• Bērns piedzimis, bet joprojām sāp? Tā tiešām ir!

    Grūtniecība
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    15. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dzemdību laikā ķermenis piedzīvo milzīgu slodzi. Kad bērniņš nācis pasaulē, prieks un laime mijas ar fiziski nepatīkamām sajūtām un sāpēm. Kas ķermeni gaida pēc dzemdībām un ko darīt, lai justos labāk, stāsta dūla un vecmāte Līga Giniborga. Konsultē Līga Giniborga, vecmāte un dūla ģimenes veselības centrā «Stārķa ligzda».

    Tieši tāpat kā konkrētā laikā mainās gadalaiki, arī dažādi procesi sievietes ķermenī pēc dzemdībām notiek savā laikā. Kad pēc mazuļa piedzimšanas jaunā māmiņa sevi aplūko spogulī, bieži vien pirmā doma, kas iešaujas prātā, – kā ātrāk atgūt iepriekšējo formu, kā atbrīvoties no nepatīkamajām sajūtām? Īstā un vienīgā atbilde ir – ķermenis pats lieliski spēj atjaunoties. Ja vien ieklausīsies savās sajūtās un būs iejūtīga pret savu ķermeni – viss notiks!

    Vecmāte Līga Giniborga ir pārliecināta, ka pēc dzemdībām jaunās māmiņas galvenie uzdevumi ir – aprūpēt sevi un bērniņu, nedarīt neko lieku, gulēt un atpūsties, kad vien tas ir iespējams.

    Jāatceras, ka ātrāka celšanās no gultas vai vingrošana nespēs ķermeņa fizioloģiskos procesus atjaunot ātrāk. Visam ir vajadzīgs laiks.

    Ņem vērā!

    • Mazā iegurņa muskuļi atjaunojas 14–21 dienas laikā pēc dzemdībām.
    • Mazā iegurņa saišu aparāts atjaunojas 21 dienas laikā.
    • Dzemde kļūst stingra, blīva un nesāpīga 5–7 dienas pēc dzemdībām.
    • Iegurnī dzemde ielien 10–14 dienu laikā.
    • Dzemdes saraušanās turpinās četras līdz sešas nedēļas. Dažkārt tas var notikt pat līdz 12 nedēļām, īpaši, ja bijušas grūtas dzemdības un liels asiņu zudums.
    • Endometrijs dzemdē atjaunojas trīs nedēļas pēc dzemdībām.
    • Lohijas jeb pēcdzemdību izdalījumi iespējami trīs četras nedēļas, pat līdz sešām nedēļām. Jo vairāk sieviete atpūtīsies, jo ātrāk pēcdzemdību izdalījumi beigsies.
    • Placentas piestiprināšanās vieta dzemdes iekšpusē atjaunojas sešu nedēļu laikā pēc dzemdībām.
    • Dzemdes kakliņš atjaunojas 8–10 dienu laikā pēc dzemdībām.
    • Maksts sieniņas atjaunojas divu mēnešu laikā pēc dzemdībām.
    • Maksts gļotādas un nelielu traumu atjaunošanās notiek 5–7 dienas pēc dzemdībām.
    • Iegurņa sāpes pakāpeniski mazinās triju mēnešu laikā.

    Vēders sāp, vidukļa nav

    Sāpes vēdera lejasdaļā ir pavisam normālas, jo pēc dzemdībām viss pamazām sāk atgriezties savās vietās. Dzemdei saraujoties, vari izjust tā sauktās atsāpes. «Pēc pirmā bērniņa piedzimšanas atsāpes parasti ir mazākas, pēc otrā vai trešā mazuļa tās var būt daudz spēcīgākas. Atsāpes liecina par dabisku fizioloģisku procesu, kura laikā dzemde saraujas un atgūst iepriekšējos izmērus. Izteiktākas atsāpes ir pirmajās divās dienās pēc dzemdībām, jo tad dzemde visstraujāk mazinās, un visvairāk jūtamas, kad tiek zīdīts bērniņš. Sāpju mazināšanai var lietot raspodiņu tēju. Ja tā nepalīdz, noderīgas būs ārsta izrakstītās pretsāpju svecītes. No tām nevajadzētu atteikties, jo atsāpes reizēm var būt pat stiprākas par dzemdību kontrakcijām,» skaidro vecmāte.

    Nav tā, ka uzreiz pēc bērniņa piedzimšanas lielais vēders pazudīs, kā nebijis.

    Kad bērniņš bija tavā puncī, viņš tavus vēdera dobuma orgānus sastūma augšpusē, bet pēc dzemdībām visi orgāni, sevišķi zarnas, neatrodot savu vietu, sakrīt tādā kā čupā.

    Vēdera muskuļi ir izstiepušies, un vēders var izskatīties pat kā sestajā grūtniecības mēnesī. «Neuztraucies, tas ir normāli! Kad dzemde būs atpakaļ iegurnī, arī vēdera muskuļi sešu nedēļu laikā pamazām atjaunosies. Arī ar katru zīdīšanas reizi dzemde arvien vairāk savelkas un atgūst iepriekšējo stāvokli.»

    Iegurņa pamatnes muskuļi ir pirmie, kurus vari sākt vingrināt, cik vien iespējams, savelkot un atslābinot muskuļus (urīnizvadkanāla sfinkteru vari trenēt čurājot, palaižot un apstādinot strūklu). Jāatceras, ka, stiprinot mazo iegurni un muguru, stiprāks kļūs arī vēders. Pakāpeniski vēders kļūst plakanāks, nedaudz savelkas un apmēram sešās, astoņās nedēļās atgūst iepriekšējo izskatu. Un vēl – sešas, astoņas nedēļas pēc dzemdībām vari sākt trenēt vēderpresi, bet ātrāk gan to nedari!

    Kas notiek ar krūtīm?

    Pirmajās trijās dienās krūtis vēl ir mīkstas, jo tajās ir pirmpiens, un šķiet, ka tās ir pat tukšas. Jaunās māmiņas krūtis piedzīvo šoku 3–4 dienas pēc dzemdībām, kad parādās īstais piens. Tad tās ir jutīgas, karstas, smagas, kļuvušas divus vai trīs izmērus lielākas. Īpaši sāpīgs var būt brīdis, kad bērniņš piezīžas pie krūts, taču sāpēm būtu jāmitējas dažu sekunžu laikā. Mazulim zīžot, krūtsgalā rodas nesaskatāmas mikroplaisiņas. Ja pie krūtsgala zirnīša ir izveidojusies plaisa, sāpes var būt vēl lielākas. Plaisa var asiņot, tādēļ jāpiemeklē līdzeklis, kas palīdz to sadziedēt. Krūtis ir īpaši jākopj jau kopš pirmās dienas pēc dzemdībām. Vecmāte Līga Giniborga iesaka izmantot Purelan vai Bepanthen ziedi, kā arī MULTI-MAM kompreses, kas satur lanolīnu, – šie līdzekļi mazinās sāpes un dziedēs. Lai bērnam būtu vieglāk piezīsties pie pilnas krūts, pienu ieteicams nedaudz atslaukt. Atvieglot sajūtas var arī kāpostu lapu kompreses, kā arī viegla krūšu masāža paduses virzienā.

    Apmēram pēc divām nedēļām krūtis kļūs mazākas, jo ķermenis sapratīs, cik daudz piena mazulim jāsaražo.

    «Kādai māmiņai diskomforts krūtīs pāriet nedēļas laikā, citai būs nepieciešams ilgāks laiks – atkarībā no tā, vai jādziedē arī plaisiņas. Lai izvairītos no mikrobu nokļūšanas krūtīs, atceries, ka regulāri ir jāmazgā rokas, pirms pieskaries krūtīm,» atgādina vecmāte. Jau grūtniecības laikā ieteicams iegādāties pāris (vienu vai divus) izmērus lielāku krūšturi, kas noderēs pirmajam pēcdzemdību laikam.

    Jutīgā starpene

    Bērniņš piedzimstot ir veicis garu un grūtu ceļu pa dzemdību ceļiem. Būtu mazliet dīvaini, ja pēc dzemdībām sievietes starpene nejustu nekādu diskomfortu. Sāpes starpenē ir, un tām līdzi nāk arī sāpes iegurnī. «Ja dzemdību laikā nav bijuši sarežģījumi, lielāko bēdu rada starpenes tūska. Tā parasti pāriet 2–3 dienu laikā. Nepatīkamās sajūtas iespējams atvieglot ar aukstuma kompresēm, piemēram, var izmantot kumelīšu tējā samitrinātu un pēc tam sasaldētu higiēnisko paketi,» iesaka vecmāte.

    Reizēm dzemdību laikā rodas starpenes plīsumi – dažreiz tās ir vien virspusējas skrambas, bet bieži vien dzemdībās plīst arī virspusējie vai pat dziļie muskuļaudi, kas noteikti jāsašuj. Reizēm ir jāveic arī starpenes iegriezums. Līga Giniborga skaidro, ka starpenes plīsumi vienmēr dzīst labāk un ātrāk. Problēmas ar dzīšanu var rasties, ja ir vaginālā sēnīte, kuru ne vienmēr izdodas laikus atklāt un ārstēt, jo sēnīte var izpausties arī bez sūdzībām un atklāties tikai dzemdību laikā. «Tādēļ svarīgi grūtniecības laikā īpaši piedomāt par intīmo higiēnu, un jāņem vērā: ja ir veikts starpenes iegriezums, iegriezuma vieta ir daudz garāka, arī dzīšanas process ir ilgāks,» skaidro vecmāte.

    Pēc plīsumiem diedziņus var izņemt pēc piecām dienām. Tieši diegi ir tie, kas rada diskomfortu un pat grūtības apsēsties.

    Ja ir daudz šuvju, trešajā dienā pēc dzemdībām, var pasēdēt tēju vanniņās. «Kumelīšu tēja nomierinās, kliņģerīšu – dziedinās, pelašķis darbojas kā dabīgais antibiotiķis, savukārt ozolkoka mizas labi dziedina un savelk. 

    Visilgāk starpenes dzīšana notiek tad, ja tajā ticis kāds mikrobs, tāpēc svarīga ir apmazgāšanās pēc katra tualetes apmeklējuma.»

    Pirmās pāris dienas pēc dzemdībām var nebūt vēdera izejas vai ir bail doties uz tualeti, dažkārt trūkst drosmes sadūšoties arī pirmajai čurāšanas reizei, jo var sūrstēt, taču tas pāries.  

    Ķeizars nav vieglākais variants

    Nereti dzirdēti stāsti, ka sievietes izvēlas laist pasaulē bērniņu ķeizargrieziena operācijā. Iemesls – mazāk sāpju, ātrāka atlabšana. Tomēr patiesība ir pavisam citāda. Arī pēc ķeizargrieziena sāp brūces, sieviete piedzīvo atsāpes, ir zarnu pūšanās: «Pēc ķeizargrieziena operācijas noteikti nevajadzētu atteikties no ārsta piedāvātajiem pretsāpju līdzekļiem, jo par zīdaini vieglāk būs parūpēties tad, ja pati jutīsies labi.

    Lai atvieglotu vēdera pūšanos, esot guļus stāvoklī un turot kājas saliektas ceļos, var pamasēt vēderu pulksteņrādītāja virzienā.

    Var veikt šādus saudzīgus vingrinājumus: guļot uz muguras, atbalstīties spilvenos, iztaisnot kājas un 30 reižu enerģiski izstiept potītes, pēc tam potītes apļot 10 reižu katrā virzienā. Vērtīga būs arī sēžamvietas muskuļu sasprindzināšana, kāju izstiepšana un saliekšana ceļos, kā arī dziļās elpošanas praktizēšana, pilnībā piepildot plaušas ar gaisu un tad iztukšojot,» iesaka vecmāte.

    Blaknes var būt arī epidurālajai anestēzijai – iespējamas muguras sāpes vai galvassāpes. Ja tā ir, par to jāinformē ārsts, lai saņemtu papildu pretsāpju medikamentus. Pēc anestēzijas iespējama arī kasīšanās sajūta kaklā.

    Ņem vērā, ka klepošanai visērtākā poza ir sēdus, klepojot vai šķaudot vēders jāpietur ar roku.

    Vislabāk, ja pēc ķeizargrieziena operācijas līdzās ir kāds tuvs cilvēks, kas ne tikai atbalsta emocionāli, bet arī palīdz ieiet dušā, piecelties no gultas un izdarīt citas ikdienas lietas, kas pašai vēl ir grūti paveicamas. Pirmās 2–3 dienas vai pat nedēļu pēc operācijas vari justies ļoti nogurusi. Tas tāpēc, ka operācijas laikā zaudēts vairāk asiņu nekā dabīgās dzemdībās. Sāpju un diskomforta mazināšanai var izmantot arī pēcoperācijas jostu.

    Kas vēl var radīt diskomfortu?

    Izdalījumi. Tiek saukti arī par lohijām. Pēc dzemdībām tie samazinās ar katru dienu, tomēr pirmajā dienā to daudzums var būt gana liels, tādēļ ieteicams lietot pēcdzemdību pamperu. Pirmajās pāris dienās izdalījumi var būt pavisam sārti, vēlāk krāsoties brūngani. To daudzums ātrāk samazināsies, ja ievērosi saudzējošu režīmu. Savukārt, ja veltīsi laiku mājas tīrīšanai un bieži cilāsi lielākos bērnus, slodzes dēļ izdalījumi var būt arī ilgāk par sešām nedēļām.

    Hemoroīdi. Ar tiem pēc dzemdībām saskaras 70% sieviešu. Hemoroīdi var asiņot, iekaist, sāpēt, niezēt. Ja hemoroīdi atrodas tuvāk anālajai atverei, no tās var izspiesties ciets, sāpīgs mezgls vai vairāki mazi, sāpīgi mezgliņi. Svarīgi pēc dzemdībām sagādāt mīkstu tualetes papīru un ļoti saudzīgi apslaucīties. Divas reizes dienā pa 20 minūtēm pasēdēt vanniņā. Var palīdzēt arī prethemoroīdu svecītes un smēres, kas aptiekās nopērkamas bez receptes. Lai izvairītos no aizcietējumiem un veicinātu labāku vēdera iziešanu, var pagatavot šādu dzērienu: uz nakti aplej linsēklas ar ūdeni; lai būtu garšīgāk, var pievienot arī rozīnes. Atceries lietot daudz šķidruma!

    Urīna nesaturēšana. Grūtniecības laikā urīnpūslis visu laiku ir bijis nospiests, un bērniņš deva ziņu, kad tas jāiztukšo. Pēc dzemdībām urīnpūslis piepildās pilns, un nu sievietei pašai ir jāsaprot, kad jādodas uz labierīcībām. Nevajadzētu šo brīdi vilkt garumā, jo jutība ir samazināta, tādēļ uz tualeti vajadzētu aiziet jau tad, kad vēl nevajag. Nesaturēšana iespējama arī muskuļu vājo saišu dēļ. Te var palīdzēt vingrinājumi fizioterapeita uzraudzībā. Ja urīna nesaturēšana ilgst vairāk par 6–8 nedēļām pēc dzemdībām, noteikti konsultējies ar savu ginekologu!

    Mammīt, padomā par sevi!

    Neviens tavā vietā nepaēdīs, nepadzersies, nenomazgāsies un nepagulēs. Tās ir pamatvajadzības, par kurām nedrīkst aizmirst. «Mamma aprūpē bērniņu visu diennakti, un, ja viņa nebūs parūpējusies par sevi dienas laikā, naktī var pietrūkt enerģijas un spēka. Tā sauktais nedēļnieces periods pie mums ilgst 6–8 nedēļas. Tas ir laiks, kad mammai ir veicami divi svarīgi darbi – jārūpējas par sevi (gan fiziski, gan emocionāli) un jaundzimušo bērniņu. Viss pārējais pagaidīs, varbūt  mājsaimniecības darbi jāuztic paveikt citiem.

    Ja māmiņa tomēr izvēlas to darīt pati, viņa to dara uz savas psihiskās un fiziskās veselības rēķina, kas agri vai vēlu liks par sevi manīt.

    Jā, tu vari paveikt ļoti daudz, bet vai tiešām tagad to vajag? Vēl jāpatur prātā, ka pēc dzemdībām drīkst celt tikai tik daudz, cik sver tavs jaundzimušais bērniņš,» atgādina vecmāte.

    Atkopjoties pēc dzemdībām, vēlams ievērot režīmu – sešas dienas pa gultu, sešas dienas ap gultu, sešas nedēļas ap māju. Pirmo sešu dienu laikā sievietei tiešām nevajadzētu celties no gultas, ja nav nepieciešamības. Ieteicams gulēt tad, kad guļ bērniņš, mācīties zīdīt, nesteidzīgi vienam otru iepazīt. Arī dodoties pastaigās, sākumā jāievēro, ka tām nevajadzētu būt pārāk garām, lai brīdī, kad kaut kas iesāpas, būtu netālu no mājām un jebkurā mirklī varētu doties apgulties.

    Ar ārstu jāsazinās tālāk minētajos gadījumos. Ja tas nav iespējams, palīdzība jāmeklē tuvākajā slimnīcā – uzņemšanas nodaļā (sešas nedēļas pēc dzemdībām māmiņām pienākas bezmaksas aprūpe stacionārā).

    • Ja ir paaugstināta temperatūra. Padusē mērot, tā var neuzrādīties, tādēļ precīzāki mērījumi būs, ja temperatūru mērīsi citā locītavā vai mutē. Temperatūra var liecināt par infekciju.
    • Ja parādījušies izdalījumi ar nepatīkamu smaku.
    • Ja šuves rada nepatīkamas sajūtas.
    • Ja ir slikta dūša vai vemšana.
    • Ja ir traucēta, sāpīga urinācija (tas pieļaujams pirmajā diennaktī pēc dzemdībām).
    • Ja parādās sāpes kājās.
    • Ja ir paaugstināts asinsspiediens.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē