• Speciālisti iesaka: Kā kopt bēbīša maigo ādu

    Slimības
    Kate Beresņeva
    14. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Zīdaiņa āda ir viens no aizsargiem pret dažādām infekcijām un vides kaitējumu. Tās kopšanai jāpievērš īpaša uzmanība un jāievēro mērenība. Veikalu plaukti pilni dažādu ādas kopšanas produktu, bet mazuļa maigajai un trauslajai ādai būs piemēroti vien daži. Noskaidrojam, kuri līdzekļi tiešām ir vajadzīgi. Konsultē: dermatoveneroloģe Sanita Žīgure un kosmētiķe Terēze Beļkova.

    Līdz gada vecumam mazulīšu āda ir īpaša – maiga, plāna un ļoti viegli ievainojama. Bērniņam piedzimstot, vecmāte notīra Vernix caseosa jeb sierveida ziedi (kas mammas vēderā pasargājusi mazuļa ādu no izmirkšanas), un āda nonāk citā, tai pavisam neierastā, sausā vidē. Pirmos trīs mēnešus bērna āda mācās pierast pie jaunās vides un tikai pēc gada vecuma kļūst vairāk nobriedusi. Pirmajos dzīves mēnešos veidojas katra bērna unikālais mikrobioms, kas būs viņa ādas dabiskā aizsargbarjera. Tāpēc pirmais gads ādas kopšanā ir ļoti īpašs un ādas kopšanas līdzekļi jāizvēlas ļoti rūpīgi un atbildīgi, kritiski izvērtējot produkta sastāvu. Jāpatur prātā, ka viss, kas tiek klāts uz zīdaiņa maigās, plānās ādas, viegli izkļūst tai cauri un nonāk asinsritē.

    Vannošanās un dušas želejas

    Mazuļa vannošana un peldināšana (vēlams pēc nabas sadzīšanas) ir veids, kā ādai papildus dot ūdeni un palīdzēt saglabāt mitruma līmeni tajā. Vannošanās galvenais uzdevums nav mazuli mazgāt vai attīrīt ādu, jo bēbītis ir tīrs, – higiēna tiek uzturēta rīta tualetē, iztīrot visas ādas krociņas un actiņas. Tāpēc pirmajos mēnešos vannas ūdenim nekas nav jāpievieno, mazo var peldināt tīrā ūdenī. Nav jāizmanto arī tādi attīrošie līdzekļi kā ziepes vai dušas želeja, jo mazulīša āda ir tīra un šo produktu sastāvs lielākoties plānai ādai ir pārāk agresīvs. Ja vien āda nav iekaisusi un nav nepieciešama antibakteriāla iedarbība, arī zāļu tēju novārījumus vannai nepievieno.

    Tā kā tējas satur tanīnu, pievienotas ūdenim, tās sausina ādu.

    Ja mazulis tiek vannots ūdenī ar zāļu tēju novārījumu, pēc peldes āda jāmitrina ar īpašu zīdaiņiem paredzētu losjonu. Vannošanās gan nav ieteicama pārāk bieži, jo var padarīt mazuļa ādu sausu un vakara pelde ar domu mazulim sagādāt mierīgāku aizmigšanu var izvērsties pretēji – ādas kairinājuma dēļ bēbītis var būt nemierīgs. Ja bērna āda ir sausa, vannas ūdenim var pievienot mīkstinošu emulsiju (eļļu ūdenī), kuras sastāvā ir vairāk nekā 50% lipīdu. 

    Vai vajadzīgi arī krēmi?

    Losjonu uzklāj uz ādas pēc ūdens peldēm, īpaši tas ieteicams, ja āda ir sausa. Ja mazuļa āda ir vesela, nav lielas vajadzības to regulāri smērēt ar losjonu. Ikdienas lietošanai vēlams izvēlēties krēma vai losjona tipa ādas kopšanas līdzekli, nevis ziedi. Ādas kopšanas līdzekļu sastāvā būs vielas, kas palīdzēs saglabāt ādas virskārtas struktūru un nesausinās to. Lai pārliecinātos, vai krēms mazuļa ādai būs piemērots, vispirms to vēlams uzklāt uz bērna apakšdelma iekšējās malas, kur āda ir plānāka, un pavērot reakciju. Arī mamma pati sev var uzklāt izvēlēto krēmu. Tikai tad, ja droši var teikt, ka krēms nerada izmaiņas ādā, to var smērēt uz sausajiem laukumiem vai visa ķermeņa.

    Tā kā katrs mazulis ir īpašs, nevajadzētu paļauties uz ieteikumiem, ka draugu un kaimiņu bērniem kāds krēms palīdzējis.

    Kopšanas līdzekļi pārdomāti jāizvēlas vecākam pašam un jāvēro, kā uz to reaģē bērna āda. Ja sausuma pleķi pēc mitrinošo krēmu lietošanas nepāriet, labāk vērsties pēc padoma pie ārsta. Ādas sausumu var veicināt arī laikapstākļi. Ja ārā ir rudenīgi drēgns un lietains, bet telpās gaiss ir sauss, āda var kļūt sausāka, tad ieteicams to papildus mitrināt ar kopšanas līdzekļiem.

    Vēl jāpatur prātā, ka eļļas nav kopšanas krēms. Zīdaiņiem paredzētu eļļu var izmantot, lai mīkstinātu sakaltušas ādas kreveles, iztīrītu krociņas, notīrītu kaut ko, kas ir pielipis pie ādas.

    Lai gan var šķist, ka āda no eļļas ir maiga un mirdzoša, eļļa nesūcas cauri ādas porām un mazuļa āda neprot eļļu pieņemt.

    Ja bēbīti ved uz masāžām, vienmēr vērts pārliecināties, vai speciālists izmanto neitrālas masāžas eļļas, īpaši, ja mazulīša āda ir jutīga. Var izmantot sterilu olīveļļu.

    Matu mazgāšana 

    Mazgājot matus, tiek mazgāta arī galvas āda. Vajadzība pēc šampūna pirmajos mēnešos ir tikai tad, ja mazajam ir piena krevele. Tad var izmantot speciālu šampūnu, kas palīdz piena kreveles tīrīšanā. Vēlāk, kad pamazām sāk rasties vajadzība matus izmazgāt, jālieto zīdaiņiem paredzētie šampūni.

    Jāatceras, ka no piena kreveles nevar atbrīvoties tikai ar mehānisku tās notīrīšanu. Tās ir ādas kārtas, kas nav tikušas galā ar sevis atlobīšanas funkciju un funkcionē kā aizsargkārta. Ja to mehāniski plēš nost, tiek norauta ādas virsējā kārta, ar kuru tā sevi saudzē. Jaunās ādas kārtas satiekas ar gaisu, un lobīšanās turpinās. Lai no piena kreveles atbrīvotos, jālieto taukvielas, krēmi, kas ādu mīkstina.

    Tikai zīdaiņiem domāta kosmētika

    Pirmajos mēnešos bēbīšu ādai ir neitrāla reakcija, savukārt no gada vecuma ādas reakcija ir tikpat skāba kā pieaugušajiem. Tāpēc bērniem pēc gada vecuma nevajadzētu lietot zīdaiņiem paredzētu ķermeņa kopšanas kosmētiku! Reizēm pieaugušie kļūdaini domā, ka, piemēram, sausai ādai labāk būtu izvēlēties zīdaiņu ziepes, jo tās ir maigākas. Tomēr šīs ziepēm būs neitrāla reakcija – rezultātā sausā āda vēl vairāk cietīs un būs vieglāk ievainojama, veidosies kairinājuma reakcijas vai nieze. Tas pats attiecas uz visiem ādas kopšanas līdzekļiem, jo to sastāvs piemērots ādas īpašībām konkrētajā vecumposmā.

    Mānīgais 0% mārketings

    Arī tad, ja bēbīšu kosmētikas iepakojumu rotā liels uzraksts 0% smaržvielu vai 0% parabēnu, sastāvs tik un tā ir rūpīgi jāizpēta. Pat produkta atrašanās aptiekas vai bioveikala plauktā vēl nenozīmē, ka tas būs brīvs no nevēlamām vielām. Reizēm īpaši tiek izcelta kāda no aktīvajām sastāvdaļām, tomēr der atcerēties, ka kosmētisko līdzekli veido ap 10% aktīvo sastāvdaļu, pārējie 90% vielu ir līdzekļa bāze jeb pamatviela (eļļa vai ūdens). Pārējie elementi, kas eļļu vai ūdeni sabiezina, nodrošina 10% aktīvo vielu iekļaušanos bāzē un satur produktu kopā. Ja bāzes daļā ir daudz nevēlamo sastāvdaļu, arī aktīvās sastāvdaļas zaudē savu nozīmi. Tāpēc vienmēr jāpievērš uzmanība produkta sastāvam kopumā.

    Āda – vairogs slimībām

    Ādas galvenais uzdevums ir aizsargfunkcija. Tā aizsargā mūsu organismu pret vides kaitīgo iedarbību: infekcijām, UV starojumu, ķīmisko piesārņojumu. Mazuļa āda ir ļoti plāna, un, kamēr tās aizsargfunkcija tikai veidojas, jāraugās, lai tiek pasargāta arī pati āda. Plānums un trauslums ietekmē to, ka ļoti viegli var rasties mehāniski ādas bojājumi – skrāpējumi, nobrāzumi. Tie, protams, sadzīs, bet tieši caur ievainojumiem organismā viegli var iekļūt kāds vīruss vai mikrobu infekcija, un ātri vien var pievienoties kāda lipīga slimība. Tāpēc tikpat svarīga kā rūpes par mazuļa ādu ir arī nadziņu apgriešana, lai mazulis pats sevi nesatraumētu.

    Ja āda ir ļoti sausa, tajā ir mikroplaisas, kas ir kā atvērta durvju sprauga kaitīgiem ārējiem apstākļiem.

    Ja mazuļa āda jau kopš dzimšanas ir sausāka un ir biežas ūdens procedūras, piemēram, tiek apmeklēts baseins, noteikti jālieto ādas kopšanas krēmi. Citādi ādas sausums var būt kā palaidējmehānisms, kad āda kļūst īpaši uzņēmīga, un saskarsmē ar citiem bērniem, kam ir kāds vīruss, mazais var vieglāk saslimt.

    Ņem vērā, izvēloties ādas kopšanas līdzekļus!

    • Zīdaiņu kosmētikai jābūt bez krāsas, bez smaržas, bez parabēniem, bez spirta, pH neitrālai un klīniski pārbaudītai.
    • Mitrinoši losjoni noteikti jālieto mazuļiem, kas apmeklē baseina nodarbības.
    • Zīdaiņiem un maziem bērniem kategoriski aizliegts vannai izmantot šķīstošās vannas bumbas.
    • Bēbīti ieteicams vannot ne biežāk kā 1–3 reizes nedēļā – atkarībā no sezonas, klimatiskajiem apstākļiem un bērna veselības stāvokļa.
    • Mazuļa ādai nav vēlama pārāk sterila vide. Ādai kļūst garlaicīgi, jo tai ne pret ko nav jācīnās un tādējādi tā nespēj uzlabot savu aizsargfunkciju.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē