kakla gļotu korķis, tāpēc spermatozoīdi nevar iekļūt dzemdē. Tāpat tā kavē spermiju kustību dzemdē un olvados un rada plānu un neaktīvu gļotādu, kas neļauj olšūnai ieligzdoties. Tādējādi sievietei nav jeb tikpat kā nav menstruālās asiņošanas. Hormonālās spirāles efektivitāte ir ļoti augsta, teju pielīdzināma sterilizācijai, tikai atgriezeniskai. Parasti menstruālais cikls un auglība atgriežas uzreiz pēc spirāles izņemšanas. Turklāt tai nav kontrindikāciju no hormonu puses, proti, sievietes pienam tas nekaitē. Taču, pirms jaunā māmiņa izvēlas šo kontracepcijas veidu, jābūt skaidrībā, cik ilgu laika posmu viņa plāno bez bērniem. Nav jēgas likt spirāli, ja, piemēram, sieviete vēlas barot mazo līdz gada vecumam un pēc tam plāno nākamo bērniņu. Savukārt, ja viņa skaidri zina, ka vismaz četrus piecus gadus nevēlas palikt stāvoklī, tad tas ir rentabli. Mirenas maksimālais darbības ilgums ir pieci gadi, un tā ieteicama sievietēm, kam ir ilgas menstruācijas, jo vienlaikus pasargās no lieliem asins zaudējumiem.
    • Vara spirāles priekšrocība – arī droša kontracepcijas metode un salīdzinoši krietni lētāka. Varētu derēt tām sievietēm, kam ir aizspriedumi pret hormonu lietošanu un kas uzskata, ka menstruālais cikls ir veselīgas sievietes apliecinājums. Taču metāla spirāle var radīt blakusparādības – var būt spēcīgāka un ilgāka asiņošana. Šo spirāli ieteicams ievietot tad, ja māmiņa vēlas nākamo bērnu diezgan ātri – pēc diviem trim gadiem.

    Kontraceptīvā injekcija

    Jaunās māmiņas drīkst lietot arī injekcijas, jo tās satur tikai progesteronu. Injekcijas priekšrocība – tā pasargā sievieti no apaugļošanās 8–12 nedēļas (maksā aptuveni Ls 3–4). Taču Dr. Zumente uzsver, ka šis kontracepcijas veids nav sevišķi izplatīts, jo ir visai nekoordinējams process. Piemēram, ja ārsts pacientei ievada Mirenu un pēc kāda laika ir redzams, ka sievietei no tās radušās nevēlamas blakusparādības, tās var ātri likvidēt, spirāli izņemot. Taču, ja veikta injekcija uz 3 mēnešiem un sieviete slikti jūtas (var būt neregulāras asiņošanas, galvassāpes, jutīgas krūtis, svara pieaugums, pinnes, sāpes vēderā), viņai šos trīs mēnešus nāksies pieciest slikto pašsajūtu, jo to nevar apturēt vai izbeigt. Tad var mēģināt dot kādus citus hormonus, lai viņa justos labāk, taču tos savukārt nedrīkst lietot mazuļa barošanas laikā. Veicot sievietei kontraceptīvo injekciju, ārsts vienmēr riskē, jo nekad nevar paredzēt, kā konkrētā sieviete uz šo injekciju reaģēs. Injekciju drīkst veikt tikai ģimenes ārsts vai ginekologs!

    Avārijas kontracepcija

    Ja sievietei atsācies menstruālais cikls un dzimumakta laikā notikusi avārija, piemēram, plīsis prezervatīvs, vai arī sieviete aizmirsusi iedzert hormonālo tableti, drīkst izmantot avārijas kontracepciju (Postinors, Eskapelle – Ls 13, bezrecepšu medikaments.). Hormons, ko sieviete uzņem ar avārijas kontracepciju, piena veidošanos nenomāc, taču tajā nokļūst gan. Tāpēc vismaz 48 stundas pēc tā lietošanas bērnu pie krūts nedrīkstētu likt. Šī kontracepcija ir spēcīga, jo jāpanāk asiņošana un hormonu izmaiņas organismā tā, lai neiestātos grūtniecība. Šāda hormonu trieciendeva nonāk arī pienā. Līdzīgi būtu, ja mamma saindētos ar pārtiku – arī tad barošana ar krūti būtu uz laiku jāpārtrauc, lai nenodarītu pāri mazajam. Avārijas kontracepcija var izraisīt menstruācijas, taču ne vienmēr.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē