• Kā zināt, ka mazajam sāp tieši auss?

    Slimības
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    5. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Kā ar sāpošu ausi sagaidīt rītu? Konsultē Latvijas Bērnu dzirdes centra ausu, kakla un deguna ārste INESE GŽIBOVSKA.

    Ļoti reti gadās, ka slimība sākas ar ausu sāpēm. Parasti vīruss vispirms nonāk degunā, skar deguna gļotādu un slimība sākas ar iesnām. Tad vīruss pa dzirdes kanālu no aizdegunes nokļūst vidusausī, un pēc tam var sākt sāpēt austiņas. Jebkura infekcija un izdalījumi no aizdegunes mazam bērnam var nokļūt ausī un iesnas pāraugt ausu sāpēs vieglāk nekā lielākam bērnam (vēl jo vairāk pieaugušam cilvēkam), jo mazuļa dzirdes kanāls ir ne tikai īsāks (tāpēc ka galva mazāka), bet arī platāks un taisnāks. Vēl vieglāk tas var notikt zīdainim, kurš lielāko daļu laika pavada guļot un vēl nav sācis sēdēt, rāpot vai celties kājās.

    Kā zināt, ka mazulim sāp auss?

    Raksturīga ausu sāpju aina – ap diviem, trijiem, četriem naktī bērns uztrūkstas no miega raudot un ar parastajiem paņēmieniem – paēdināt, uzģērbt sausus autiņus, paaijāt – nav nomierināms. Mazais turpina rosīties, ir ļoti neapmierināts ar dzīvi un izmisīgi raud. Nakts trauksme ausu sāpēm raksturīga tāpēc, ka iekaisums skar kaula struktūras un kauli mēdz stiprāk sāpēt naktī.

    • Ir krietni paaugstināta temperatūra – 38 grādi vai vairāk.
    • Ir iesnas vai aizlikts deguns.
    • Bēbītis negrib ēst, jo zīžot vai ēdot sāpes ausī pastiprinās.
    • Bērns, kurš jau prot runāt, vairāk vai mazāk daiļrunīgi pastāstīs par savu bēdu – ka austiņa aizkritusi un sāp, ka nedzird.
    • Lai pārliecinātos, vai mazuļa nemiera iemesls ir sāpoša auss, nereti iesaka uzspiest uz pacēluma auss gliemežnīcas pamatnē (pret mazo «ļipiņu» auss vaiga pusē) – ja vainīgas ausu sāpes, bērns sarausies, samiegs acis, kliegs. Taču šis nav visai drošs diagnostikas paņēmiens, jo auss gliemežnīca katram cilvēkam ir atšķirīga – vienam mīkstāka, otram cietāka, kādam bērnam diskomfortu var sagādāt jau tas, ka uz gliemežnīcas uzspiež.

     Kā sagaidīt rītu?

    • Sagaidīt rītu, kad varēs doties pie ārsta vai arī uzaicināt viņu mājas vizītē palīdzēs zāles sāpju, temperatūras un iekaisuma mazināšanai, kas satur paracetamolu vai ibuprofenu, bērna vecumam piemērotā formā (tabletes, sīrups, svecītes) un devā.
    • Siltas kompreses uz kauliņa aiz auss. Ausī iekšā neko nebāž. Ja no auss sūcas šķidrums, to noslauka no ārpuses, necenšoties ausi aizbāzt.
    • Jālieto arī deguna pilieni, kas mazina deguna gļotādas tūsku.

    Ausu sāpes ātri un efektīvi palīdz mazināt ausu pilieni Otipax un Otinum. Diemžēl tos nedrīkst lietot, ja bungplēvītē, kas ārējo ausi atdala no vidusauss, izveidojies caurums. Aizdomas, ka bungplēvīte ir pušu, varētu rasties, ja no auss sūcas šķidrums. Tā var būt arī sausa, tomēr tajā brīdī pilināt nedrīkst.

    Ja dzirdes kanāls ir aizpampis, spiediens vidusausī palielinās un bungplēvīte izspīlējas uz ārpusi. Kādā vietā tā var būt izspīlējusies tik plāna, ka ausu piliena piliens dažkārt var kļūt par pēdējo pilienu, kura dēļ bungplēvīte plīst. Protams, tā negadās bieži, tomēr risks pastāv. Tāpēc, lai gan šīs zāles var nopirkt bez ārsta receptes, labāk tās tomēr lietot tikai tad, kad dakteris ieskatījies ausī un novērtējis, ka bungplēvītei plīšana nedraud.


     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē