• Pirmā putra mazulim

    Uzturs bērniem
    Elīna Kondrāte
    27. jūlijs, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Putras ir kalorijām un ogļhidrātiem bagātākais ēdiens bērna uzturā. Kad bērnam pirmo reizi var piedāvāt putru, kā to pareizi pagatavot un kuras putras mazajam vēderiņam būs veselīgākās, bet kuras var izraisīt alerģiju? Konsultē uztura speciāliste Baiba Grīnberga.

    Kad mazajam var sākt dot putru?

    Ar krūti barotiem bērniem piebarošanu iesaka uzsākt no sešu mēnešu vecuma. Parasti kā pirmo ēdienu iesaka dārzeņus, savukārt putra kā pirmais papildēdiens būtu ieteicama gadījumos, kad bērniņš nepietiekami pieņemas svarā. Turklāt putru var piedāvāt arī tad, ja piebarojumu uzsāk agrāk – četru mēnešu vecumā. Tiesa, tad putra jāpagatavo no smalkākas konsistences. «Tomēr tai nav jābūt pagatavotai tik šķidrai kā savulaik populārajai auzu vai mannas tumei – no pudelītes dzeramai putrai, kas vairāk līdzinās biezam šķidrumam –, jo jau četros mēnešos bērns var ēst ar karotīti,» saka uztura speciāliste Baiba Grīnberga

    Lai bērns aprastu ar jauno garšu un organisms iemācītos putru sagremot, pirmajā reizē nevajadzētu piedāvāt vairāk par vienu tējkaroti putras.

    Turklāt uzsākot piebarošanu, vecākiem jānovērtē, vai bērnam nav alerģijas pret šo ēdienu. Pamazām porcijas lielums pieaugs līdz piecām vai sešām tējkarotēm, pāris mēnešu laikā jau līdz 50 gramiem vienā ēdienreizē. Tas, cik lielu porciju putras bērnam piedāvāt, ir ļoti individuāli – izvērtējot bērna apetīti un to, vai mazajam putra garšo. Jāatceras, ka graudaugu biezputra ir kalorijām bagāts ēdiens, tāpēc putru mazulis varēs apēst mazāk nekā liesāku augļu vai dārzeņu biezeni.

    Kuru putru izvēlēties pirmo?

    Sākumā būtu ieteicams bērnam piedāvāt putru, kas gatavota no viena veida graudiem. «Dodot bērnam pirmo piebarojumu, ir svarīgi novērot, vai mazajam tas neizraisa alerģisku reakciju. Ja pirmo putru vārīs no septiņu, piecu, četru vai triju graudu maisījuma un bērnam būs alerģija, vecākiem būs grūti noteikt, no kura graudauga ir šī alerģija,» skaidro uztura speciāliste. Ar laiku bērna uzturā vajadzētu ieviest jau vismaz piecu vai sešu veidu graudaugu putras, lai organisms saņemtu pēc iespējas vairāk un daudzveidīgākas vērtīgās uzturvielas.

    Mazāk ieteicams bērna uzturā ieviest rafinētus graudaugus, piemēram, mannu un baltos rīsus, jo to uzturvērtība ir zema. Vieni no vērtīgākajiem graudaugiem ir griķi un auzas, īpaši pilngraudu.

    Starp citu, bērnam pirmo putru var gatavot arī no ātri vārāmajām pārslām. «Jo smalkāka putras konsistence, jo bērniņam būs vieglāk to ēst. Ja mazulim ir četri vai pieci mēneši, ātri vārāmās auzu un griķu pārslas droši var sasmalcināt vēl vairāk, graudaugu uzturvērtība tāpēc nezudīs,» teic uztura speciāliste. Par alerģiskākajiem graudaugiem uzskata kviešus, jo to sastāvā ir olbaltumvielas, kas var veicināt alerģiju. «Tomēr vairs neuzskata, ka alerģiskos produktus bērna ēdienkartē var ieviest tikai pēc gada vecuma, tāpēc arī kviešu putru var piedāvāt, sākot no četru mēnešu vecuma. Ja bērnam nav alerģiskas reakcijas, tos droši var gatavot.» Pazīmes, kas liecina par alerģiju no kviešiem, ir mutes gļotādas vai rīkles pietūkums, elpošanas grūtības, vemšana vai caureja. Šādā gadījumā, protams, kviešus bērna uzturā vairs nevajadzētu iekļaut līdz gada vecumam.

    Brokastīs vai vakariņās?

    Ogļhidrātiem ir jāveido proporcionāli lielākā daļa jeb aptuveni 55% no visām uzturvielām kopumā. Un tieši graudaugu putras ir vērtīgajiem ogļhidrātiem bagātākais ēdiens. To sastāvā esošā ciete nodrošina organismam enerģiju un ogļhidrātu rezerves. Sākumā bērnam putru var piedāvāt vienu, vēlāk jau trīs un četras reizes dienā. Graudaugus ne vien var gatavot kā biezputru, bet arī papildināt ar tiem citus ēdienus, piemēram, dārzeņu vai augļu biezeni vai gaļas un kartupeļu ēdienus. Piemēram, graudaugi labi garšo kopā ar pākšaugiem. Šis būs arī vienkāršs veids, kā graudaugus iekļaut uzturā arī tad, ja bērns biezputras ēd nelabprāt.

    Graudaugu biezputras var būt piemērota maltīte visās ēdienreizēs, jo tas ir lielisks enerģijas avots brokastīs un pusdienās un sātīgs, barojošs, taču organismam viegli pārstrādājams ēdiens vakariņās.

    «Tikai svarīgi būtu vakariņās pagatavot tieši pilngraudu putru, jo rafinēti graudaugi, piemēram, baltie rīsi vai manna, strauji pacels cukura līmeni asinīs un bērns pirms gulētiešanas var kļūt aktīvs. Savukārt pilngraudu auzas vai kvieši nomāks izsalkumu, cukura līmenis turēsies līdzsvarā, un bērns uz nakti kļūs mierīgāks,» skaidro Baiba Grīnberga, piebilstot, ka no pilngraudu biezputras sāta sajūta būs jūtama ilgāk nekā no dārzeņu biezeņa, kurā ir mazāk kaloriju.

    Putras ar glutēnu

    Graudaugus mēdz iedalīt glutēnu saturošos un nesaturošos. Glutēnu satur kvieši (pie tiem pieder arī manna), mieži (arī grūbas), rudzi un auzas, tāpēc, ieviešot bērna uzturā putras, būtu svarīgi novērot, vai bērnam nav glutēna nepanesības, kas bieži tiek jaukta ar alerģiju pret kviešiem vai celiakiju. Glutēna nepanesību var noteikt tikai tad, kad bērns pirmo reizi pagaršojis glutēnu saturošus produktus. Pirmās pazīmes, kas var liecināt, ka nepieciešami izmeklējumi, lai noskaidrotu, kas tieši mazajam kaiš, ir vēdersāpes, izsitumi, aizcietējumi vai šķidra vēdera izeja, kā arī nepieaugošs svars.

    Glutēnu saturošie graudaugi ir ļoti vērtīgi. Ja bērna organisms tos uzņem labi, atteikties no šiem graudaugiem noteikti nevajadzētu.

    Tāpat arī, ja mazais aizvien tiek barots ar krūti, taču vecāki novērojuši glutēna nepanesību, tas nenozīmē, ka arī mammai vajadzētu atteikties no graudaugiem, kas satur šo vielu. «Jo ar mammas pienu glutēns bērna organismā nenokļūs. Galvenais ir uzmanīties, lai bērna šķīvītī nenonāk glutēnu saturošu produktu drupačas,» saka Baiba Grīnberga.

    Svarīgi!

    • Līdz gada vecumam putras garšu nevajadzētu uzlabot ar sāli vai cukuru.
    • Lai jaunā ēdiena garša būtu pazīstamāka un palielinātos tā uzturvērtība, gatavojot putru pirmās reizes, tai var pievienot nedaudz krūts piena vai piena maisījumu, kas ir bagātināts ar dzelzi, kalciju un minerālvielām.
    • Ja bērnam nav alerģijas, putru var gatavot gan ar govs, gan kazas pienu. Variējot ar dažādiem graudaugiem un pārmaiņus izvēloties kalciju un D vitamīnu saturošo govs pienu vai organismam vieglāk pārstrādājamo kazas pienu.
    • Putru pareizi būtu vārīt ūdenī un, īsi pirms tā ir gatava, pievienot pienu. Ja pienu tikai uzkarsē, nevis ilgstoši vāra, tas nezaudē vērtīgās uzturvielas.
    • Līdz divu gadu vecumam putrai ieteicams pievienot arī papildu taukvielas, piemēram, sviestu (tajā nav piena olbaltumvielu, kas var izraisīt alerģisku reakciju).
    • Uztura speciāliste neiesaka bērna uzturā bieži iekļaut pulverveida vai graudaugu putras paciņās, kam nepieciešams tikai uzliet ūdeni un uzbriedināt, jo šādas putras lielākoties ir papildinātas ar cukuru, dažādiem saldinātājiem, cepumu vai šokolādes gabaliņiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē