• Ko slēpj vistas no Vistu dumpja, mikipeles un citi populāri multfilmu varoņi?

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    7. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Interesanti un negaidīti fakti par visiem mīļajiem un labi zināmajiem multfilmu varoņiem – dzīvniekiem un cilvēkēdājiem.

    Ko slēpj vistu kaklarotas?

    Multfilmā Vistu dumpis, kas uz kinoekrāniem iznāca 2000. gadā, katram tēlam obligāti ap kaklu ir kāds aksesuārs – krelles, šalle vai kaklarota. Tas darīts ar nolūku: šajā multfilmā vistas jeb to modeļi izveidoti no plastilīna, turklāt tiem vajadzēja grozīt galvas. Lai slēptu savienojuma vietu, animatori izdomāja viltīgu triku ar aksesuāriem ap kaklu. 

    Šrekam – reāls prototips

    Vārds schreck vācu valodā nozīmē biedēt, taču mēs visi lieliski zinām, ka labsirdīgāku tēlu par šo zaļo cilvēkēdāju atrast grūti. Izrādās, iemīļotajam varonim ir prototips – tas ir franču cīkstonis Moriss Tilē (Maurice Tillet), kuru dēvēja arī par Franču Eņģeli.

    Diemžēl, kad Morisam bija 17 gadu, viņš saslima ar ļoti reti slimību – akromegāliju. Tā ir hroniska un progresējoša kaite, kurai raksturīga pastiprināta augšanas hormona izdalīšanās, kas ietekmē gan cilvēka ārējo izskatu, gan iekšējo orgānu sistēmas. Akromegālija tiek dēvēta arī par milžu slimību vai Šreka slimību. Skolas biedri Morisu apsmēja par viņa izskatu, un tas viņu ļoti sāpināja. Lai arī Tilē nākotnes nodomi saistījās ar jurisprudences studijām, viņa fiziskais izskats kļuva par šķērsli. Tāpēc puisis pievērsās cīņas sportam, kurā sasniedza ievērojamus panākumus.

    Cīkstoties ASV sporta arēnās, Moriss ieguva savu cīkstoņa vārdu – Franču Eņģelis. Viņš iekaroja milzu popularitāti. To veicināja ne tikai viņa izcilie sasniegumi (deviņpadsmit mēnešus pēc kārtas viņš nezaudēja nevienu cīņu), bet arī neparastais izskats.

    Tilē bija lieli sasniegumi ne tikai sportā – viņš brīvi runāja piecās valodās un ar gadiem iemācījās ar humoru izturēties pret savu specifisko ārieni.

    Pēc 40 gadu sasniegšanas Tilē sāka pasliktināties veselība, līdz ar to cīnīties viņš vairs nevarēja ar pilnu jaudu. Savu pēdējo cīņu viņš aizvadīja 1953. gada 14. februārī. Pēc gada Moriss Tilē 50 gadu vecumā nomira no iedzimtas sirds slimības.

    Moriss Tilē 1953. gadā (Wikimedia/IISG)

    Kad Moriss vēl bija dzīvs, Čikāgas skulptors Luiss Links bija izveidojis vairākas Tilē galvas skulptūras dabiskā izmērā. Viena no tām aplūkojama Starptautiskajā ķirurģijas zinātnes muzejā Čikāgā. Tiek uzskatīts, ka viņa ārējais izskats multfilmas Šreks autoriem kalpoja par iedvesmas avotu, radot galvenā varoņa tēlu. Nevar noliegt, ka Šreks ir ļoti līdzīgs Morisam Tilē. 

    Pāris arī reālajā dzīvē

    Aktieri, kas ieskaņojuši Mikipeli un Minniju Mausu apprecējās arī reālajā dzīvē. Aktieris Veins Olvains, kurš ieskaņojis Mikija balsi 30 gadu garumā, apprecējās ar Rusiju Teilori, kura savukārt ieskaņoja Minniju. Viņu laulība ilga 20 gadus, līdz Veina Olvaina nāvei 2009. gadā. Rusija mūžībā devās 2019. gadā. Un nu Mikijs un Minnija atkal ir kopā…

    Mufasa un Nags nebija brāļi

    Izrādās, ka multiplikācijas filmas Karalis Lauva veidotāji noslēpuši vienu ļoti interesantu detaļu: autori teic, ka Mufasa un Nags nav brāļi, bet drīzāk divi lauvu tēviņi, kuri dzīvo vienā barā.

    Veidotāji apgalvo, ka savvaļā, kad vadonis noveco, parādās daudz spēcīgāks un jaunāks lauva, un viņiem gribējās izmantot faktus no dzīvnieku dzīves. Tajā momentā viņi saprata, ka Mufasa un Nags nevar būt brāļi, bet nez kāpēc ilgus gadus neteica par to skatītājiem. Tāpēc tagad scēna, kur Nags nogrūž Mufasu no klints, vairs nešķiet tik traģiska, lai gan, skatoties to, tik un tā ikreiz sažņaudzas sirds un acīs sakāpj asaras. 

    No kurienes radušās skulptūras Skaistulē un Briesmonī 

    Laikam visi atceras tās baisās briesmoņu figūras, ar kurām bija rotāta Briesmoņa pils. Īpaši briesmīgi un drūmi skulptūras izskatās multfilmas sākumā, kas Bella bailēs izpēta pili.

    Kā izrādās, vairums skulptūru ir dažādas agrākās Briesmoņa versijas, kuras mākslinieki bija izveidojuši viņa tēla radīšanas procesā. 

    Kur patiesībā slēpjas Disneja multfilmu veiksmes atslēga? 

    Gandrīz katrā jaunā multfilmā studija Disney ieslēpj vai nu Mikipeles rotaļlietu, vai arī tās veidolu. Piemēram, Zootropolē mantiņa paslēpusies bērnu ratiņos, bet Ledus sirdī tā it kā nevilšus nolikta plauktā ar traukiem. Runā, ka tieši tur arī ir noslēpums, kāpēc studijas radītās filmiņas mīl visā pasaulē un tās pavada komerciāla veiksme.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē