• Cik augsta temperatūra bērnam drīkst būt?

    Slimības
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    26. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Augsta, normāla, pazemināta temperatūra — kā rīkoties katrā situācijā? Konsultē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu slimību klīnikas virsārste VIJA RIMŠA.

    Normāla ķermeņa temperatūra ir no 36 līdz 37 grādiem. Ja temperatūra ir zem 36 grādiem, tā ir pazemināta, ja virs 37 grādiem – paaugstināta. Paaugstināta temperatūra iedalās sīkāk – līdz 38,5 grādiem ir subfebrila temperatūra (pirmsdrudža temperatūra), bet virs 38 un 38,5 grādiem – febrila jeb drudža temperatūra. Ļaundabīgā temperatūra ir virs 39,5 grādiem. Parasti temperatūra līdz 38 un 38,5 grādiem nav bīstama, tāpēc to nevajag pazemināt, bet vērot, kā bērns jūtas. Arī bērniem līdz gada vecumam. Febrilo un ļaundabīgo temperatūru parasti ir visai grūti pazemināt, tāpēc tad bērnu mēģina gan atdzesēt (viena no tautas metodēm, kuru atzīst bērnu ārsti), gan dod viņam medikamentus.

    Parasti temperatūra līdz 38 un 38,5 grādiem nav bīstama, tāpēc to nevajag pazemināt, bet vērot, kā bērns jūtas. Arī bērniem līdz gada vecumam.

    Paaugstināta ķermeņa temperatūra ir organisma atbilde uz kaut ko, kas tam nepatīk, piemēram, vīrusu, baktēriju savairošanos. Vai arī – organisma pārkaršanu, pārsalšanu. Mediķi ir vienisprātis, ka bērni augstu ķermeņa temperatūru panes daudz vieglāk nekā pieaugušie. Tā ir augoša organisma īpatnība un saistīta ar to, ka bērnam termoregulācijas centrs strādā labāk nekā pieaugušajiem. Vienlaikus ķermeņa temperatūra ir arī katra organisma individuāla īpatnība, jo novērots – ir bērni, kuriem katrā slimošanas reizē ir ļoti augsta temperatūra, bet ir bērni, kuriem, arī nopietni saslimstot, temperatūra paaugstinās tikai nedaudz.

    Reizēm bērnam var būt pazemināta temperatūra – zem 36 grādiem. Tā mēdz būt pēc ļoti augstas temperatūras, kad bērna termoregulācijas centrs ir apjucis.

    Visbiežāk saslimšanu bērnu vecumā izraisa vīrusi. Un vīrusiem ļoti patīk normāla ķermeņa temperatūra – tad tie labi vairojas un jūtas kā karaļi! Bet organisms cīnās pretī – nekā nebija! Un ar paaugstinātu temperatūru mēģina izkarsēt vīrusus no organisma laukā. Ja temperatūru visu laiku pazemina, tas tikai palīdz vīrusiem vairoties, bet nepalīdz bērnam atveseļoties. Tāpēc temperatūru līdz 38,5 grādiem parasti ar medikamentiem pazemināt nevajag. Arī zīdaiņiem tā visbiežak nav jāpazemina. Taču zīdainis uzmanīgi jāvēro – ja viņš ir aktīvs, smaidīgs, labprāt rotaļājas, zāles nav jādod. Bet, ja bērns kļūst gurdens, apātisks, vēlas tikai gulēt, temperatūra jāpazemina. Jo bērniem līdz četru gadu vecumam vēl nav pilnībā nobriedusi nervu sistēma, tāpēc, ja ir augsta temperatūra, var sākties krampji. Ja ir risks, ka var sākties krampji (vecāku pieredze saka priekšā vai pazīmes liecina), mazajam cenšas mazināt pat nedaudz paaugstinātu temperatūru. Ja krampji mazulītim kādreiz bijuši, vecāki jau zina – kamēr bērnam ir, piemēram, 38 grādi, nav ko satraukties, bet, ja temperatūra ceļas vēl, tad gan var sākties krampji.

    Reizēm bērnam var būt pazemināta temperatūra – zem 36 grādiem. Tā mēdz būt pēc ļoti augstas temperatūras, kad bērna termoregulācijas centrs ir apjucis. Parasti nekādus medikamentus nedod, bērnu tikai sasilda, un pazemināta temperatūra pāriet pati no sevis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē