• Man ir Dauna sindroms. Nu un?

    Slimības
    21. marts, 2014
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    „Nebaidies no manis, es esmu tāds pats bērns kā jebkurš cits. Varbūt mani sejas vaibsti ir mazliet savādāki, varbūt dažkārt man vajag vairāk laika, lai tiktu jums līdzi, bet es esmu tāds pats kā jūs. Es esmu cilvēks un vēlos dzīvot pilnvērtīgu dzīvi”.

    Ar šādu moto 21. martā, kas kopš 2012. gada tiek atzīmēta kā Starptautiskā Dauna Sindroma diena, tirdzniecības centrā Spice atklāta izstāde: Man ir Dauna sindroms. Nu un? Tajā apskatāma 21 mākslas fotogrāfija - bērnu un jauniešu ar Dauna sindromu portreti. Fotogrāfiju autore ir talantīgā portretu fotogrāfe Anna Jurkovska. Projekta goda patronese ir Baiba Sipeniece-Gavare, kuras māsīcai arī bijis Dauna sindroms. Baiba Sipeniece viņu atceras kā vienu no gaišākajiem un pozitīvākajiem cilvēkiem, ko jebkad ir pazinusi. Arī tuvai Baibas draudzenei ir bērniņš ar Dauna sindromu un viņa cer, ka kādu dienu bērnus ar Dauna sindromu pārstās uztvert atšķirīgi, bez liekas uzmanības un žēlošanas.

    Izstādi organizē Latvijas Dauna sindroma biedrība un tās mērķis ir veicināt sabiedrības toleranci pret cilvēkiem ar Dauna sindromu un mazināt par viņiem valdošos aizspriedumus. Katrs portrets atspoguļo konkrēto bērnu kā personību, individuālu un neatkārtojamu būtni ar saviem sapņiem, talantiem un cerībām, ikviens no šiem bērniem it kā uzrunā skatītāju.

    „Latvijā reti kura cilvēku grupa ir tik pakļauta aizspriedumiem kā tie, kam ir gadījies piedzimt ar 21. hromosomas trisomiju - ģenētisku pataloģiju, kas ir pazīstama kā Dauna sindroms. Nespējot pieņemt tos, kas izskatās savādāk un kuru domāšanas veids daudziem šķiet neierasts, sabiedrība cenšas vēl pirms piedzimšanas iznīcināt jeb, ja tas neizdodas, pēc iespējas tālāk noslēpt katru, kas neiekļaujas tās standartos”, atzīst Latvijas Dauna sindroma biedrības vadītāja Līva Veiherte - Grīnberga.

    Izstāde līdz šā gada 6. aprīlim būsaplūkojama tirdzniecības centra Spice otrajā stāvā blakus kafejnīcai Double Coffee.

    Kopš 2012. gada 21.martā visā pasaulē atzīmē Starptautisko Dauna Sindroma dienu, kuras mērķis ir kliedēt sabiedrības aizspriedumus attiecībā uz cilvēkiem, kuriem ir Dauna sindroms.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē