• Uz SUP dēļa kopš dzimšanas

    Attiecības
    Linda Paulauska
    24. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personīgā arhīva
    Elīna Gusāre (31) un Vents Strautmanis (34) savu dzīvi saista ar SUP dēļu un kajaku ūdenstūrismu. Viņu ikdiena rit uz ūdens dažādās Latvijas vietās. Šāds dzīvesveids varētu šķist nesavienojams ar mazu bērnu audzināšanu, taču viņi ir pielāgojuši apstākļus tā, lai pusotrgadīgā Elizabete un vien piecus mēnešus vecā Elza ģimenes aktīvajā ikdienā vienmēr būtu līdzās.

    Uz jautājumu, kā nonācāt līdz ūdenstūrismam, abi stāsta, ka jau kopš agras bērnības viņus ir saistījusi daba. Vents dzimis un audzis Talsos, bērnībā daudz laika pavadījis pie dabas un jau gada vecumā iemācījies peldēt. Skolā aizrāvies ar ornitoloģiju. «Aktīvi iesaistījos Latvijas Ornitoloģijas biedrības reģionālajā grupā, kas tika izveidota Talsu novada muzejā. Visu brīvo laiku pavadīju putnu vērošanas pārgājienos,» atminas Vents.

    Vēlāk viņu ieinteresēja auto nozare, viņš apguvis autotransporta speciālista profesiju – sācis strādāt par automehāniķi, pamazām kļuvis par uzņēmuma līdzīpašnieku, pēc laika pats ir dibinājis uzņēmumu.

    Pamazām karjera auto jomā uzņēma apgriezienus – Vents kļuva par starptautiska autonomas biznesa vadītāju. Viss ritējis daudzsološi, bet Vents atzīst: «Birojs un dārgs pulkstenis ir forši, bet es biju tālu prom no sevis.»

    Dzīvē bija iestājies periods, kad ārēji viss šķita skaisti, bet patiesībā Vents juties nelaimīgs. Tas sakrita ar laiku, kad viņš nopirka savu pirmo SUP dēli. Tolaik tie bija ļoti dārgi un nepopulāri. Ventam iepatikās, viņš iegādājās astoņus dažādus dēļus, līdz atrada labāko. Sajūtot SUP izbraucienu baudu, viņš nolēma iepazīstināt ar to arī citus: «Man vienmēr paticis būt kompānijā. Jaunības gados draugiem un paziņām organizēju laivu braucienus. Patika plānot maršrutus, koordinēt, organizēt grupas. 2017. gadā nolēmu iepazīstināt draugus ar SUP dēļiem, organizējot pirmo kolektīvo izbraucienu. Patika visiem.» Vēlāk Vents sācis piedāvāt SUP izbraucienus plašākam lokam: «Izveidoju lapu sociālajos tīklos un par simbolisku samaksu piedāvāju piedalīties grupu izbraucienos. Tolaik tas bija tikai hobijs.»

    Elīna ir uzaugusi Saulkrastos – mežs un ūdens bija viņas dzīves neatņemama sastāvdaļa.

    Viņa izbauda katru mirkli dabā un uzsver, cik nozīmīgi ir par to rūpēties, saglabāt tīru un cienīt.

    Elīna vienmēr centusies dabu ienest arī mājās – viņai patīk gleznot, savos darbos iekļaujot dabā atrastus materiālus, piemēram, putnu spalvas, ziedus un pat citu atstātos stiklus un bundžas. Savulaik viņa aizrāvās ar niršanu, ir ieguvusi niršanas sertifikātu. Pēc vidusskolas studējusi gan vadības zinātni, gan vides zinātni, kur ieguvusi maģistra grādu. Profesionālās darba gaitas bija saistītas ar finanšu nozari, bet brīvais laiks tika pavadīts pārgājienos un dabas vidē. Neilgi pirms satika Ventu, Elīna bija devusies izbraucienā ar SUP dēli un smejot stāsta: «Man ļoti iepatikās. Jau domāju, ka pašai būtu jāiegādājas SUP dēlis, bet drīz vien satiku Ventu…» Tas notika 2020. gadā – abi uzreiz saprata, ka viņiem ir daudz kopīga. Brīvo laiku pavadījuši uz ūdens gan divatā, gan grupām organizējot izbraucienus. Visur līdzās bijis Elīnas suns Bruno, kurš arī gana labi juties uz SUP dēļa. Drīz vien abi izveidoja uzņēmumu Boards You, un tūlīt jau ģimenē pieteicās vecākā meitiņa.

    Ar bērniem aktīvā ikdienā

    «Mēs esam ļoti līdzīgi domājoši arī ģimenes veidošanā un vienojāmies, ka līdz ar bērnu ienākšanu savu dzīvesveidu nemainīsim,» skaidro Vents. Arī grūtniecība nebija šķērslis aktīvam dzīvesveidam. Elīna stāsta: «Koncentrējāmies uz jaunā uzņēmuma attīstību.

    Lai gan bija grūtniecība, es devos SUP braucienos gan rudenī, gan ziemā, gan pavasarī.

    Janvārī, esot sestajā grūtniecības mēnesī, bijām SUP braucienā – kaut arī ūdeni jau klāja ledus kārta. Vēlākā grūtniecības laikā vairs nebija iespējams doties ar dēļiem ūdenī, jo upes bija aizsalušas, bet mēs varējām doties mežu pārgājienos. Līdz pat dzemdībām biju ļoti aktīva.» Pavasarī ģimenei pievienojās meitiņa Elizabete, un jau divu nedēļu vecumā viņa devās pirmajā izbraucienā uz SUP dēļa.

    Vents piebilst: «Mūsu uzņēmums uzplauka – kļuvām pazīstamāki, arvien vairāk cilvēku piedalījās grupu izbraucienos, atvērām arī SUP nomu upes krastā, iesaistījāmies dažādās izstādēs un izklaides pasākumos. Meitiņa visur bija kopā ar mums, arī ikdienā uz ūdens.»

    Līdz ar Elizabetes ienākšanu ģimenē vajadzēja iegādāties lielāku auto, lai tajā saliktu visas nepieciešamās mantas un arī pārnakšņotu.

    «Pielāgojām arī līdzi ņemamo inventāru – termosu, plīti, apģērbu un visu citu nepieciešamo. Lai zīdainis droši varētu atrasties uz SUP dēļa, sagatavoju speciālu piepūšamu kulbiņu, kura bērnu pasargātu, ja dēlis ūdenī apgāztos. Viss ir realizējams, atliek tikai domāt par bērnam atbilstošu ekipējumu,» atzīst Vents.

    Elīna piebilst: «Mūsu dzīvesveidā svarīga ir bērna peldētprasme un spēja atbilstoši reaģēt ūdenī. Mums ir būtiski, lai bērnam nebūtu šoks, ja nu gadījumā ūdenī tomēr iekristu.» Vents lepni paziņo: «Elizabete jau no divu mēnešu vecuma apmeklē peldēšanas nodarbības un ienirt zem ūdens prot jau no sešu mēnešu vecuma!»

    Sarunas laikā ģimene vairākkārt uzsver, cik svarīga ir drošība, esot uz ūdens kopā ar bērniem.

    Vents atzīst, ka būtisks ir atbilstošs aprīkojums un veselais saprāts, lai būtu droši un komfortabli: «Dažkārt cilvēki ir izbrīnīti, kāpēc mani pārgājienu apavi var maksāt vairākus simtus, taču tā mums ir nepieciešamība. Tāpat ar bērniem – vajadzīgs atbilstošs apģērbs, apavi, guļammaiss. To visu izvēlamies kvalitatīvu.»

    Abām meitām vecuma atšķirība ir tikai viens gads. Uz jautājumu, vai otras meitiņas ienākšana ietekmēja dzīvesveidu, abi gluži vienbalsīgi atbild, ka ne. Vents smejot stāsta, ka nopirkuši vēl lielāku auto, šoreiz busiņu. Elīna pievienojas, sakot, ka tagad līdzi ņemamo mantu ir mazliet vairāk. «Jaunākā meitiņa Elza ūdens izbraukumā pirmo reizi devās jau pusotras nedēļas vecumā.»

    Ģimene kā komanda

    Elīna stāsta, kā praktiski rit ikdiena ar abām meitiņām: «Vasarā ir aktīvākais periods. Dienās un vakaros strādājam SUP dēļu nomā upes piekrastē Carnikavā. Tur meitenes dzīvojas dabā. Elizabete plikām kājiņām pavada visu dienu, turpat iekārtotā vietā čuč diendusiņu, paēd un bauda dzīvi. Jaunākā arī guļ mums tuvumā vai man slingā.

    Mazulīti baroju ar krūti, kad vien viņa vēlas.

    Mēs strādājam ar nomas klientiem, meitenes satiek desmitiem cilvēku katru dienu.

    Nedēļas nogalēs, dažkārt arī nedēļas vidū organizējam SUP dēļu braucienus grupām. Tie notiek dažādās Latvijas vietās. SUP braucieni bieži ir saullēktos vai saulrietos un noteiktos laikos, lai vērotu kādus putnus vai dzīvniekus. Līdz ar to uz konkrēto vietu bieži braucam jau iepriekšējā dienā, nakšņojam dabā, sagaidām grupas, dodamies ūdenī un paši savam priekam paliekam vēl kādu dienu. Vasarā brīvā dabā nakšņojam trīs četras naktis nedēļā.

    Kad nestrādājam ar klientiem, dodamies pārbaudīt jaunos maršrutus un tātad atkal esam uz ūdens.

    Ja vēl paliek brīvs laiks, dodamies pārgājienos. Gada aukstajos mēnešos dzīvesveids ir mierīgāks, tad mums patīk doties meža pārgājienos, uz spa un ir laiks meitām labāk apgūt peldētprasmi nodarbībās. Šajā ziemā arī mazā Elza uzsāka peldētapmācību, lai jau nākamajā vasarā drošāk baudītu SUP izbraucienus.»

    Vents piebilst: «Arī aukstums, lietus un sniegs mūs nebaida. Esam ar Elizabeti nakšņojuši teltī pat sešu grādu temperatūrā. SUP izbraucienus grupām organizējam arī oktobrī un novembrī. Paši uz ūdens esam arī ziemas mēnešos, līdz aizsalušās upes vairs nav iespējams izbraukt. Bērni ir ar mums.»

    Abi stāsta, ka ģimene ir kā viena komanda, jo visu organizē paši un bērni nekur netiek atstāti. Vadot nelielas grupas, visa ģimene dodas uz dēļiem ūdenī, un visbiežāk katrs no vecākiem ir uz sava SUP dēļa ar vienu no bērniem.

    Kad ir lielas grupas, viens no vecākiem dodas ūdenī, bet otrs krastā kopā ar bērniem organizē visu klientu sagaidīšanai.

    Īpašos gadījumos Venta vecāki brauc līdzi un pieskata meitiņas krastā, kamēr abi ar Elīnu strādā ar grupu. Vents atzīst, ka visgrūtākais ir nepārtraukti uzmanīt meitenes: «Lai gan šķiet, ka esmu aizņemts un kaut ko daru, es visu laiku dzirdu un redzu, kur ir meitas. Nepārtraukti viņas uzmanu.»

    Ļaut bērniem dzīvot

    Apkārtējie dažkārt nespēj saprast Venta un Elīnas izvēlēto dzīvesveidu. Esot arī pazaudēti draugi – daļēji tāpēc, ka neizdodas tikties, jo viņi ir ļoti aizņemti, bet daļēji arī tāpēc, ka atšķiras bērnu audzināšanas uzskati.

    Vents atzīst, ka ir draugi, kuri ar bērniem dodas tikai īpaši mazajiem pielāgotās vietās, toties viņi esot absolūti brīvi un pielāgojoties jebkurai videi.

    Arī ģimenes locekļiem mēdz būt dažāds viedoklis. Vents stāsta: «Mana ģimene jau sākumā bija ļoti atbalstoša attiecībā uz mūsu dzīvesveidu. Elīnas mammai bija grūtāk pieņemt, ka dodamies ar bērniem uz ūdens. Viņa uztraucās, bet pamazām pierada. Šobrīd, redzot, cik Elizabete ir labi attīstīta, spēcīga un rūdīta, arī viņa mūs atbalsta.»

    Elīna ir ļoti mierīga un nosvērta. Sarunas laikā viņa uzsver, ka būtiski ir nesatraukties par niekiem: «Manuprāt, sadzīvē ar bērniem ir svarīgi nebūt perfektiem. Ļaut bērniem dzīvot un ļaut arī tētim iesaistīties. Es nesatraucos, ja meitai autiņbiksītes nebūs uzliktas tā, kā es vēlos, vai jebkas cits nebūs pēc mana prāta.» Vents un Elīna stāsta, ka ģimenē nav stingri nodalīti darbi, jo abi dara visu kopā. Vents piebilst: «Ja Elīnai nepieciešams brīvs brīdis, es nesaredzu neko grūtu bērnu pieskatīšanā. Ja vajag, esmu mājās ar meitām. Ja ir jāsakārto kādi darba jautājumi, braucu ar meitām darba darīšanās. SUP braucienos ir bijušas reizes, kad Elīna ir ūdenī kopā ar grupu, bet es krastā ar abām meitām un vēl dažiem klientu mazajiem bērniem.»

    Nepazaudēt sevi

    Vents stāsta, ka ģimenes ar bērniem bieži gribētu dzīvot aktīvāk un pamēģināt jaunas iespējas, taču baidās: «Man jautā, no kāda vecuma bērns var doties SUP izbraucienos. Atbildu, ka jautājums patiesībā ir, kad vecāki paši tam ir gatavi. Bērns uz SUP dēļa var būt jebkurā vecumā!»

    Elīna pauž prieku par meitām: «Viņas ir pieradušas nemitīgi būt starp cilvēkiem un ūdens tuvumā. Lai gan Elizabetei ir tikai pusotra gada, viņa ir ļoti patstāvīga, komunikabla un spēcīga. Vienlaikus Elizabete labi saprot noteikumus. Esmu droša par viņu. Elza vēl ir maza, bet arī viņa aug ar mums un jau kopš dzimšanas ir aktīvā vidē – domāju, ka arī viņa iekļausies un baudīs dabu.»

    Stāstot par savu ikdienu, Elīna dalās, ka viņai nav jādomā, kur speciāli doties ar meitām pastaigāties, kā pavadīt laiku. Vecāki dara to, kas pašiem patīk, un arī meitām ir labi.

    Vienlaikus Vents uzsver, ka došanās ar bērniem SUP dēļu izbraucienos notiek pārdomāti un nav pieļaujama vieglprātība: «Nepieciešamas plašas zināšanas, kuras esmu uzkrājis jau kopš bērnības. Katru maršrutu vajag pārbaudīt. Svarīgas ir zināšanas par ūdenstilpēm, to dziļumu maiņu. Mēs sekojam līdzi hidroloģisko staciju mērījumiem, izvērtējam laikapstākļus.

    Ar bērniem nekad nedodamies dziļās vai krāčainās upēs vai ja nejūtamies pārliecināti.

    Šajā nozarē esmu gadiem, pārzinu ūdens krātuves un to specifiku. Savukārt, lai izbrauciens būtu interesants un izzinošs, ir jāprot pastāstīt un parādīt dažādas dabas norises, pamanīt putnus, dzīvniekus. Esmu šādā dzīvesveidā kopš bērnības, domāju, ka esam uzskatāmi par profesionāļiem šajā jomā.»

    Ar savu stāstu ģimene vēlas iedrošināt citus nepazaudēt sevi līdz ar bērnu ienākšanu ģimenē. Darīt to, kas patīk pašiem, un ļaut bērniem dzīvot līdzās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē