• Līgojot sargieties no ērcēm!

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    22. jūnijs, 2010
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dodoties svinēt svētkus pie dabas, atcerieties, ka ērču aktivitāte joprojām ir augsta. Bieži vien cilvēki maldīgi domā, ka ērces sastopamas tikai mežos un krūmājos, taču inficētās ērces ir sastopamas arī pilsētas parkos, piemājas dārzos un tās var pārnēsāt mājdzīvnieki.

    Ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu, tādēļ bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze/krekls jāliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas un tās iespējams savlaicīgi notraukt. Pārnākot no pastaigas, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. No ērcēm jāuzmanās arī nesot mājās jāņuzāles.

    Ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, lai mazāk encefalīta vīrusu nonāktu cilvēka organismā. Kukaini nedrīkst saspiest, jo citādi brūcē var iespiest Laima slimības baktērijas. Kā pareizi noņemt ērci? Vispirms ērcei uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. Nekādā gadījumā neizmantot eļļu vai sviestu, jo tas kukainim izraisa vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu organismā. Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti pēc iespējas tuvāk snuķītim un ceļot uz augšu izvelk. Ja nav pincetes, var izmantot diegu, to apsienot ap ērces snuķīti un, velkot aiz abiem galiem, ērci izvelk. Ērces koduma vietu apsmērē ar dezinficējošu šķidrumu un nomazgā rokas. Rokas jāmazgā arī pēc ērces izņemšanas sunim vai kaķim, jo uz rokām var būt mikrobrūces, pa tām slimības izraisītāji var iekļūt cilvēka organismā. Ja ērci izņemot, ādā palicis tās snuķītis, to nedrīkst tur atstāt – jādodas pēc palīdzības uz tuvāko medicīnas iestādi. Pret ērču encefalītu nevakcinētiem cilvēkiem pēc iespējas ātrāk jādodas pie ārsta, kurš ieteiks nepieciešamos profilakses pasākumus.

    Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabinetā ir iespējams bez maksas noņemt cilvēkam piesūkušos ērci. Ārpus Vakcinācijas kabineta darba laika to izdarīs Uzņemšanas nodaļas dežurpersonāls.

    Sagatavots pēc ziņu aģentūras LETA un Latvijas infektoloģijas centra informācijas

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē