• Ko dod Bobata vingrošana mazuļiem?

    Slimības
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    20. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jau vairāk nekā 50 gadus pasaulē pazīstama zīdaiņu vingrošanas metodika, ko izveidojuši dzīvesbiedri Bobati (fizioterapeite un neirofiziologs). Šī metode ir saudzīga un balstīta uz neirofizioloģiskiem pamatiem – tiek veicinātas tās bērna kustības, kas attiecīgajā vecumā attīstībā ir ieprogrammētas no dabas. Par vingrošanas nepieciešamību un Bobata metodi stāsta fizioterapeite Zane Šilinska.

    Vai tavam mazulim vingrošana ir nepieciešama?

    Kas der vienam bērniņam, var nederēt citam. Fizioterapeite Zane Šilinska ir pārliecināta, ka lielai daļai mazuļu, kurus vecāki ved uz vingrošanu, tā nemaz nav nepieciešama. «Vingrošana pēc Bobata metodes ir piemērota zīdaiņiem ar neiromuskulārām saslimšanām, muskulatūras tonusa izmaiņām, muskulatūras disbalansu un psihomotorās attīstības traucējumiem. Bobata terapija iemāca bērnu pareizi attīstīties, darīt nepieciešamās kustības atbilstoši mazuļa vecumam, māca kustības virzīt uz ķermeņa viduslīniju. Bērna attīstību veicina simetriskas, pakāpeniskas kustības tā, lai bērns justos gan psiholoģiski gatavs, gan kustībā stabils un drošs. Tomēr ir jāizsver, vai patiešām nepieciešama vingrošana pēc šīs metodes, jo pēc savas pieredzes varu apgalvot, ka tikai nelielai daļai zīdaiņu ir nepieciešama vingrošana pēc Bobata terapijas.»

    Pārsvarā tonusa izmaiņas un muskulatūras disbalansu, par ko visbiežāk sūdzas fizioterapeitam, rada nepareiza bērna aprūpēšana ikdienā.

    Jau grūtniecības laikā topošajiem vecākiem ir iespēja apmeklēt dažādas nodarbības, lai uzzinātu, kā tad ir vispareizāk turēt, celt un nest mazulīti. Bieži vien tas var likties pašsaprotami un visiem zināmi, tomēr tad, kad pienāk brīdis pa īstam ar to dienu no dienas saskarties, tad labāk ir būt pārliecinātiem vecākiem, nekā nodarīt kaitējumu savam bērniņam. «Ļoti svarīga ir hendlinga ievērošana, piemērotu aktivitāšu piedāvāšana bērnam atbilstoši vecumam, rotaļlietu izvēle. Vecāki, vēlot bērnam visu to labāko, pērk visu, ko piedāvā tirgus, bet ļoti bieži šīs lietas (piem., staigulīši, atpūtas krēsliņš) kavē vai pāragri stimulē zīdaiņa attīstību. Apmācot vecākus pareizi bērnu celt, nest, apģērbt, piemērot vidi, izvēlēties rotaļlietas atbilstoši vecumam, parasti parāda ļoti pozitīvus rezultātus, mazinās muskulatūras disbalanss, asimetrija, normalizējas muskulatūras tonuss. Vecāki parasti satraucas, ka bērns nedara kaut kādu aktivitāti, taču jāsaprot, ka katrs bērniņš attīstās individuāli un nekādā gadījumā nevajag salīdzināt ar citiem bērniņiem,» stāsta fizioterapeite.

    Kā viss notiek?

    Ja esi no ģimenes ārsta saņēmusi ieteikumu mazuli vest uz Bobata vingrošanu, tad rūpīgi izvērtē, uz kurieni doties. Šobrīd šāda veida vingrošanu piedāvā ļoti daudzas medicīnas iestādes, tādēļ vari apjautāties radu un draugu lokā, vai kāds var ieteikt konkrētu vietu. Pirmais dzīves gads mazajam cilvēciņam ir emociju pilns, tādēļ ļoti svarīgi, lai pretī būtu zinošs, iejūtīgs fizioterapeits, kurš prot lieliski sadarboties ar mazuļiem.

    Piesakot vizīti pa tālruni, neaizmirsti pajautāt tādas svarīgas lietas, kā:

    • vai pie konkrētās iestādes var novietot auto,
    • vai iekšā iespējams iebraukt ar ratiem,
    • vai tev ir nepieciešams kaut ko ņemt līdzi, piemēram, vienreizējo paladziņu (noteikti jāpaņem līdzi kāda mazuļa mīļlietiņa drošības izjūtai),
    • vai vizīte ir par maksu,
    • vai nepieciešams ģimenes ārsta vai speciālista (neirologa, rehabilitaloga) nosūtījums.

    Izmaksas katrā iestādē var atšķirties. Ir valsts programma, kas nodrošina bezmaksas Bobata terapiju, kā arī masāžas zīdaiņiem. Lai uz šādām, bezmaksas nodarbībām tiktu, nepieciešams rehabilitologa vai ģimenes ārsta nosūtījums un jāstāv rindā veselības iestādēs, kurām noslēgts līgums ar valsti. Rindu garums atšķiras gan iestādēs, gan dažādās pilsētās. Rīgā rindas ir visgarākās. Parasti vecāki nevar sagaidīt rindu, tāpēc dodas uz privātpraksēm, veselības centriem, kur pakalpojumu var saņemt, maksājot no sava maciņa. Bobata vingrošana izmaksā apmēram no 8 eiro līdz 17 eiro par vienu reizi.

    Parasti pirmā ir kā iepazīšanās vizīte, kuras laikā mammai vai tētim pajautā par to, kādēļ viņi uzskata, ka mazajam nepieciešama vingrošana pēc Bobata metodes, kā arī lūdz pastāstīt, ko mazulis jau apguvis, kādas ir viņa prasmes.

    Ja fizioterapeits izlemj, ka vingrošana ir nepieciešama, vienojas, cik regulāri būs jānāk uz nodarbībām.

    «Neiromuskulāru saslimšanu gadījumā Bobata vingrošanas nodarbības ieteicamas katru dienu, apmēram divu nedēļu garumā. Bet tonusa izmaiņu, motorās attīstības traucējumu gadījumā pietiek no 2 līdz 6 reizēm. Tas atkarīgs individuāli no katra zīdaiņa, cik ātri novērojams progress, vai mazulis padodas terapijai, vai vecāki ievēro fizioterapeita ieteikumus par bērna aprūpi ikdienā,» skaidro Zane Šilinska.

    Ko vari darīt mājās?

    Fizioterapeite mierina, ka katrs bērniņš attīstās citādāk un bieži vien vingrošana ārstniecības iestādēs nemaz nav nepieciešama. Vecāki ļoti daudz var izdarīt pašu spēkiem mājas apstākļos. «Parasti viss satraukums pazūd, kad izskaidrojam vecākiem zīdaiņa attīstības posmus, kad mazajam būtu jāveļas, jārāpo, jāsēž.

    Laika posmi, kad bērnam vajadzētu veikt kādu konkrētu kustību ir visai relatīvi un nav strikti ierobežoti.

    Jāskatās, vai līdz attiecīgajam attīstības posmam ir bijušas visas nepieciešamās aktivitātes. Ja jā, tad tā nākamā kustību aktivitāte nekur nepazudīs, bet, ja kaut kas ir izlaists, tad gan ir jāiemāca izpalikusī aktivitāte.» Nevajag pieprasīt ģimenes ārstiem nosūtījumus uz Bobata terapiju par katru cenu, jo lielākajai daļai tā nav nepieciešama. Tā rodas lielas rindas, kas neļauj zīdaiņiem, kam šī terapija ir patiešām vajadzīga, laikus nokļūt pie fizioterapeita. Pārsvarā pietiek ar vienu konsultāciju, ja vecāki ir čakli un gatavi ievērot speciālista ieteiktos norādījumus.

    Ņem vērā!

    «Vecāku kontakts ar bērniņu veidojas caur kopīgu izkustēšanos, kustību prieku, kas satuvina un rada bērnam drošības un mīlestības sajūtu. Lielākā kļūda, ko vecāki parasti pieļauj, ir bērna nelikšana rotaļāties uz grīdas. Šī aktivitāte ir ļoti nozīmīga un palīdz mazulim pareizi attīstīties, jo mīksta virsma rada nestabilitāti un prasa papildu darbu zīdainītim, lai kustētos,» skaidro Zane Šilinska. Fizioterapeite arī iesaka, ko vecākiem būtu vērts ievērot mājās:

    • ikdienā jāievēro hendlinga () pamatprincipi,
    • jāļauj bērnam attīstīties pašam, bez veikalā nopērkamajām palīgierīcēm,
    • Bobata terapijas elementus mājās vecāki var pildīt kopā ar savu zīdaini, taču jāizrunā ar fizioterapeitu, ko var darīt, cik daudz un bieži, lai māmiņas nepārcenstos un jānoskaidro arī, vai tiešām tas ir vajadzīgs,
    • vislabākā vingrošana bērnam ir atrašanās uz grīdas, rociņu, kājiņu izkustināšana,
    • jāpiedāvā mazulim dažādas mājās atrodamas mantas, sadzīves priekšmeti ar atšķirīgu tekstūru, formu, skaņu (pudelītes, kas piepildītas ar dažādiem graudiem, makaroniem, čaukstoši iepakojumi),
    • jāpiedāvā bērna vecumam atbilstošās pozas un vide, bērnam jāmāca izzināt pasauli ar rociņam, kājiņām, actiņām un austiņām (sensori, vizuāli, audiāli), jo vesels bērns ir zinātkārs un viņā jau ir dabas dotas zināšanas, kas un kurā brīdi viņam jāprot darīt, lai prastu apmierināt savu vēlmi izzināt lielo pasauli.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē