• Vai vienreizējo 500 eiro pabalstu var ieturēt parādu dzēšanai?

    Bērns un nauda
    Santa.lv
    Santa.lv
    10. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā atzīst paši Tiesu izpildītāji, viens no biežākajiem jautājumiem, ko viņi saņem pēdējo nedēļu laikā — vai no vienreizējā 500 eiro pabalsta var tikt ieturēta nauda parādu dzēšanai?

    Viens no ikdienā biežāk sastopamajiem gadījumiem, kas izraisa pastiprinātu interesi un rada ļoti daudz jautājumu parādniekiem ir naudas summu apķīlāšana bankas kontā. Tostarp tiesu izpildītājiem tiek jautāts, kāpēc kontā nav saglabāta piekļuve noteiktiem pabalstiem? Kāpēc tiesu izpildītājam pašam nav iespējams pārliecināties dažādās datu bāzēs, kādas summas parādnieks saņem ik mēnesi? Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka norāda, ka pēdējo pāris nedēļu laikā ļoti aktuāls bijis jautājums par Covid-19 vienreizējā ģimenes pabalsta 500 eiro apmērā par katru bērnu saņemšanu situācijā, kad ir nenokārtotas parādsaistības.

    Ir ģimenes, kurās ir parādi, kas nodoti tiesu izpildītājiem. Saskaņā ar esošo kārtību parādnieku konti var tikt slēgti un visi kontā ienākošie līdzekļi tad tiek novirzīti tiesu izpildītājiem parādu dzēšanai, tāpēc daudziem vecākiem aktuāls ir jautājums, vai tā notikt arī arī ar vienreizējo 500 eiro pabalstu par katru bērnu, ko līdz marta beigām izmaksās ģimenēm? 

    Kā jau iepriekš skaidrojusi Labklājības ministrijā, no izmaksātā atbalsta VSAA nekādus ieturējumus neveiks. Un, lai atbalstu nenovirzītu parādu dzēšanai, atbalsta saņēmējam jāinformē tiesu izpildītājs, norādot kontu, kurā atbalsts tiks ieskaitīts. VSAA izziņas šim nolūkam nav jāpieprasa.

    To apliecina arī Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka, uzsvērot, ka pēc valdības koalīcijas sadarbības sanāksmē panāktās vienošanās par pabalsta izmaksu ģimenēm 500 eiro apmērā par katru bērnu tika saņemti vairāki jautājumi no parādniekiem, vai šo pabalstu tiesu izpildītāji drīkstēs ieturēt parādu dzēšanai.

    “Ieturējumus no šī pabalsta tiesu izpildītāji neveiks, jo tas ir vienreizējs pabalsts, kas paredzēts atbalsta sniegšanai ģimenēm ar bērniem Covid-19 krīzes radīto apstākļu mazināšanai. Tomēr, lai tiesu izpildītājs tehniski spētu nodrošināt to, ka pabalsts netiek ieturēts, parādniekam ir laikus jāinformē savs tiesu izpildītājs, ka viņš šādu pabalstu saņems, jo tiesu izpildītājs pats nevar nevienā datu bāzē iegūt informāciju par to, vai parādnieks saņem noteikta veida pabalstus. Šādu informāciju zina tikai pats parādnieks. Tāpēc ir ļoti svarīgi, ka parādnieks laikus informē savu tiesu izpildītāju, jo īpaši šajā gadījumā, kad parādnieks skaidri zina, ka martā saņems no valsts pabalstu ģimenēm 500 eiro apmērā par katru bērnu,” pauž Iveta Kruka.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē