• Pēc krāpšanas vairs negribas seksu. Nepatīkama, bet reāla situācija ģimenē

    Attiecības
    Ilze Olšteina
    17. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    «Situācija ir visai tipiska. Vīrs mani piekrāpa. Kad es to uzzināju, bija ļoti, ļoti sāpīgi. Mēs daudz runājām par notikušo, par mūsu attiecībām un sapratām, ka abi jau vien esam vainīgi, ka tā notika. Nolēmām, ka paliksim kopā. Mums ir bērni. It kā viss ir labi, sāpes arī pierimušas, bet joprojām nevēlos ar viņu mīlēties. Nezinu, kā to pārvarēt, kā atgūt vēlmi pēc seksa.» Atbild seksoloģe, ginekoloģe, hipnoterapeite un psihoterapeite Aija Tula-Rijkure.

    Kopējs pārdzīvojums vai piedzīvojums

    Uzzinot par partnera neuzticību, piekrāptajam vienmēr ļoti sāp. Ja arī partneris patiesi pārdzīvo, ka tā noticis, kopējais pārdzīvojums pāri var satuvināt. Tas nav labākais scenārijs, kā kļūt emocionāli un vienlaikus fiziski tuvākiem, tomēr dzīvē gadās arī tā. Bet pārdzīvojumam patiešām jābūt kopējam, kad abiem ļoti sāp, tikai tad tas var satuvināt tik spēcīgi, ka spontāni rodas vēlme ķermeniski piekļauties otram. Pēc kaut kā tāda sekss nereti kļūst vēl labāks, nekā bijis iepriekš. Pārdzīvojumam gan arī jābūt spēcīgākam par aizvainojumu. Iespējams, tas ir abpusējs, jo var būt dažādi iemesli, kāpēc vīrs piekrāpis. Tā var būt arī neapzināta vai apzināta atriebība par kādu aizvainojumu, ko viņš izjutis partnerattiecībās.

    Ja neuzticību neizdodas šādi spontāni izsāpēt, vislabāk, ja pāri satuvina spēcīgas pozitīvas emocijas, kaut kas tāds, kas beidzas ar izsmiešanos līdz asarām, ar milzīgu emocionālu vilni, kas abus paceļ virs zemes un panes gabaliņu uz priekšu.

    To var mēģināt ieplānot, pie tā var piedomāt, piemēram, kaut kur kopā dodoties un ļaujoties nebijušam piedzīvojumam. Ir pāri, kas pēc neuzticības nespēj fiziski satuvināties, bet tad izlemj savā dzīvē kaut ko kardināli mainīt, pat dzīvesvietu. Jaunajā vietā pāra dzīve it kā sākas no jauna, sekss izjūtu ziņā var būt gandrīz kā pirmo reizi, jo vide, apstākļi, atbildība vienam pret otru – pārceļoties uz citu pilsētu vai pat valsti, ir mainījies gandrīz viss.

    Citiem pāriem atjaunot tieksmi vienam pēc otra palīdz kopīgi darāms darbs, kāds projekts, kur viens bez otra nevar iztikt. Bet darāmajam jābūt izaicinoši grūtam, intensīvam, tādam, kur vajadzīga paļaušanās vienam uz otru. Tas var būt patiešām kāds fizisks darbs, ko abi veic, piemēram, piedalīšanās piedzīvojumu sacensībās vai uz ķermeni orientētās psihoterapijas nodarbībās, kādas sarežģītas pāru dejas apgūšana, kaut vai intensīvas pāra nodarbības sporta klubā. Der jebkas, kas abiem ir izaicinājums, prasa piepūli, paļaušanos vienam uz otru un rada aizrautību.

    Patīkamo nianšu kultivēšana

    Ja partneri pēc neuzticības fakta pārrunāšanas nevēlas krasas taustāmas pārmaiņas, dažiem sākt visu gandrīz kā no jauna palīdz atmiņas par iepazīšanos, par rozā briļļu laiku. To, protams, nevajag censties atkārtot burtiski, bet gremdēšanās šajās atmiņās palīdz koncentrēties uz to, kas vienam otrā tik ļoti patika. Arī gultā, jo seksuālā dzīve ir viens no galvenajiem aspektiem, kas pāri saturēja kopā. Tieši tas, kas mīlējoties radīja baudu, patika, lika vēlēties ar to pašu partneri kaut ko līdzīgu piedzīvot vēl un vēl.

    Cilvēka dabā ir ieprogrammēts, ka negatīvo pat nav jācenšas atsaukt atmiņā, nav jāpiepūlas, lai otrā pamanītu sliktās īpašības.

    Tas visiem izdodas viegli un ātri. Īpaši, ja kaut kur fonā gruzd aizvainojums. Bet, lai saskatītu otrā labo, jāpastrādā ar sevi, savu uztveri, atmiņām. Ir grūti noticēt, ka pāris pēc izrunāšanās izlemj palikt kopā situācijā, kad viens otrā neko labu vairs nespēj saskatīt. Ja spēj, tad jācenšas šis niansītes kultivēt – pievērst uzmanību pozitīvajam, skaistajam, baudpilnajam. Praksē ir pierādījies, ka šī vienkāršā pašpalīdzības metode strādā.

    Hipnozē, ko seksologi lielākoties veiksmīgi izmanto līdzīgās situācijās, ķermenis netiek apmānīts, seksuālā vēlme netiek radīta mākslīgi. Ja sievietei negribas seksu ar vīru, kurš piekrāpis, ķermenim to nav jāliek sagribēt par spīti pretestībai. Ja hipnozes seansos vai psihoterapijā situāciju izdodas atrisināt veiksmīgi, tam pamatā ir pavisam cits efekts. Katrā no mums ir milzum daudz neapzinātu resursu, kurus ikdienā neizmantojam. Hipnozes, kā arī cita veida psihoterapijas laikā agri vai vēlu, bet cilvēks pats pamana, ka uz notikušo spēj reaģēt citādi, ierauga sevī snaudušos spēkus, veidus, kā var domāt citādi, kā iespējams paraudzīties gan uz partneri, gan sevi, gan realitāti vispār citām acīm. Tēlaini izsakoties – pārkāpt savas ierastās istabas sliekšņus, iziet ārā no tās, kaut arī caur logu izskatās, ka tur ārā ir slikts laiks. Bet, vai tādi laika apstākļi, kādi ir ārā, patiešām rada arī sliktas sajūtas, var saprast, tikai tur izejot un ļaujot sev to sajust. Tas ir tāpat kā situācijās, kad, piemēram, pēc kādas traumas vairs nekustas roka.

    Cilvēks pieņem to un dzīvo tālāk. Bet tad kādā ekstrēmā brīdī izrādās – kad ļoti vajag, roku viņš tomēr spēj pakustināt.

    Kāpēc piekrāpa

    Ir ļoti daudz iemeslu, kāpēc partneris mēdz piekrāpt. Svarīgi, cik apzināti partneris gājis uz krāpšanu, cik nopietnās attiecībās iesaistījies ar otru sievieti. Ja tās bijušas ilgstošas paralēlas attiecības, pāra izredzes palikt kopā nav tik cerīgas kā situācijās, kad tas bijis vien atsevišķs sānsolis.

    Pāri, kam izdodas tikt cauri grūtajam posmam pēc neuzticības fakta noskaidrošanas, parasti akceptē to, ka seksuālās vēlmes ārpus partnerattiecībām var rasties, sirdī saglabājot uzticību otram. Tikai – sievietei nevajag censties noskaidrot dažādus sīkumus par krāpšanas faktu, par vīra sajūtām seksa laikā ar to otru sievietei, jo tas var sāpināt vēl vairāk.

    Ja partneri spēj patiesi cienīt viens otru, tad spēj arī cienīt viens otra kļūdas. Ja vīrs bijis par kaut ko apvainojies, iespējams, viņš piekrāpjot neapzināti vēlējies atriebties. Var gadīties, ka viņš tajā brīdī jutās ļoti slikti, vientuļš, nesaprasts, varbūt sieva ļoti ilgi bija aizbraukusi kaut kur prom.

    Vai arī – attiecībās bija iezagusies sieviešu tipiskā kļūda: sieva vīru sodīja par kaut ko, ilgstoši liedzot dzimumattiecības. Varbūt vīrs, kad spēra sānsoli, pat neaizdomājās, cik ļoti sievai sāpēs.

    Varbūt bija iedzēris tik daudz, ka pazuda robežas.

    Ir produkti, kurus var nopirkt, bet nevajadzētu ēst, jo tie nav veselīgi. Tomēr reizēm tik ļoti sagribas apēst kaut ko neveselīgu, ka cilvēks to arī izdara. Jo ļoti kārojas to baudu, ko var sniegt aizliegtais kumoss. Tāpat ar seksu ārpus laulības.

    Laiks dziedē

    Protams, pēc krāpšanas nav iespējams kā datorā nospiest dzēšanas pogu un dzīvot mierīgi tālāk bez šā ieraksta. Abi var vienoties, ka viss ir noskaidrots, izrunāts, tāpēc tagad būs labi. Vēl ilgi var nebūt labi abiem kopā. Izdzēst atmiņas par to, ka partneris piekrāpis, neizdodas pat dziļā hipnozē. Šis fakts paliek kā rēta pēc ievainojuma. Bet cilvēks spēj baudīt dzīvi arī tad, ja viņam ir kādas rētas. Baudīt partnerattiecības, baudīt seksu.

    Seksuālā vēlme kādu laiku var nebūt arī tam, kas piekrāpa. Ja vīrietis krāpis sievu kāda aizvainojuma dēļ, ar kuru vēl nav ticis galā, ļoti iespējams, viņš kādu laiku ir impotents. Jo vīrietis, kamēr aizvainojums vēl spēcīgs, nav spējīgs ne uz kādām seksuālām darbībām. Bet visbiežāk tomēr aizvainojumu ilgāk jūt partneris, kurš ticis piekrāpts. Ja tā ir sieviete, viņa spēj kādu reizi ļauties seksam, arī apspiežot savu nepatiku pret vīru. Bet tas nav risinājums ilgākam laikam. Ja tomēr, izmēģinot vienu vai otru metodi, kas pāra attiecības teorētiski var salīmēt kā saplīsušu trauku, piekrāptajam joprojām nerodas seksuālā tieksme, jādod sev un partnerim vairāk laika, vienkārši dzīvojot kopā. Visticamāk, pienāks brīdis, kad spontāni un pilnīgi neapzināti viens ķermenis tieksies pēc otra.

    Bet tā var arī nenotikt. Tad ir iespējams vismaz izšķirties bez naida.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē