• Noslēgsies Vislatvijas skaļās lasīšanas sacensība

    Lasīšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    25. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Sestdien, 26. septembrī, plkst. 12.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē sāksies Vislatvijas skaļās lasīšanas sacensības nacionālais fināls, kurā piedalīsies ieradīsies 30 reģionālie lasīšanas čempioni no visas Latvijas.

    LNB kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP), bibliotēkām un skolām visā Latvijā jau no 2017. gada septembra aicina bērnus piedalīties spraigā lasīšanas sacensībā. Lai cik sarežģīts ir bijis aizvadītais mācību laiks un tas nav kļuvis daudz vieglāks, arī uzsākot jauno mācību gadu, vēlamies uzsvērt, ka daudzi tūkstoši 5. un 6. klašu skolēni tomēr ir entuziasma pilni un atsaukušies aicinājumam iemācīties lasīt skaļi tā, lai tas aizrautu ikvienu klausītāju.

    Aizvadītajā mācību gadā sacensības dalībnieku skaits pieaudzis līdz vienpadsmit tūkstošiem.

    Vispirms sacensības notiek klasē, tad skolā vai bibliotēkā, reģionā un noslēgumā valsts finālā. Rīgā ieradīsies 30 reģionālie lasīšanas čempioni, klātienē viņus šogad atbalstīs ierobežots līdzjutēju skaits – 4, bet video tiešraidē LNB mājaslapā (www.lnb.lv) sacensības varēs vērot neierobežots interesentu skaits.

    Sacensību vērtēs pieredzējusi žūrija – Egita Puķīte, apgāda Zvaigzne ABC projekta “Lasīšanas stafete” vadītāja; rakstniece Agnese Vanaga; grupas My Radiant You mūziķi Ilze un Jānis Driksnas; Dace Dalbiņa – Latviešu valodas aģentūras direktora vietniece un rakstnieks Arno Jundze. 

    Pirms trīs gadiem uzsāktā LNB Bērnu literatūras centra iniciatīva izauga no 20 gadus īstenotās LNB lasīšanas veicināšanas programmas Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija, katru gadu aktīvā lasīšanā un jaunāko grāmatu vērtēšanā iesaistās 17–20 tūkstoši pirmsskolas un skolas vecuma lasītāji. Taču Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija lasa un vērtē nesen izdotas grāmatas, ar jauno programmu vairāk uzmanības tiek veltīts bērnu pašu prasmei izvēlēties interesantu lasāmvielu un izmantot šim mērķim visus grāmatu krājumus, kas vien pieejami.

    Ievērības cienīgs rādītājs ir tas, ka reģionālo čempionu rindās ir 13 zēni un 17 meitenes.

    Kādas grāmatas bērni izvēlas lasīt?

    Var apbrīnot bērnu daudzveidīgo grāmatu izvēli savam lasījumam, sākot no klasikas darbiem, piemēram, Džanni Rodari “Pasakas pa telefonu”, Otfrīds Preislers “Mazā raganiņa”, Viks “Sarežģītais zvirbulēns”, Imants Ziedonis “Brūnā pasaka”,  līdz visur pasaulē iemīļotām grāmatām – Džefs Kinnijs “Grega dienasgrāmata”, Džoanna K. Roulinga “Harijs Poters un Filozofu akmens”, Deivids Valjamss  “Gangsteromīte” un “Sliktais tētis”, Andžela Naneti “Mans vectēvs bija ķiršu koks”, kā arī latviešu mūsdienu autoru darbus – Pauls Bankovskis  “Kur pazuda saimnieks”, Daina Ozoliņa “Izglābt vasaras brīvlaiku” un “Atmaskot direktori”, Dzintars Tilaks “Labo blēņu vasara”, Guntis Berelis “Agnese un Tumsas Valdnieks” un citas. Galvenais sacensību kritērijs – izrādīt cieņu bērnu izvēlei, veicināt lasītprieku un pozitīvas emocijas.

    Kādi ir ieguvumi?

    Kā teicis slavenais britu rakstnieks Nīls Geimens: “Vienkāršākais veids, kā izaudzināt izglītotus bērnus, ir iemācīt viņiem lasīt un atklāt, ka lasīšana ir patīkama izklaide. Vienkārši atrodiet grāmatas, kas viņiem patīk, dodiet pieeju šīm grāmatām un ļaujiet tās izlasīt”.

    Skaļās lasīšanas sacensība iet soli tālāk – bērni paši ir atraduši sev nepieciešamos stāstus un tajos iedziļinājušies, viņi ir aizkustinājuši savus klases biedrus un dedzīgi grib dalīties ar pārējiem.

    Galvenais ir novērtēt šos nozīmīgos panākumus. Ar saviem iespaidiem dalīsies 2019.gada  Latvijas čempione lasīšanā Inna Ivanova no Daugavpils reģiona Naujenes pamatskolas. Arī šogad Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības uzvarētājs kļūs par LNB Bērnu direktoru un iegūs ceļojošo balvu savai skolai, ko veidojis stikla mākslinieks Ernests Vītiņš, kā arī dāvanu kartes grāmatu iegādei. Bērnu direktora pienākumos ietilps ne vien LNB reprezentācijas pasākumu apmeklēšana, bet arī bērnu literatūras un bibliotēkas pakalpojumu vērtēšana, sava viedokļa paušana medijiem, kā arī iespēja kopā ar klasi iesaistīties Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas pasākumos nākošā gada 24. jūlijā un iegūt pilnu grāmatu kolekciju savai skolai LNB lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” 2020./2021. gada posmam. Arī 2. un 3. vietas ieguvējus gaida vērtīgu grāmatu dāvinājums un citi pārsteigumi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē