• Nemierīgs zīdainītis — kā pārdzīvot šo laiku?

    Mazulis
    9. jūlijs, 2009
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Nemierīgs zīdainītis uztrauc gan sevi, gan mammu, gan tēti. Kā viņam palīdzēt? Konsultē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) neiroloģe BAIBA NORĪTE un Bērnu veselīgas attīstības centra psiholoģe GINTA TEIVĀNE.

    Biežākie iemesli, kāpēc zīdainis ir nemierīgs:

    Traucē zīdaiņu kolikas?  Līdz trīs mēnešu vecumam mazulīši visbiežāk ir nemierīgi koliku dēļ. Vēderiņš pūšas un traucē mazulim iemigt. Māmiņas vai tēta rokās viņš jūtas labi – siltums, ko izstaro auklētāja ķermenis, atvieglo mazajam vēdersāpes.

    Varbūt zīdainis grib ēst vai viņam kaut kas nepatīk ēdienā? Bērns jāēdina, kad viņš ir izsalcis, stingri sekot pulkstenim nav ieteicams.

    Ja bērns ir pārlieku nemierīgs, kopā ar ģimenes ārstu vēlams izanalizēt – varbūt mazajam nepatīk govs piena olbaltums mātes uzturā vai mātes piena aizstājējs, ja mazais to ēd. Taču zīdainim nevajadzētu ēdienu piedāvāt tāpēc vien, lai viņu nomierinātu. Tādējādi bērns pamazām var pierast, ka ēdiens ir veids, kas palīdz atbrīvoties no stresa

    Varbūt jāapmaina autiņbikses? Ieteicams pārbaudīt, vai autiņbiksītes ir sausas un nav pārlieku stingri uzvilktas.

    Vai bērnam nav karsti vai auksti?  Ja bērns pārkarsis, viņu vajag atsegt vai novilkt kādu jaciņu, noņemt cepurīti. Ja bērnam rokas, kājas vai degungals ir pavisam auksts, uzvilkt zeķes, jaciņu vai sasegt siltāk.

    Vai paaugstināta nav temperatūra? Ja bērnam ir temperatūra, izsitumi vai arī izskatās, ka sāp ausis, jāzvana ārstam. Varbūt kņud smaganas, jo šķilas zobi?

    Varbūt mazais grib būt mammas vai tēta tuvumā? Vēlams bērnu iespējami bieži ņemt rokās, aijāt.  Viņam vajadzīgi pieskārieni un fizisks tuvums, lai fiziski un garīgi attīstītos. Var nēsāt bērnu ķengursomā vai auto sēdeklītī, līdztekus veicot ikdienišķus mājas darbus – tas bieži palīdz nomierināt mazuli.

    Varbūt bēbītis ir pārguris vai uzbudināts? Iespējams, bērnam apkārt ir daudz uzbudinošu trokšņu, darbību, rotaļu. Varbūt nepieciešams izslēgt televizoru vai nogriezt klusāk radio? Varbūt gaisma ir pārāk spilgta? Var pamēģināt ietīt bērnu segā un ielikt gultā vai šūpulītī.

    Varbūt bērns  grib paraudāt? Visi bērni raud, dažreiz diezgan daudz arī pirmā dzīvības gada laikā. Ne vienmēr jācenšas, lai  bērna raudāšana rimstas, jo tas var būt veids, kā bērns atbrīvojas no spriedzes. Mamma pati taču arī kādreiz ir izjutusi – izraudājos un palika viegli…

    Vai zobiņi nāk? Vēlāk – ap piecu, sešu mēnešu vecumu šis ir zīdainīšu biežākais nemiera cēlonis.

    Ja bērniņš ir ļoti nemierīgs, noteikti jāaiziet uz konsultāciju pie neirologa!

    Ko darīt, ja mazulis ir ļoti nemierīgs:

    • Noteikti jāaiziet uz konsultāciju pie neirologa. Kamēr nav aizaudzis lielais avotiņš, bērniņam var veikt galvas ultrasonogrāfiju un neirologs, iespējams, ieteiks tā rīkoties. Dažkārt izrādās, ka zīdainītim galviņā sakrājies šķidrums, tas spiež un rada galvassāpes.
    • Ir vērts pārskatīt mazuļa dienas režīmu. Pēc trīs mēnešu vecuma bērniņam jau vajadzētu būt izstrādājies dienas režīms – precīzi starplaiki starp ēdienreizēm, gulēšanas un nomoda ilgums, nakts miega garums. Nereti atklājas, ka mazais dienā bieži snauž, bet naktī dzīvojas nomodā.
    • Nevajag pārspīlēt ar zīdaiņa izklaidēšanu. Mazulītim pilnīgi pietiks ar divām mantiņām dienā. Pārāk daudz jaunu stimulu mazuli tikai uzbudina, daudzo iespaidu dēļ viņam var būt grūti iemigt.

    Kā pārdzīvot mazuļa negulēšanu un raudāšanu:

    • Māmiņai katru dienu vajadzētu atcerēties, ka viņa arī šobrīd  ir personība, ir pati par sevi, nevis tikai piedeva bērnam un atrast laiku kaut nedaudz pabūt vienatnē. Jo vairāk sievietei izdodas saglabāt savu „es”, jo interesantāka viņa ir arī mazulim un, protams, vīram. Tāpat laiks vienatnē palīdz atgūt spēkus un ļauj uz situāciju palūkoties no malas.
    • Ja visu laiku nāk miegs un māc nogurums, labāk uzticēt mazuli vecvecākiem uz ilgāku laiku un kārtīgi izgulēties. Ja nav kam mazo atstāt, vecāki var atpūsties uz maiņām – vienu brīvdienu izguļas tētis, otru – mamma.
    • Jāapbruņojas ar pacietību un abpusēji jācenšas dot arī otram pēc iespējas vairāk atelpas brīžus, izrunājoties savā starpā, ka šis posms vienkārši jāpārdzīvo. Ja pienāk brīdis, kad šķiet – vairs nav spēka, vajag izlādēt uzkrāto kaut vai no sirds izraudoties.
    • Ir vērts atrast ģimenes (kaut vai kādā interneta portālā), kas nonākušas līdzīgā situācijā (tādu vecāku ir daudz!) apmainīties ar pieredzi, viedokļiem, varbūt kopīgi rodas arī kāds risinājums, jauna ideja, ko izmēģināt, lai vieglāk pārdzīvotu laiku, kamēr mazais raud un raud.
    • Auklējot mazulīti, jācenšas ar viņu mierīgi runāties, uzturēt acu kontaktu, maigi šūpot (sk. „MM” marta numurā). Šāda auklēšana nomierina ne tikai mazulīti, bet arī pašu auklētāju.
    • Ja mamma vai tētis atkārtoti jūt agresivitāti saskarsmē ar zīdainīti, vajadzētu meklēt psihologa palīdzību.

     

    Teksts: Ilze Saltā, Zane Timpare

     

     

    2 komentāri

    danna22
    Mans pirmais bērniņš bija super nemierīgs zīdainītis, pat nezinu kāpēc ta, varbūt biju satraukta, bet laikam jau vainīgas bija kolikas, kaut arī ļoti sekoju līdzi ko ēdu, dzēru fenheļa tēju nu visu ko izmēģinājos, bet nu pēc sešiem mēnešiem jau palika mazliet mierīgāks, nu sāka jau vairāk kaut kas interesēt. Bet nu var ar visu tikt galā. Mums vecvecāki ar auklēšanu palīdzēt nevarēja, aukles neņēmām tikām galā abi ar vīru. tiešām bija reizes, kad raudādama zvanīju vīram, ka varis nevaru, ka nevaru nomierināt, pati jau arī pilnīgs nervu kamols, negulējusi. Tagad to atceroties domāju kā vispār tik ātri saņēmāmies nākamajam bērniņam. Bet nu meitiņa par laimi bija mierīgāka, salīdzinoši ar brāli pavisam mierīga :). Lasot dzemdību stāstiņus, kuri parasti beidzas ar to, ka abiem jaunajiem vecākiem laimes asaras acīs nodomāju, ka patiesībā jau lielākās rūpes un darbs tikai tagad sākas.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē