• Kura gaļa bērniem piemērotāka?

    Kā pareizi?
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    10. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kura gaļa labāka? Pat tad, ja vecāki ir pārliecināti veģetārieši, viņi bieži izlemj savam mazulim tomēr piedāvāt gaļu, jo gaļa satur vērtīgas olbaltumvielas, ko organisms spēj labi izmantot.

    Īsi par svarīgāko

    • Gaļa cilvēku uzturā ir būtisks dzīvnieku izcelsmes olbaltumu un aminoskābju avots. Olbaltumvielas bērniem ir vitāli nepieciešamas, lai attīstītos un augtu!
    • Gaļa satur vērtīgus mikroelementus un makroelementus, tai skaitā dzelzi, fosforu, cinku, jodu, kā arī vitamīnus: B, PP, E u. c.
    • Gaļu un arī pākšaugus zīdaiņiem pakāpeniski piedāvā no 8 mēnešu vecuma, jo tie ir labi olbaltumvielu un arī dzelzs avoti. Turklāt gaļas struktūra zīdaiņiem ļauj attīstīt košļāšanas prasmi.

    Kad mazulim dot gaļu?

    Gaļu mazuļa ēdienkartē parasti ievieš aptuveni divus mēnešus pēc tam, kad viņš ir sācis papildus pienam lietot citus produktus. Tātad – pēc tam, kad bērniņš jau nogaršojis dārzeņus, augļus un putras. Ja mazais labprāt ēd dārzeņus, pakāpeniski tiem var pievienot arī gaļu, taču vienotu vecuma ieteikumu nav – katram zīdainim šis laiks var būt atšķirīgs. Piemēram, bērniem ar anēmiju (mazasinību) gaļu uzturā ievieš uzreiz pēc dārzeņiem, bet putras un augļus pēc tam.

    Tomēr jebkurā gadījumā gaļu nedrīkst dot ātrāk kā 6 mēnešu vecumā.

    Līdz šim vecumam mazulim vēl nav pietiekami attīstījies gremošanas trakts un neizstrādājas visi nepieciešamie fermenti, lai gaļu sagremotu, vai arī fermentu aktivitāte vēl ir nepietiekama. Tā rezultātā gaļu nevar pilnībā pārstrādāt, tāpēc tās olbaltumvielas var veicināt pūšanas procesus zarnu traktā, turklāt vajadzīgās uzturvielas neuzsūcas. Gaļas olbaltums var pārlieku noslogot zīdaiņa nieres, un līdz 6 mēnešu vecumam ir arī augstāks risks alerģijai no nepazīstamas olbaltumvielas.

    Cik bieži?

    Mazam bērniņam gaļu var dot reizi trijās dienās, pārliecinoties, vai tā neizraisa aizcietējumus. Ja problēmu nav, var piedāvāt 3–4 reizes nedēļā.

    Labi padomi

    • Gaļu mazulim vislabāk sākumā dot biezeņa veidā, pievienojot dažādus dārzeņus vai pākšaugus.
    • Gatavojot gaļas ēdienus, gaļai ir jābūt svaigai un to ieteicams izlietot uzreiz pēc pagatavošanas. Nevajag mazulim domāto gaļas ēdienu uzglabāt ledusskapī ilgāk par 1 diennakti.
    • Vislabāk un veselīgāk gaļu vārīt, sautēt vai tvaicēt. Gatavošanas procesā var pievienot zaļumus, taču ne sāli un piparus!
    • Labāk gaļu bērniņam dot dienas pirmajā pusē, lai vakarā mazais varētu mierīgi aizmigt.

    Svarīgi!

    Cīsiņi, desas un žāvējumi nav iekļaujami bērna ēdienkartē vismaz līdz 3 gadu vecumam, jo šie produkti satur tikai nelielu daudzumu gaļas, toties bieži tajos ir pārlieku daudz sāls, konservanti, garšas pastiprinātāji u. c. piedevas, kas nav ieteicamas bērna uzturā.

    Kādu gaļu izvēlēties?

    Lai izvēlētos labāko gaļu savam mazulim, vēlams vispirms konsultēties ar savu pediatru vai ģimenes ārstu, jo viņš pazīst bērniņu jau kopš dzimšanas, zina, kas un kā noritējis attīstībā.

    • Truša un tītara gaļa. Vislabākais veids, kā iepazīstināt bērnu ar gaļu, jo šīs gaļas nav treknas, satur maz kaloriju, ir maigas un reti izraisa alerģiskas reakcijas.
    • Vistas gaļa. Diētiska un maiga, taču bieži izraisa alerģiju. Nevajag riskēt vistas gaļu piedāvāt bērnam, kuram jau ir kādas alerģiskas reakcijas. Turklāt mūsdienās vistas gaļa var saturēt arī hormonus un antibiotikas, kas tiek izmantotas, putnus audzējot.
    • Liellopa gaļa. Uzsākot piebarošanu ar gaļu, var izvēlēties arī liesu liellopa vai teļa gaļu, kas bagātīgi satur olbaltumvielas un dzelzi. Šo gaļu nedrīkst dot, ja bērnam ir alerģija no govs piena, jo tad ļoti bieži līdztekus attīstās alerģija arī no liellopa olbaltumvielām.
    • Cūkgaļa. Treknuma dēļ tiek uzskatīta par nepiemērotu mazu bērnu piebarojumam, taču liess, zināmas izcelsmes cūkgaļas gabaliņš nebūs daudz treknāks par liellopa gaļu. Arī daudzi ārsti bērniem, kam ir atopiskais dermatīts un diatēze, labāk piebarojumā iesaka izmantot cūkgaļu.
    • Jēra gaļa. Trekna un sīksta gaļa. Pirmajā gadā to noteikti neiesaka lietot, bet, ja mazulim jau tūlīt būs divi gadi, tad daudzveidības labad var pamēģināt arī liesu jēra gaļu.
    • Pīles un zoss gaļa. Šīs gaļas satur specifiskus taukus, kurus bērna gremošanas sistēma nespēj labi pārstrādāt. Nevajadzētu dot, līdz bērniņš sasniedzis 3 gadu vecumu.

    Kā ar gaļas buljonu?

    No gaļas vārītus buljonus mazuļu ēdienkartē nevajadzētu iekļaut līdz pusotra gada vecumam, jo buljonā esošās ekstraktvielas var kairināt gremošanas traktu un veicināt kuņģa sulas pastiprinātu izdalīšanos. Tas savukārt var stimulēt gļotādas caurlaidību alergēniem.

    Vai aknas drīkst?

    Pēc gada vecuma bērniem var piedāvāt aknas. Pēdējā laikā gan ir daudz pretrunu jautājumā par aknu iekļaušanu uzturā – no vienas puses, tajās ir viegli sagremojamas olbaltumvielas, glikogēns un vielas, kas veicina asinsradi, uzlabo gremošanu, kā arī satur minerālvielas un vitamīnus. No otras puses, kā jau subprodukts, aknas ir arī riska produkts, un uzturā to var iekļaut tikai tad, ja zināma kvalitatīva un droša izcelsmes vieta.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē