• Mammas sleja: Būt daudzbērnu ģimenei ir izdevīgi!

    Attiecības
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    10. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Būdama sešu bērnu mamma, priecājos, ka salīdzinājumā ar laiku pirms gadiem desmit dažādu priekšrocību, atlaižu un bonusu daudzbērnu ģimenēm kļūst arvien vairāk. Dažkārt pat jāsaka – būt daudzbērnu ģimenei ir izdevīgi!

    Zināšanai!
    Par daudzbērnu ģimeni uzskata tādu, kuras aprūpē ir vismaz trīs bērni, tajā skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni. Par bērnu uzskatāma arī pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tā iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību.

    Materiālie labumi

    • Šobrīd par katru nākamo bērnu tiek aprēķināts lielāks ģimenes pabalsts. Proti, par pirmo bērnu tiek izmaksāti 11,38 eiro mēnesī, par otro – 22,76 eiro, par trešo – 34,14 eiro, bet par ceturto un katru nākamo bērnu pabalsta summa ir 50,07 eiro mēnesī.
    • Ja ģimenē tiek audzināti divi vai vairāk bērnu vecumā no viena līdz 20 gadiem, papildus ģimenes pabalstam tiek aprēķināta un izmaksāta arī piemaksa. Piemaksas apmērs par diviem bērniem ir 10 eiro mēnesī, par trim bērniem – 66 eiro mēnesī, savukārt par katru nākamo bērnu – par 50 eiro lielāks nekā par iepriekšējo, proti, par četriem bērniem – 116 eiro mēnesī, par pieciem bērniem – 166 eiro mēnesī, par sešiem bērniem – 216 eiro mēnesī utt.

      Svarīgi!!!

      No 2022. gada 1. janvāra stāsies spēkā vērienīgas izmaiņas ģimenes valsts pabalsta aprēķinā un ģimenes valsts pabalsta apmērs būs atkarīgs no tā, par cik faktiski audzināmiem bērniem vecumā no viena gada līdz 20 gadu vecumam persona saņem ģimenes valsts pabalstu.
    • par trīs bērniem – 225 eiro (75 eiro par katru bērnu);
    • par četriem un vairāk bērniem – 100 eiro par katru bērnu. 

    • Daudzbērnu ģimene par vienu no tās transportlīdzekļiem gadā maksā tikai 50 procentu no ekspluatācijas nodokļa summas. Ekspluatācijas nodoklis ir jāmaksā par visiem transportlīdzekļiem, izņemot traktortehniku, tādas automobiļu piekabes un puspiekabes, kuru pilna masa nepārsniedz 3500 kilogramu, bezceļu transportlīdzekļus, sniega motociklus, mopēdus un velosipēdus.
    • Arī nekustamā īpašuma nodokļa summa daudzbērnu ģimenēm ir samazināma par 50 procentiem, ja viens no vecākiem kopā ar vismaz trim bērniem ir deklarējies konkrētajā dzīvesvietā. Taču atvieglojums nevar pārsniegt 500 eiro gadā.
    • Tāpat daudzbērnu ģimenēm tiek piemērotas īpašas atlaides maksai par elektrību. Elektrum piedāvā iespēju katru mēnesi pirmās 300 patērētās kilovatstundas, sadales sistēmas pakalpojumus, obligātā iepirkuma un jaudas komponentes apmaksāt par zemāku cenu.

    Svarīgi!
    No 2021. gada 1. novembra līdz 2022. gada 31. decembrim atlaides daudzbērnu ģimenēm par elektrību ir fiksēta summa kā atlaide ikmēneša rēķinā par elektroenerģiju. Daudzbērnu ģimenes pārstāvis, kurš ir elektroenerģijas tirdzniecības līguma slēdzēji, saņems atlaidi automātiski. Maksājuma samazinājums daudzbērnu ģimenēm 20 eiro. 

    Vairāk brīvdienu

    Ne jau visu var novērtēt naudā, tāpēc nudien priecē, ka atbilstoši Darba likumam gan mammai, gan tētim, kam ir trīs un vairāk bērnu vecumā līdz 16 gadiem, pienākas trīs darbadienu papildatvaļinājums.

    Iespēja doties priekšlaikus pensijā

    Ceru, ka arī šo bonusu man būs iespēja izbaudīt, jo likums par valsts pensijām paredz, ka vecāki, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem un kuri laika periodā, līdz bērns sasniedzis 18 gadu vecumu, ne mazāk kā astoņus gadus ir aprūpējis piecus vai vairāk bērnu, var doties priekšlaikus pensijā.

    Stipendija studentiem no daudzbērnu ģimenēm 160 eiro mēnesī

    No šī gada jauniešiem no daudzbērnu ģimenēm, kuri uzsāka studijas 2021. gada rudens semestrī, bija iespēja pieteikties stipendijai Studētgods, kas noteikta 160 eiro apmērā 10 mēnešus gadā.
    Uz stipendiju var pretendēt ikviens students, kas būs imatrikulēts 1.kursā koledžas un bakalaura līmeņa programmās pilna laika klātienē gan valsts, gan privātajās augstskolās un koledžās vai atjaunosies studijās pēc studiju pārtraukuma koledžas un bakalaura līmeņa programmās pilna laika klātienē. Stipendijas piešķiršanai izvirzīti vairāki nosacījumi. Tā, centralizēto eksāmenu rezultātiem matemātikā jābūt ne zemākiem par 30%, bet latviešu valodā ne zemākiem par 40%. Savukārt studiju laikā vidējai svērtajai atzīmei jābūt 6 un augstāk, studentam jābūt sekmīgam un bez akadēmiskiem parādiem. Kritēriji tiks pārskatīti reizi semestrī, nākamā pieteikšanās stipendijām – februārī.

    Īpašās atlaides dokumentu kārtošanā

    Daudzbērnu ģimenes var saņemt arī īpašas atlaides dažādu juridisko dokumentu kārtošanā, piemēram, tiesības uz atbrīvojumu no civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevas; tiesības uz atbrīvojumu no valsts nodevas par rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas sniegtajiem maksas pakalpojumiem vai tiesības uz samazinātu valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā. Plašāk par šīm un vēl citām iespējām var uzzināt Labklājības ministrijas mājaslapā: www.lm.gov.lv.

    Atlaides sabiedriskajā transportā

    Ir pieejamas arī īpašas atlaides braucieniem starppilsētu autobusos. Proti, uzrādot 3+ Ģimenes karti, var saņemt atlaidi sabiedriskajā transportā, kas pārvadā pasažierus reģionālās nozīmes maršrutos (tas nozīmē – starppilsētu autobusos un pasažieru vilcienā). Vecākiem atlaide ir 50 procentu apmērā no brauciena biļetes pilnās cenas un 40 procentu apmērā no mēnešbiļetes cenas. Savukārt bērniem, kuri aug daudzbērnu ģimenē un apmeklē vispārējās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādes, uzrādot 3+ Ģimenes karti, ir tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumu 90 procentu apmērā no brauciena biļetes pilnās cenas.

    Un trīs reizes gadā – 4. maijā, 11. un 18. novembrī – daudzbērnu ģimenes starppilsētas autobusos un vilcienā var braukt bez maksas!

    No personiskās pieredzes varu teikt, ka ļoti ērti ir arī tas, ka 3+ Ģimenes karti var piereģistrēt, pērkot autobusa vai vilciena biļeti arī mobilajā lietotnē Mobilly.lv.

    Svarīgi!

    Lai saņemtu atlaidi sabiedriskā transporta biļetes iegādei, katram ģimenes loceklim būs nepieciešama sava personificēta 3+ Ģimenes karte.

    Ņem vērā! Par īpašām atlaidēm sabiedriskajam transportam var interesēties arī savā pašvaldībā, jo, piemēram, Rīgā daudzbērnu ģimenes, kurās abi vecāki deklarējušies Rīgā, var saņemt sabiedriskā transporta braukšanas maksas atvieglojumu 100% apmērā, ja ģimenē ir seši vai vairāk bērnu, kā arī viens no vecākiem – 60% apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas, ja ģimenē aug trīs līdz pieci bērni vecumā līdz 18 gadiem vai arī vecumā no 18 līdz 24 gadiem, taču bērns turpina mācīties.

    Pašvaldības atbalsts

    Daudz pašvaldību piedāvā daudzbērnu ģimenēm arī savus īpašos bonusus, piemēram, mēs dzīvojam Stopiņu novadā un kā daudzbērnu ģimene ik gadu Ziemassvētkos varam saņemt svētku pabalstu 30 eiro apmērā katram bērnam. Augustā mums tiek piešķirts pabalsts skolas preču pirkšanai – 50 eiro katram bērnam. Nekustamā īpašuma nodokļa atlaide mums kā piecu bērnu ģimenei tiek aprēķināta 90% apmērā. Stopiņu baseina apmeklējums mums visai – septiņu cilvēku – ģimenei maksā vien 12 eiro. Tāpat ir atlaides mūzikas un mākslas skolas mācību maksai. Un katru gadu pašvaldība līdzfinansē arī 100 eiro nometnes apmeklējumam katram bērnam. Pilnīgi bez maksas varam apmeklēt mūsu pašvaldības rīkotos kultūras pasākumus. Vārdu sakot, noteikti vērts painteresēties, ko piedāvā jūsu pašvaldība!

    Dzīvē jādodas tikai ar 3+ Ģimenes karti

    Tā ir taisnība – ja tev ir vismaz trīs bērni, noteikti vajag pasūtīt 3+ Ģimenes karti, ar kuru vari saņemt ļoti daudz atlaižu gan veikalos un grāmatnīcās, gan degvielas uzpildes stacijās, gan pasākumu apmeklējumiem, skaistumkopšanā, vēl un vēl. Nevaru šeit uzskaitīt visu, minēšu tikai dažus piemērus. Ar 3+ Ģimenes karti var iegādāties Lauma Lingerie produkciju ar 20% atlaidi, apmeklēt jebkuru Liepājas Simfoniskā orķestra vai Latvijas Koncertu rīkoto koncertu ar 50% atlaidi, bet Valsts Leļļu teātra izrādi – ar 20% atlaidi. Atlaides veikalos Skechers, River Island vai H&M 15% apmērā, 5–30% atlaidi degvielai, automazgāšanai, arī karstajām uzkodām un karstajiem dzērieniem. 3+ Ģimenes karti var izmantot atlaidēm Jāņa Rozes, Zvaigznes, kā arī citās grāmatnīcās, kas lieti noder, pērkot bērniem kancelejas preces, savukārt Rimpeks piedāvā pat 35% atlaidi skolas un kancelejas precēm. Kartes atlaižu katalogā var atrast 100% atlaidi teorijas apmācībai autoskolā vai, piemēram, 20% atlaidi Euroaptieka, pērkot vismaz trīs preces.

    Vairāk informācijas par atlaidēm, kā arī pieteikšanās kartei portālā godagimene.lv. Un, starp citu, arī kino Citadele ar 3+ Ģimenes karti var tikt pie 50% atlaides biļetēm. Redziet, es taču teicu: daudz bērnu – tas ir izdevīgi!

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē