• Kā ārstēt iesnas mazajiem

    Edīte Valtere
    20. oktobris, 2023
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ir ticējums, ka iesnas pāriet pēc septiņām dienām, ja tās ārstē, un pēc nedēļas – ja neārstē. Bet, ja nu nē? Konsultē otolaringoloģes Kitija Daina un Gunta Sumeraga.

    Kad saķertas iesnas, vispirms ir apgrūtināta elpošana caur degunu, šķaudīšana, sausuma sajūta degunā, nieze, taču izdalījumu no deguna vēl nav. Vēlāk parādās ūdeņaini izdalījumi, var asiņot deguns, pasliktinās oža. Pēc dažām dienām izdalījumi kļūst biezāki un tad pamazām beidzas. Iesnu laikā var būt nedaudz paaugstināta temperatūra, izmainīties vai uz laiku pazust oža. Iesnas var ilgt no septiņām dienām līdz trim nedēļām. Slimības pazīmes var parādīties jau dažas stundas pēc saskares ar vīrusu, bet visbiežāk tās parādās pēc pāris dienām.

    Vai iesnas jāārstē un kāpēc?

    Mazulim līdz gada vecumam noteikti jāpalīdz, jo viņam iesnas ne vien apgrūtina elpošanu, bet arī traucē ēst. Ja bērnam ir iesnas, degunā neko nedrīkst bāzt, pat ķiploka daiviņu ne. Ķiploks kairina deguna gļotādu un var iesprūst. Arī ķiploka sulu pilināt degunā nevajadzētu, jo tā var apdedzināt deguna gļotādu.

    Pēc gada vecuma, ja bērna vispārējais stāvoklis ir apmierinošs, t. i., ķermeņa temperatūra normāla vai tikai nedaudz paaugstināta, apetīte laba, miegs mierīgs, iesnas nebūtu uzskatāmas par smagu saslimšanu un speciāla ārstēšana nav nepieciešama. Pietiks, ja katru vakaru bērna kājas līdz ceļiem pasildīs siltā ūdenī. Iesnas tomēr vajadzētu ārstēt blakussimptomu dēļ – ja tāpēc, ka ir aizlikts deguns, bērns nevar brīvi elpot, viņam sāp galva, ir slikta pašsajūta.

    Ja iesnas nepāriet un turpinās ilgāk par mēnesi, jākonsultējas ar ārstu un jāmeklē cits iesnu cēlonis. Tas var būt deguna blakusdobumu iekaisums, deguna starpsienas deformācija vai arī alerģija. Iesnas bieži nav vienīgais saslimšanas simptoms. Bērniem bieži vien vienlaikus ar iesnām rodas arī rīkles iekaisums (rinofaringīts).

    Ja iesnām pievienojas paaugstināta temperatūra, klepus vai kāda cita slimības pazīme, tad gan jāsauc ārsts un iesnas jāārstē saskaņā ar ārsta norādījumiem. 

    Ja bērnam iesnas ir ilgas vai arī tām pievienojas citas slimības pazīmes, tad nākamreiz gan nevajadzētu gaidīt, ka iesnas pāries pašas no sevis. Bet gan ārstēt, ieklausoties ārsta ieteikumos. Ja elpošana caur degunu iesnu dēļ ir traucēta, tad bērns elpo caur muti. Elpojot caur muti, samazinās elpas dziļums, līdz ar to samazinās arī organismam uzņemamā skābekļa daudzums, un tam var būt dažāda negatīva ietekme uz nervu, asinsrites, asinsrades un citām sistēmām. Turklāt, gaisam plūstot caur deguna ejām, tas tiek sasildīts, samitrināts un attīrīts. Ārējam gaisam izejot caur deguna dobumu līdz aizdegunei, tā temperatūra no 20o C paceļas līdz 36o C. Jo zemāka ir ārējā gaisa temperatūra, jo lielāka nozīme tam, ka gaiss tiek sasildīts. Caur muti tiek ieelpots aukstāks gaiss.

    Lai gan tiek uzskatīts, ka iesnas pāriet pašas no sevis, uz to tomēr nevajadzētu paļauties, bet to ārstēšanai izmantot ārsta ieteiktos medikamentus un tautas metodes.

    Kā tikt galā ar iesnām

    Jācenšas panākt, lai deguna ejas ir tīras un mazajam būtu vieglāk elpot, lai izdalījumiem būtu mazāka iespēja iekļūt vidusausī, kā arī tāpēc, lai degunā pilinātās zāles sasniegtu mērķi. Izdalījumu atsūkšanai var izmantot speciālus šim nolūkam paredzētus baloniņus vai mazos klizmas baloniņus. Ja deguns ir aizlikts, tad 3–5 minūtes pirms paredzēts atsūkt puņķus, iepilina Vibrocil pilienus. Tos drīkst lietot ne ilgāk kā piecas dienas.

    Ja bērns neļauj iztīrīt degunu, tad ar vates gabaliņu var censties izraisīt šķaudīšanu – šķaudot deguns atbrīvojas no visa liekā. Taču arī pārcensties, tīrot deguntiņu, nevajag, jo to ir viegli savainot.

    Apkaltumu atmērcēšanai noder aptiekās nopērkamie jūras ūdens šķīdumi, piemēram, Coldamaris Baby. Kad to iesmidzina degunā, pēc dažām minūtēm deguntiņu izšņaukt ir vieglāk, turklāt šis līdzeklis nedaudz samazina tūsku.

    Jālieto ārsta ieteiktie medikamenti

    Lai gan tiek uzskatīts, ka iesnas pāriet pašas no sevis, uz to tomēr nevajadzētu paļauties, bet to ārstēšanai izmantot ārsta ieteiktos medikamentus un tautas metodes.

    Deguna pilieni jāpilina tikai iepriekš iztīrītā degunā! Ārstējot deguna slimības, jāievēro, ka jebkuru pilienu pilināšana un ziežu smērēšana deguna dobumā, it īpaši ilgāku laiku, līdztekus ārstnieciskajam efektam var negatīvi ietekmēt skropstiņepitēliju (tas izvada no deguna gļotaino sekrētu, putekļus un mikrobus), drenāžas funkciju.

    Ārsts var ieteikt lietot iekšķīgi lietojamus medikamentus pret tūsku, tie var būt gan tablešu, gan sīrupa veidā, piemēram, Sinupret. Iesnas var ārstēt arī ar homeopātiskajiem līdzekļiem, taču vispiemērotākos katram bērnam individuāli ieteiks ārsts homeopāts. Tūsku mazina un slikto pašsajūtu uzlabo «Pinosol» pilieni, kuru sastāvā ir ēteriskās eļļas.

    Gan iesnu laikā, gan vēl kādu laiku pēc tam, kad tās beigušās, degunā var ziest kādu no dabas izejvielām gatavotu ziedi, piemēram, Lorozīvu, Lorozolu, Rinogēlu vai kādu citu. Pēc divu gadu vecuma bērnam, kuram ir iesnas, laiku pa laikam var likt paostīt ēterisko eļļu zīmulīti.

    2 komentāri

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē