• Pērn visbiežāk par bīstamām precēm atzītas rotaļlietas un mehāniskie transportlīdzekļi

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    7. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ilustratīvs foto
    Foto: Pixabay
    Ilustratīvs foto
    Pērn atklāto bīstamo preču saraksta augšgalā ierindojas rotaļlietas un mehāniskie transportlīdzekļi, liecina Eiropas Komisijas (EK) ziņojums.

    Kā aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā pārstāve Kristīne Liepiņa, šodien EK publicēja savu jaunāko ziņojumu par tā dēvēto ātrās brīdināšanas sistēmu. Tā izveidota, lai novērstu var ierobežotu bīstamo preču pārdošanu tirgū.

    Aiz rotaļlietām (29% no visiem paziņojumiem) un mehāniskajiem transportlīdzekļiem (23%) trešajā vietā ierindotas elektroierīces un aprīkojums (8%).

    EK norādīja, ka pagājušajā gadā iestādes no 31 valsts, kas piedalās ātrās brīdināšanas sistēmā – Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kā arī Apvienotās Karalistes, Norvēģijas, Islandes un Lihtenšteinas – apmainījās ar 2243 brīdinājumiem par bīstamām precēm, kā rezultātā tika veikti 4477 turpmākie pasākumi.

    Veiktie pasākumi saistīti gan ar izplatītāju un mazumtirgotāju preču izņemšanu vai iznīcināšanu, pirms tās sasniedz patērētājus, gan ar nedrošu preču atsaukšanu.

    Daudzi brīdinājumi saņemti arī par kosmētiku, apģērbu, tekstilizstrādājumiem un modes precēm, kā arī bērnu aprūpes priekšmetiem un bērniem paredzētajām ierīcēm.

    Visvairāk tika ziņots par risku, kas saistīts ar precēm, kuras rada traumas (27%), piemēram, lūzumus vai sasitumus. Ķīmiskās sastāvdaļas izstrādājumos bija otrs visbiežāk pieminētais jautājums (23%), nākamais bija aizrīšanās risks bērniem (13%).

    EK uzsvēra – lai gan 2019.gada ziņojumā tie nav iekļauti, kopš jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 uzliesmojuma sākuma ir reģistrēti vairāki jauni brīdinājumi.

    Līdz 1.jūlijam bija saņemti 63 brīdinājumi par sejas maskām, trīs brīdinājumi par aizsargtērpiem, trīs brīdinājumi par roku dezinfekcijas līdzekļiem un trīs brīdinājumi par ultravioleto staru lampām jeb tā sauktajiem «dezinfekcijas zižļiem».

    Savukārt no 1.marta līdz 1.jūlijam veikti desmit korektīvi pasākumi attiecībā uz sejas maskām un viena – attiecībā uz roku dezinfekcijas līdzekli.

    EK šodien publicēja arī koordinētās iniciatīvas preču drošības jomā (CASP) rezultātus. Šī darba gaitā EK un dalībvalstu izraudzītās Eiropas iestādes kopīgi testēja preces un pārbaudīja 652 preču drošību.

    Preces, ko dalībvalstis bija atlasījušas testēšanai, ietvēra personiskās transporta ierīces, mīkstās rotaļlietas, lādētājus, baterijas, bērnu velosipēdu sēdekļus un staipīgas modelēšanas masas rotaļlietas.

    38% no visām testētajām precēm neatbilda konkrētiem drošuma jomā pieņemtajiem ES tiesību aktu aspektiem. Tika konstatēts, ka 11% preču, proti, 75 preces rada nopietnu risku patērētājiem. Piemēram, lai gan visi testētie velosipēdu sēdekļi radīja zināmu risku, tikai 8% no tiem radīja nopietnu risku.

    Izvērtējot pa kategorijām, testēšanas gaitā tika konstatēts, ka mīkstās rotaļlietas, proti, 68% šādu rotaļlietu rada visaugstāko nopietna riska līmeni, savukārt baterijas – vismazāko nopietno risku (1%). Konstatējot nopietnu risku, par preci tiek ziņots ātrās brīdināšanas sistēmā, lai novērstu bīstamu preču izplatīšanu tirgū.

    EK turpinās modernizēt ātrās brīdināšanas sistēmas rīkus, lai mudinātu patērētājus izmantot brīdinājumu datubāzi un pieņemt lēmumus par drošiem pirkumiem.

    Liepiņa norādīja, ka ātrās brīdināšanas sistēma kopš 2003.gada nodrošina to, lai starp dalībvalstīm un EK ātri tiktu izplatīta informācija par bīstamām nepārtikas precēm, kas Eiropā izņemtas vai atsauktas no tirgus. Tādējādi atbilstošas turpmākās darbības iespējams veikt visā ES.

    Ātrās brīdināšanas sistēmas darbības nodrošināšanai tika izveidota īpaša publiskā tīmekļa vietne Safety Gate, kurā lasāmi reizi nedēļā aktualizēti brīdinājumi, ko ievadījušas sistēmas dalībvalstu iestādes.

    Sistēmas modernizācijas rezultātā konkrētus brīdinājumus iespējams noteikt par prioritāriem un apstrādāt tūlīt pēc to saņemšanas sistēmā, kā tas notika, piemēram, šā gada aprīlī ar nedrošajām sejas maskām.

    Uzņēmumi var izmantot arī Business Gateway, ar kura palīdzību tie var ātri un efektīvi brīdināt valsts iestādes par precēm, ko tie laiduši tirgū un kas varētu nebūt drošas.

    Patērētāju aizsardzības jomā ir pieņemta apņemšanās sekmēt preču drošumu, kurā noteiktas konkrētas brīvprātīgas darbības, kas pārsniedz ES tiesību aktos noteiktās prasības.

    Septiņas tiešsaistes tirdzniecības vietas jau ir parakstījušas šo vienošanos, lai sadarbotos ar dalībvalstīm nolūkā izņemt bīstamas preces no savām tīmekļa vietnēm. Šai iniciatīvai nesen pievienojās uzņēmums Wish.com, pavēstīja Liepiņa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē