• PTAC brīdina par veikalos pieejamajiem bīstamajiem magnētiskajiem konstruktoriem NEOCUBE

    Bīstamās rotaļlietas
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ņemot vērā no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas saņemto informāciju, saistībā ar pagājušā gada nogalē un šī gada sākumā notikušajiem smagajiem nelaimes gadījumiem, bērniem norijot magnētus, tā gūstot nopietnus zarnu trakta bojājumus, PTAC 2020. gada beigās uzsāka pastiprinātu magnētu rotaļlietu tirgus uzraudzību.

    Sākot no 2020. gada decembra līdz 2021. gada jūnijam uzrunāti 15 komersanti, kuru internetveikalos tika piedāvāti magnētiskie konstruktori Neocube, no kuriem 14 komersanti ir izņēmuši tos no piedāvājuma, savukārt 1 gadījumā lieta vēl ir izskatīšanas stadijā.

    Papildus 2021. gada projekta ietvaros testēšanai tika izņemti 18 magnētisko rotaļlietu paraugi. 12 rotaļlietu paraugiem neatbilstības netika konstatētas, bet 6 atzīti par neatbilstošiem, konstatēts, ka rotaļlietu komplektā ietilpstošajiem magnētiem magnētiskās plūsmas indekss pārsniedz pieļaujamo normu, tādējādi šīs rotaļlietas mazā magnētu izmēra dēļ var radīt aizrīšanās risku vai, cilvēka ķermenī savstarpēji pievelkoties vai savienojoties ar metālisku priekšmetu, var izraisīt nopietnus vai nāvējošus ievainojumus. Nedrošās magnētiskās rotaļlietas un to riski atrodami Latvijā atklāto neatbilstošo un nedrošo preču datu bāzē.

    Vēršam uzmanību, ja ir aizdomas, ka ir norīts viens vai vairāki magnēti, nekavējoties ir jāmeklē medicīniskā palīdzība. Medicīniskie simptomi, kurus iespējams novērot, ir vēdera sāpes, slikta dūša, vemšana un caureja, savukārt rentgenā vairākas magnētiskās daļas var parādīties kā viens objekts. Kā rīkoties traumu gadījumos, var uzzināt BKUS sagatavotajā infografikas materiālā šeit.

    Lai nodrošinātu, ka patērētājiem netiek piedāvātas būtiskajām drošuma prasībām neatbilstošas rotaļlietas, komersanti veikuši brīvprātīgās korektīvās darbības – izņēmuši preces no tirgus un no savu internetveikalu piedāvājuma, tās atsauc no patērētājiem un mazumtirgotājiem, un apņēmušies atlikumā esošās un no patērētājiem un mazumtirgotājiem atsauktās preces utilizēt.

    PTAC atgādina, ka neskatoties uz to, ka komersants ir izvietojis brīdinājumus, ka magnētu komplekts nav rotaļlieta, tā ir uzskatāma par rotaļlietu, jo ir pievilcīga bērniem, un tās galvenā auditorija ir bērni. Tāpat, lai nepieļautu tādu nedrošu rotaļlietu, kā magnētiskie konstruktori Neocube un citu magnētisko rotaļlietu tirdzniecību, PTAC aicina komersantus sekot līdz saturam, kas tiek ievadīts vai automātiski ielasās viņu tīmekļvietnēs.

    Informāciju par magnētu bīstamību PTAC mājaslapā, skatīt šeit

    PTAC aicina patērētājus būt uzmanīgiem un neiegādāties saviem bērniem tādas nedrošas rotaļlietas kā magnētiskie konstruktori Neocube! PTAC turpinās sekot līdzi magnētisko roraļlietu, t.sk. Neocube piedāvājumam veikalos.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē