• Mūsdienu dakterītisinhalators

    Slimības
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    1. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Arvien biežāk ārsti dažādu elpceļu slimību ārstēšanai iesaka inhalācijas. Kā skaidro otorinolaringoloģe Ramona Markuse, tās ir efektīvākas un bērna organismam saudzīgākas nekā sīrupi un tabletes.
    • Ieelpots medikaments uzreiz trāpa mērķī – nonāk elpceļos, nevis kuņģa un zarnu traktā. Ja bērns māk, pēc inhalācijām var izskalot muti vai iedzert ūdeni, lai ieelpotais medikaments nenosēžas rīkles mugurējā sienā.
    • Inhalācijām var izmantot krājtelpu vai inhalatoru. Krājtelpa ir Iepūšot aerosolu, krājtelpā nonāk sīkas medikamenta daļiņas, ko bērns ieelpo dziļākajos bronhos. Tie kļūst plašāki, mazinās bronhu spazmas, un bērns var atklepoties.
    • Inhalatori ir dažādi, populārākie ir kompresijas inhalatori, kas sastāv no speciāla korpusa un maskas. Īpašā savienojumā jeb trauciņā lej 0,9% fizioloģisko šķīdumu jeb nātrija hlorīdu, kas atrodas arī cilvēka organismā. Ar vēsa gaisa plūsmu bērns ieelpo šķīdumu, un tas nosēžas uz deguna, rīkles, bronhu gļotādas, palīdzot tām atlipt un attīrīties un nodrošinot bērnam kvalitatīvāku elpošanu. Fizioloģiskais šķīdums ir dabisks un nekaitīgs palīgs, ko izmanto alerģiju gadījumā, bērniem ar biežiem bronhītiem, ja izdalās biezākas gļotas. Pat ja bērns nevēlas elpot dūmiņus un raud, viņš tādējādi ieelpo medikamentu. Inhalācijām izmanto ne tikai fizioloģisko šķīdumu, bet arī citus ārsta izrakstītus medikamentus.

    Šādas inhalācijas palīdz ne tikai dziļākiem elpceļiem un bronhiem, bet arī degunam.

    • Dažkārt inhalācijām iesaka izmantot sāls šķīdumu, taču Ramona Markuse skaidro, ka tas ir stiprāks par 0,9% nātrija hlorīdu un var būt kairinošāks, tāpēc bērnam to nevajadzētu lietot. Taču sāls kā ārstniecības līdzeklis, kas palīdz atbrīvot elpceļus, jau pazīstams sen, un arī Latvijā daudzreiz bērniem elpceļu slimību gadījumā iesaka apmeklēt sāls istabas. Parasti to iesaka bērniem no aptuveni triju gadu vecuma, kad viņi spēj tajā nosēdēt.
    • Inhalācijas, ko kādreiz izmanto pieaugušie, ieelpojot karstu tvaiku no katla vai bļodas, bērniem nav ieteicamas, jo pastāv apdegumu risks gan no tvaika, gan karstā šķidruma.
    • Visvairāk raižu mammām sagādā ārstu ieteiktie hormonālie preparāti. Daktere pieļauj, ka šīs bažas lielā mērā saistītas ar to, ka agrāk hormonus injicēja un daudzi no tā kļuva apaļīgi. Mūsdienās nekas tāds vairs nenotiek, taču hormoni, protams, rada papildu slodzi organismam, jo aknām un nierēm tie jāizvada ārā. Ieteikumam inhalēt hormonālos preparātus jābūt nopietni izvērtētam un apsvērtam, taču Ramona Markuse uzskata, ka mūsdienu hormonpreparāti ir organismam saudzīgāki un nekaitīgāki. Turklāt antibiotikas, kas daudziem šķiet labāka izvēle nekā hormonpreparāts, nenoņem bronhu spazmas un neatlipina mazos bronhus, līdz ar to arī neuzlabo bērna dzīves kvalitāti.

    Ņem vērā!

    Pēc inhalācijām klepus var kļūt izteiktāks, tāpēc pirmo reizi inhalācijas neiesaka veikt pirms nakts miera, lai mazais var izgulēties.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē