• Kurā vecumā mazais ir gatavs sēdēšanai?

    Slimības
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    29. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Bērns ir gatavs sēdēšanai 7–8 mēnešu vecumā, bet deviņos mēnešos mazajam tas jāprot. Tomēr pediatri un neirologi parasti par sēdēšanas prasmi pārāk neuztraucas – galvenais, lai mazais mācētu rāpot un noturēt sevi sāna sēdē. Konsultē bērnu neiroloģe Vizma Meikšāne.

    Lai mazais rāpotu, viņam nepieciešams augstu pacelt gan krūtis, gan vēderu, pavilkt arī kājas. Ja bērna gūžas ir stabilas, muskuļu tonuss sinhronizējies, bērns to spēj. Māka apsēsties sāna sēdē nozīmē, ka bērns, rāpojot un palaižot vienu roku vaļā, spēj apsēsties uz gurna, balstoties tikai uz vienas rokas.

    Šī spēja ir ļoti svarīga, jo liecina par bērna līdzsvara koordināciju – to, ka bērns spēj sevi stabilizēt, izmantojot nelielus atbalsta punktus. Ja mazais spēj nosēsties šādā sānu pozā, viņam būs ļoti viegli piecelties sēdus. Ir mazuļi, kuri nerāpo, bet velk sevi uz priekšu ar rokām – šļūc pa grīdu. Arī viņi mācēs apsēsties paši. Bērns parasti iemācās sēdēt apmēram trijās nedēļās.

    Par bērna prasmi sēdēt liecina tas, ka viņš to dara bez vecāku palīdzības, spēj sevi stabili noturēt, nebalstoties ar rokām (abas rokas ir brīvas, un bērns sēžot, piemēram, var sist plaukstiņas). Ja gadās krist, bērns spēj noturēt līdzsvaru. Kad mazais sāk sēdēt, vecākiem vēlams pavērot, kā viņš to dara. Labi būtu, ja bērniņš sēdētu ar taisnu muguru.

    Sēdināt nedrīkst!

    Daudzreiz vecāki pediatram jautā: «Kad bērnu var sākt sēdināt?» Tā darīt nevajag nekad! Bērns apsēdīsies pats, kad būs tam gatavs. Nereti vecāki vai vecvecāki mazuli nosēdina, atbalstot pret spilveniem, dīvāna vai krēsla atzveltni. Tā nav sēdēšana, pieaugušais vienkārši atslien bērnu pusguļus vai pussēdus stāvoklī. Tā mazulis tiek mudināts darīt vecumam neatbilstošas lietas – bērns nesēdēs, jo viņš nemaz nesaprot, ko no viņa prasa. Sēdināt mazuli nav ieteicams arī mugurkaula īpatnību dēļ, jo tā ir lieka un nevajadzīga pārslodze. Reizēm vecāki taujā, vai drīkst sēdināt trīs mēnešus vecu bērnu.

    Ja, turot klēpī, pieaugušais mazulīti atbalsta pret sevi un it kā apsēdina, bērns nesēž, jo muguru pats nebalsta, to dara vecāki. Šāda pussēdus/pusguļus poza nekādu ļaunumu mazuļa mugurkaulam parasti nenodara. Tas pats attiecas arī uz autokrēsliņiem, kuros mazuli var likt kopš dzimšanas.

    Ja rāpo, gūžas un gurni ir attīstījušies, bērns sāks sēdēt, bet varbūt tas notiks desmit mēnešu vecumā.

    Ja neizdodas

    Ja sēdēšana 9–10 mēnešos nepadodas – bērns nosēdināts ļimst vai krīt uz priekšu, – tas nozīmē, ka gūžas nav stabilas un viņš nespēj turēt līdzsvaru. Tad var palīdzēt fizioterapija, kuras laikā speciālists aicina bērnu darboties un vingrināt ķermeni. Kāpēc bērns nesēž? Iespējams, bijusi dzemdību trauma vai mazajam ir iedzimta vielmaiņas slimība.

    Tomēr mediķi uzskata, ka bērns jāvērtē kopumā. Varbūt mazais nesēž, bet lieliski rāpo? Ja rāpo, gūžas un gurni ir attīstījušies, un bērns sāks sēdēt, bet varbūt tas notiks desmit mēnešu vecumā. Nereti bērns labi sēž no 6–7 mēnešu vecuma, bet gada vecumā neceļas kājās. Tad kopā ar pediatru jāmeklē tā iemesli.

    Kifoze

    Nereti bērns stabili sēž, bet jostas daļā viņam izveidojas tāds kā līkumiņš, ko mediķi dēvē par kifozi. Tas nav defekts un mazuļa attīstībai nekaitē. Tomēr tas nozīmē, ka vēlākā vecumā cilvēks sēdēs sakumpis. Taču arī to iespējams regulēt – vislabāk peldot vai dejojot. Nereti uzskata – ja bērnam ir kifoze, viņu nedrīkst sēdināt. Ja bērns ir sācis to darīt, viņu vairs nevar apturēt. Tomēr būtu ieteicams apmeklēt fizioterapeitu un stiprināt muguras muskulatūru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē