• Kādā vecumā meita ir gatava auskariem?

    Mans Mazais
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: shutterstock
    Dienā, kad meita paziņo: «Vēlos izdurt ausīs caurumus!», mammām var rasties daudz jautājumu… Konsultē Dr. Egons Helms, ārsts akupunktūrists un psihologs Alternatīvās Medicīnas Centrā Dr. E.Helms.

    Pirmkārt, mums uzreiz jāvienojas, ka nav korekti teikt izdurt ausis. Akupunktūras ārsti saka – ievietot auskarus –, jo būtībā tā ir pilnīgi netraumatiska darbība. Otrkārt, pašos pamatos šim jautājumam ir divas pieejas – atkarībā no tā, ko cilvēks vēlas un kā viņš redz šo pasauli. Ir vienkāršā jeb standarta pieeja, kad viss ko vēlas sev vai savam bērnam ir – auskari skaistumam. Otra, mazliet sarežģītāka pieeja – ievietojot ausīs auskarus, cilvēks vēlas sasniegt vēl kādu mērķi, piemēram, iedarboties uz kādu orgānu sistēmu pēc austrumu medicīnas sistēmas, uzlabot pašsajūtu. Tas jau ir daudz smalkāks darbs.

    Ja meitai vai tev pašai ir vēlme pēc auskariem skaistuma nolūkos, nevajag nekādu īpašu speciālistu – var doties ne tikai uz ārstniecības iestādi, bet arī kosmētisko salonu, kaut vai frizētavu, ja vien tur piedāvā šādu pakalpojumu un ievēro higiēnas prasības. Šādās vietās auskars ar speciālu pistoli tiek ievietots auss ļipiņā standarta punktā – divu perpendikulāru līniju krustojumā tieši ļipiņai pa vidu. Tas ir neitrāls punkts, un izdurot tajā caurumiņu, ne ausij, ne veselībai kopumā nevar nodarīt nekādu kaitējumu.

    Tas ir pilnīgi droši un dāmām, kas pie auskariem tikušas kaut kad jaunībā, padomju un vēlākos gados, lielākoties auskars ir ievietos tieši šajā standarta punktā.

    Tālāk speciālists izstāsta par kopšanu pirmajās dienās un nedēļās un viss – atā!

    Solītis tālāk un asimetrija

    Pie manis ievietot auskarus nāk visdažādākā vecuma cilvēki – vecāki ved bērnus, un savus pirmos auskarus ielikt nāk arī dāmas septiņdesmit gadu vecumā. Ar mazajiem vislabāk sākt darboties tad, kad auss ļipiņa ir pilnībā izveidojusies – tas ir pēc piecu gadu vecuma. Visbiežāk tas notiek sešu, septiņu gadu vecumā, kad ir noslēdzies ne tikai ļipiņas, bet visas auss izveidošanās cikls. Tad ļoti labi var redzēt, ka labā auss vienmēr atšķiras no kreisās. Un ausu ļipiņas cilvēkam vispār mēdz būt ļoti dažādas un atšķirīgas – tā ir asimetrija un tas ir dabiski.

    Ja redzu, ka cilvēks ir ieinteresēts ne tikai skaistumā, bet arī savā veselībā, ir atvērts jaunām zināšanām, tad piedāvāju iet solīti tālāk.

    Pēc Ķīnas medicīnas kanoniem izriet, ka auss gliemežnīcas forma atgādina embriju – augli mātes klēpī ar galvu uz leju. Auss gliemežnīcā ir zonas, kur projicējas iekšējie orgāni – sirds, plaušas, traheja, bronhi, mugurkauls, krūškurvis, galvas smadzenes, ausis, acis, rokas, kājas un tā tālāk. Auss ļipiņā ir ļoti svarīgi punkti – redzes punkts, vitalitātes punkts un citi. Tiesa, izvēloties auskarus ievietot nevis standarta vietā, bet īpašajos punktos, klientus uzreiz brīdinu, ka būs asimetrija – caurumiņš ausī nebūs ļipiņai precīzi pa vidu, bet ar nelielu nobīdi. Ausī iespējams ievietot vairākus auskarus vienlaicīgi un to drīkst darīt arī skrimslī, izvēlētā vieta būs atkarīga vien no mērķa, ko vēlamies sasniegt. Pēc tam šī kombinācija – piemēram, vairāki auskariņi vairākos svarīgos punktos – darbojas sinerģiski, cits citu pastiprina.

    Fakts, ka auskars atrodas nevis precīzi vidū, bet novietots ar nelielu asimetriju, neizbēgami pievelk apkārtējo skatienus – jo tas ir tik neparasti un skaisti. Faktiski ar to viss sākas, jo Ķīnā un Indijā skaistums, veselība un dzīves notikumi, kuru virkne sastāda jēdzienu liktenis – tie ir saistīti jēdzieni. Jo runa būs ne tikai par vietu, kur ausī durt, būs jāizdara vēl citas izvēles – cilvēks valkās zeltu vai sudrabu, kādu akmentiņu…

    Kamēr cilvēks nezina tālākās likumsakarības, viņš nāk pēc standarta skaistuma. Kad iepazīstas ar manis sniegto informāciju, sāk izprast, ka te valda nedaudz citi likumi.

    Punktiem nav fizikalitātes

    Lai precīzāk atrastu vajadzīgos punktus, izmantoju dažādas metodes, piemēram, lietoju īpašu diagnostisko aparātu. Svarīgi saprast, ka šie punktiņi nepieder pie fiziskās miesas, tiem nav nekāda anatomiska substrāta – ne īpašu šūnu, ne nervu galu, ne asinsvadu. Tie pieder ēteriskajam, enerģētiskajam ķermenim, par kuru Ķīnas medicīna saka – auss ir kā mūsu embrijs, tātad viss ķermenis. Līdz ar to, pat ja cilvēkam ir traumēta, savainota, daļēji nogriezta vai norauta auss, dziļākajā līmenī tiek saglabātas visas enerģētiskās sakarības, jo organismam piemīt gandrīz bezgalīgas reģenerācijas spējas jau fiziskās miesas robežās. Cilvēks taču var mierīgi dzīvot ar vienu nieri, ar pusi no plaušas vai daļēji izgrieztu kuņģi… Taču ēteriskajā līmenī ķermeņa kompensācijas spējas ir bezgalīgas! Tāpēc pat šādos gadījumos ar aparātu varam atrast šīs aktīvās vietas, kur ielikt auskariņus.

    Vēl svarīgi zināt, ka īpašajiem punktiem ir tendence migrēt, pārvietoties.

    Visas dažādos resursos pieejamās punktu shēmas ir vidējais standarts, bet cilvēkam standarta nav. Mums būtu jāsaprot, ka katrs mēs esam vienīgie visā zemeslodē! Katra auss ir unikāla un vienreizēja, tāpēc visas shēmas ir tikai atspēriena punkts. Punktu diagnostika var tikt papildināta ar vienkāršu muskuļu testu, kompjūterdiagnostiku, pastiprināta ar ekstrasensoro diagnostiku – pielietoju dažādas metodes.

    Uzlabot redzi vairot enerģiju

    Auss ļipiņā ir punkts, kas saistīts ar redzi, tāpēc vislabākā kombinācija, manuprāt, ir auskari skaistumam (protams, ar asimetriju!) un labākai redzei. Ar šo kombināciju es strādāju visbiežāk. Protams, redze ir ārkārtīgi kompleksa sistēma, kas atkarīga no ļoti daudziem faktoriem. Kāds iebildīs: «Kāds te vispār sakars ar auskariem!?»

    Bet strādāju jau tik daudz gadu, tāpēc varu droši apgalvot, ka tie bērni, kas reiz pie manis nākuši ievietot auskarus, brilles nevalkā.

    Tas nozīmē, ka auskari ir ielikti pareizajā punktā. Protams, atgādinu arī elementāro redzes higiēnu – nelasīt guļus, nelasīt transportā, pareizs apgaismojums… Ja to neievēros, nekādi punkti nelīdzēs saglabāt labu redzi! Bet to visu ievērojot kombinācijā ar pareizo punktu izvēli – ilgtermiņā tas tiešām strādā.

    Ieliekot auskaru pareizā vietā, uzlabojas arī vispārējā vitalitāte, organisma imunitāte, vairojas enerģija, un cilvēks kļūst spēcīga personība. Vitālais spēks mums katram ir iedots no dzimšanas – viens jau no dzimšanas ir spēcīgs kā ozols, cits – slimīgs. Taču tālāk mums ir iespējās pareizi papildināt šo enerģiju, pareizi to lietot. Sevišķi labi to var novērtēt ar bērniem – ievietojot auskarus īpašajos punktos, mazais kļūst možāks, stiprāks, un to var novērtēt ātri, nevajag gaidīt gadus!

    Ļoti mērķtiecīgi un apzināti var atrast punktus arī citiem mērķiem – lai nebojājas zobi, lai spēcīga veģetatīvā nervu sistēma.

    Kādus auskariņus?

    Starta auskari pieejami uzreiz ievietošanas brīdī un ir iepakoti sterilos iepakojumos. Tie ražoti no ķirurģiskā tērauda, ko lieto medicīnā, bet papildus apzeltīti vai apsudraboti. Šis materiāls ir tik spēcīgs, ka var kalpot gadiem un daudzi šos starta auskarus izvēlas valkāt pat ļoti ilgi.

    Vai izvēlēties zeltu vai sudrabu? Arī te ir likumsakarības… Piemēram, zelts tonizē, dod enerģiju, bet sudrabs sedatē – paņem prom slimīgo enerģiju, pazemina temperatūru, mazina sāpes, drudzi, agresivitāti. Bet, ja cilvēks, ir bāls, nespēcīgs – zelts iedod tik nepieciešamo vitālo enerģiju. Var būt tā, ka kādā periodā ir vēlme pēc zelta, kādā pēc sudraba, un tad ir jāvadās pēc sajūtām.

    Ļoti svarīgs ir arī akmentiņš, jo arī akmeņi ietekmē veselību. Tad papētu – ko tieši cilvēkam labāk vajadzētu, te pieslēdzas litoterapijas (zinātnes par akmeņiem) zināšanas. Sākam no visvienkāršākā – tā dēvētā indiešu saraksta… Piemēram, ja sieviete dzimusi oktobrī – viņai derēs opāls, jo šīm sievietēm piemīt paredzēšanas spēja, viņas jau zina to, kas vēl nav noticis.

    No kurienes indieši to savulaik ir paņēmuši – to mēs nezinām, bet zināms ir tas, ka tas tiešām strādā.

    Ar laiku, protams, ausīs var likt dažāda materiāla auskarus – tikai jāieklausās sevī. Noteikti nevajadzētu lietot auskarus, kas satur niķeli – tie izraisa nepanesamību, alerģiskas reakcijas.

    • Par kopšanu

    Pēc auskaru ielikšanas dažas dienas nevajag mazgāt galvu, lai brūcītē neievazātu infekciju. Ja iekaisums kādu iemeslu dēļ tomēr rodas, var taisīt tubusa kvarca terapiju, skalot caurumiņus ar ūdeņraža pārskābi, smagākos gadījumos pat Višņevska ziedi.

    Pieaugušos brīdinu pēc auskaru ievietošanas nelietot alu, šampanieti, vīnu, neko rūgstošu. Tāpat jāizvairās no apaukstēšanās, jo tas varētu veicināt iekaisumu.

    • Cik tas maksā?

    Vidēji ausu caurduršana ar pistoli un pirmajiem auskariņiem maksā ap 25 eiro.

    Cits viedoklis

    Dr. INĀRA STEPANOVA, dermatoloģe kosmetoloģe LāzerklīnikāCaurumiņi jāskalo ar jūras ūdeni!

    Ausu caurduršana ir ļoti populāra procedūra – nāk bērni, kam jāizdur caurumiņi ausīs pirmo reizi, nāk arī pieaugušie, kam reiz ir bijuši auskari un tad caurumiņi ir aizauguši, jo auskari kādu laiku nav lietoti. Nāk arī cilvēki, kas vēlas papildus esošajiem vēl citus jaunus auskarus.

    Kā tas notiek? Sākumā ar marķieri iezīmējam konkrēto vietu, kas ir simetriski ļipiņas vidū, ņemot vērā ļipiņas formu, īpatnības. Auskari tiek iešauti ar speciālu aparātu pistoli, turklāt to iespējams izdarīt arī vienlaicīgi abām ausīm. Sevišķi tas noder mazākiem bērniem, jo tad process ātrāk ir galā.

    Kas attiecas uz ausu caurduršanu bērniem… Būtu labi, ja vecāki to plānotu tad, kad mazais ir jau apzinātā, aptuveni 5–7 gadu vecumā, nevis pavisam maziem bērniņiem.

    Svarīgi, lai bērns ir gatavs procedūrai, lai vecāki ir ar viņu par to runājuši, lai viņš pats to visu saprot, vēlas un arī apzinās, ka pēc procedūras ausis nevajadzētu raustīt, knibināt, aiztikt ar netīrām rokām.

    Kas vēl tev jāzina?

    • Durot auss ļipiņās, asiņu nebūs. Aparāts, ar ko tiek veikta procedūra, veidots tā, ka vienlaicīgi notiek trīs darbības – izdur caurumiņu, ievieto auskaru un uzreiz arī aizver tā aizdari.
    • Caurumiņu apkopei ir nozīme, bet vairs nav kā agrāk, kad bija jālieto spēcīgi spirtotie līdzekļi, jo tika durts ar parastu adatu. Pēdējā laikā valda uzskats, ka ausu caurduršana ir tik maztraumatiska procedūra, ka nav nepieciešams spirts un spēcīgi dezinfekcijas līdzekļi. Lieto tikai speciālās dezinfekcijas salvetes, ko varēs nopirkt turpat uz vietas salonā vai klīnikā. Tīrīšanai divreiz dienā vari lietot arī aptiekās nopērkamo sāls šķīdumu vai Humer jūras ūdeni. Pēc dažām dienām pietiks skalot vairs tikai reizi dienā.
    • Ja parādās apsārtums vai kādas sūdzības, dūruma vieta, neņemot ārā auskaru, jāapkopj drusku cītīgāk – ar to pašu jūras ūdeni un dezinficējošām salvetēm. Ja diskomforts nemazinās, vēlams atrādīties speciālistam, kas caurumiņus izdūra.
    • Alerģiju un nepanesamību novēro ļoti reti. Mūsdienās duršanas sistēma un īpašie iesākuma perioda auskari veidoti no materiāliem, kas nevar radīt nekādas problēmas pat visādi citādi alerģiskiem cilvēkiem. Piemēram, medicīniskā titāna, medicīniskā plastikāta auskari neizsauc nekādu nevēlamu organisma reakciju.
    • Svarīgi mēnesi, pat pusotru iešautos auskarus ārā neņemt. Citādi var rasties traumas un iekaisums.
    • Ar pistoli šauj auskariņus arī auss skrimslī. Tiesa, ja iešauj ļipiņā, cilvēks pēc mirkļa jau par to ir aizmirsis, bet šaujot auskarus skrimslī biežāk novēro augstāku jutīgumu un apsārtumu. Ir gadījumi, kad auskars jāņem ārā, jo brūcīte slikti dzīst.
    • Klīnikā ausu caurduršana ir vairāk kosmētiska procedūra. Ja vēlies akupunktūras efektu, tad jāvēršas pie speciālistiem, kuri iezīmē ausī konkrētu punktu un mēs, kosmetologi, norādītajā vietā iešaujam auskariņu.

     

     

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē